Skip to main content

Waldo Nogueira: “La pèrdua auditiva és el factor que té més impacte en el desenvolupament de l’Alzheimer i el declivi cognitiu”

Waldo Nogueira

Waldo Nogueira: “La pèrdua auditiva és el factor que té més impacte en el desenvolupament de l’Alzheimer i el declivi cognitiu”

Waldo Nogueira, catedràtic al Departament d'Otorrinolaringologia de la Universitat Mèdica de Hannover —centre de referència en pròtesis auditives implantades en l'àmbit mundial— i professor del grau propi en Audiologia General de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha inaugurat aquest migdia el curs acadèmic 2023-2024 de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Amb la lliçó inaugural “Tecnologies auditives actuals i futures”, Nogueira ha explicat que el nombre de persones amb pèrdua auditiva continua creixent a tot el món. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 2050 una de cada quatre persones manifestaran algun tipus de pèrdua auditiva.

La detecció precoç i la prevenció són la principal eina per afrontar els problemes auditius. Segons Nogueira, “és extremadament important diagnosticar la pèrdua auditiva en els nadons, ja que un diagnòstic tardà causa problemes en l’aprenentatge i el desenvolupament cognitiu” i també ha assegurat que a la població de més edat “és molt important rehabilitar l’audició; s’ha demostrat que la pèrdua auditiva és el factor modificable que té més impacte en el desenvolupament de l’Alzheimer i el declivi cognitiu”.

Nogueira, que dirigeix el grup de recerca Pròtesis Auditives a la Hannover Medical School, ha explicat que la seva metodologia consisteix a entendre els mecanismes fonamentals de l’audició quan s’estimula de forma natural o de forma elèctrica. “A partir d’aquests mecanismes milloren les pròtesis auditives i, per tant, l’audició de les persones”, ha remarcat. Per fer-ho possible utilitzen metodologies relacionades amb el modelatge computacional, la psicoacústica i l’electrofisiologia. En aquest sentit, ha manifestat que la seva visió és “crear un nou dispositiu del futur” a partir de tres línies d’investigació en les quals estan treballant i que són: augmentar l’audició a través de l’estimulació elèctrica i acústica combinada, treballar amb dispositius auditius basats en la intel·ligència artificial i millorar els implants auditius centrals.

Durant la seva exposició, Nogueira també ha dit que “el 52 % de les persones amb pèrdua auditiva no fan servir audiòfons per l’estigma social” i ha destacat que “persones que no poden comprendre la parla, un mes després de l’activació de l’implant coclear n'obtenen un rendiment del 70 %”. Així i tot, ha explicat que continua existint una mancança, ja que un 30 % no aconsegueixen assolir aquest rendiment.

El catedràtic Waldo Nogueira ha acabat la conferència destacant els principals reptes de la seva recerca per a la millora dels sistemes auditius. “Hem de desenvolupar mètodes per diagnosticar les baixes freqüències, especialment en nadons, i comprendre la variabilitat amb l’implant coclear. És per això que estem treballant en un nou dispositiu basat en la interacció elèctrica i acústica”. Quant als dispositius de rehabilitació, els reptes passen per “amplificar les altes freqüències, millorar el rendiment en soroll i millorar les pròtesis centrals”, ha afegit.

L’obertura de l’acte acadèmic ha anat a càrrec de Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), que ha donat la benvinguda als assistents i  ha assegurat que “avui és un gran dia perquè inaugurem un nou curs amb la primera promoció de graduats en Medicina”. També ha recordat les dues noves titulacions que ha posat en marxa la Facultat de Medicina, Odontologia i el grau propi en Audiologia General, “singular i pioner a Catalunya i a l’Estat espanyol” i ha destacat l’ampliació de les instal·lacions de la Facultat amb “noves aules i laboratoris, com és el cas de l’Audiolab, el primer laboratori especialitzat en audiologia a tot l’Estat espanyol”. Tot seguit, en el seu torn de paraula, el degà Roberto Elosua, que ha introduït el conferenciant, ha subratllat que “aquest és un any de canvis i de creixement per a la Facultat de Medicina, que continua apostant per una metodologia innovadora i docència centrada en l’estudiant”.

Premis als millors expedients

En el transcurs de l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2023-2024 de la Facultat de Medicina s’ha fet el lliurament dels Premis a l’Excel·lència Acadèmica, a la Pràctica Clínica i als Millors Treballs de Final de Grau (TFG) als estudiants del grau en Medicina.

Els Premis a l’Excel·lència Acadèmica, dotats amb 4.000 euros cadascun i dels quals se n’han lliurat quatre per curs, han reconegut els millors expedients del 2022-2023. Enguany se n’han entregat un total de 24 i els estudiants premiats han estat: Jorge Burdío García, Jana Graell Piñeiro, Inés Álvarez Abilleira i Carla Ponce Bautista (1r curs); Anna Barreiro Gras, Jorge García Martínez, Lluís Boada Borràs i Maria Araujo Sánchez (2n curs); Katrina Gil Pablo, Catherine Beatrice Zerrath, Manuel Cozar Adelantado i Nadia Bou-Ali Riaño (3r curs); Mar Iráculis Sánchez, Eva Ramírez Sastre, Yago Rodríguez Romero i Arnau Roviró Aliguer (4t curs); Raúl López Torres, Víctor José Porta Landa, Marta María Rodríguez Cruz i Javier Sanmartín Esteban (5è curs), i Artur Aymar Torné, Oriol Beà Navarro, Pablo Miralles Soler i Laura Sampol Ramírez (6è curs).

Tot seguit, s’han lliurat els Premis a la Pràctica Clínica, atorgats per Casa Tarradellas, als estudiants que han obtingut les millors notes en l’assignatura de Pràctica Clínica, cursada en centres assistencials i hospitalaris d’arreu de Catalunya durant el curs passat. Anna Terradellas, representant de Casa Tarradellas, ha agraït l’oportunitat de poder tornar a col·laborar amb la UVic-UCC, “és un orgull aportar el nostre granet de sorra en l’àmbit de la pràctica clínica”. En total s’han repartit 8 premis, que sumen un import total de 20.700 euros. En aquesta categoria s’han distingit Jana Carvajal Camprubí i Nerea Fernández Pereira, que el 2022-2023 feien 3r curs (Pràctica Clínica I). També han aconseguit premi Arnau Roviró Aliguer i Mar Iráculis Sánchez, que estudiaven 4t curs (Pràctica Clínica II); Marta María Rodríguez Cruz i Naia Bezunartea Orayen, que feien 5è (Pràctica Clínica III), i Laura Sampol Ramírez i Maria Nadal López, que cursaven 6è (Pràctica Clínica IV).

A més a més, aquest any per primer cop s’han lliurat els premis als millors TFG, concedits pel Consultori Bayés. En aquesta ocasió s’han distingit els estudiants Laura Sampol Ramírez i Roger Benet Pozo. Clàudia Bayés, gerent del Consultori Bayés, ha comentat que “aquests premis marquen un començament i són una petita motivació per fomentar la vostra recerca com a futurs investigadors en l’àmbit de la Medicina”.

Abans de cloure l’acte, Josep Arimany ha donat la paraula a Nadia Bou-Ali Ria i Mar Iráculis Sánchez estudiants de 3r i 4t  curs de Medicina, respectivament, que han agraït a la Facultat de Medicina, a Casa Tarradellas i al Consultori Bayés per ajudar-les a poder estudiar el que més les apassiona amb una metodologia pràctica i innovadora.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte