La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya neix per completar els estudis de salut que la UVic-UCC ofereix fa més de 40 anys.
Galería de fotos
Tour Virtual
La nostra facultat
La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya neix amb una decidida vocació internacional i un model pedagògic innovador que situa l'estudiant al centre de tot el procés de formació. Utilitza metodologies docents com l'aprenentatge basat en casos clínics, la simulació, les pràctiques clíniques i el treball cooperatiu per dotar-lo dels valors, competències i els resultats d’aprenentatge adequats per a la seva capacitació.
El grau en Medicina va començar el curs 2017-2018 i ha graduat la primera promoció el curs 2022-2023. A partir del curs 2023-2024 s’hi incorporen dos nous graus, d’Odontologia i d’Audiologia General, que comparteixen la majoria dels eixos fonamentals de la nostra proposta docent: la medicina i l’assistència sanitària centrada en el pacient, el professionalisme, la innovació en educació, la formació integral i col·laborativa, l’excel·lència tecnològica, la internacionalització i la recerca i transferència del coneixement. El català, juntament amb el castellà i l’anglès, són les llengües de treball a la nostra facultat.
Com a institució profundament arrelada al territori, la Facultat de Medicina s’estén pel campus UMedicina que inclou diferents ciutats, unitats docents i centres sanitaris, i projecta una mirada optimista al futur, que veurà una millora en la salut i la qualitat de vida de la Catalunya Central i Interior.
Els estudis de Medicina de la UVic-UCC compten amb una unitat docent territorial (UDT) a Vic i una altra a Manresa. Els dos primers cursos es fan a la unitat docent de Vic, i a partir del tercer curs els estudiants es reparteixen entre les UDT de Vic i de Manresa. L’oferta docent està estretament vinculada a la xarxa assistencial del territori, que inclou la Xarxa d’atenció Primària de l’Institut Català de la Salut, i els centres hospitalaris de Vic i Manresa passant per Olot, Campdevànol, Berga, Martorell, Puigcerdà i Palamós, incloent també alguns centres de l’àrea metropolitana de Barcelona com la Fundació Puigvert, la Clínica Corachan i l’Hospital Clínic.
Pel que fa al grau en Odontologia, els tres primers cursos s’impartiran a la UDT de Vic, i els cursos de quart i cinquè a Manresa, principalment a la Clínica Odontològica Universitària (COU+) del Campus UManresa.
En el cas del grau en Audiologia General, el primer de tot l’Estat Espanyol, la facultat aposta per un model de classes semipresencials que permetin la major flexibilitat i conciliació possible. Tot i així, la metodologia és molt pràctica, amb instal·lacions pròpies i punteres com l’Audiolab.
La mirada internacional de la nostra facultat permet a més la realització de pràctiques externes a l’estranger en tots els nostres graus, comptant amb més de catorze convenis de pràctiques en diversos països.
Degà de la Facultat: Dr. Roberto Elosua
Organigrama acadèmic
Organigrama d'àrees i serveis
Graus
Formació Contínua
Tutories i acompanyament a l'estudiant
Calendaris Curs 2024-2025
Descarrega el calendari acadèmic UVic-UCC del curs 2024-25
Descarrega el calendari de les assignatures del Grau de Medicina del curs 2024-25
Descarrega el calendari de les assignatures del Grau de Odontologia del curs 2024-25
Descarrega el calendari de les assignatures del Grau en Audiologia General del curs 2024-2025
Consulteu les Normatives Acadèmiques 2024-2025 dels estudis de Grau del centre
Consulteu les Normatives Acadèmiques 2024-2025 dels estudis de Màster Universitari del centre
Recerca i Transferència de coneixement
L'estructura bàsica de desenvolupament de les activitats de recerca, transferència de coneixement i divulgació científica que porta a terme el professorat de la Facultat de Medicina es vehicula a través dels grups de recerca i les càtedres, seguint l’estructura organitzativa de la UVic-UCC. L’activitat investigadora del professorat de la Facultat de Medicina es desenvolupa en les instal·lacions dels diferents campus de la UVic-UCC, i en estreta vinculació amb les institucions assistencials del territori amb qui la Facultat de Medicina té acords de col·laboració per esdevenir un agent facilitador de l’ecosistema de recerca i innovació en l’àmbit de la salut i biomèdic.
Per tal de contribuir a la millora del sistema sanitari i social, l’activitat investigadora de la Facultat de Medicina treballa per donar resposta als reptes següents:
- Educació mèdica: per garantir una constant adaptació de la formació mèdica per donar resposta a les necessitats actuals i futures de la societat.
- Organitzatiu: eHealth (revisió i millora dels models i serveis assistencials a través de l’ús de les noves tecnologies per avançar cap a una medicina personalitzada).
- Social: envelliment i cronicitat.
- Econòmic/gestió sanitària: augment de la pressió sobre els recursos públics que posen en risc la sostenibilitat del sistema.
- Tecnològic: disseny de noves teràpies i fàrmacs per afrontar malalties com la sida i malalties relacionades, i altres malalties relacionades amb l’envelliment de la població.
La Facultat de Medicina ha elaborat un pla per dinamitzar l'activitat investigadora com un dels àmbits prioritaris de desenvolupament del seu professorat. Aquest pla té per objectiu la generació de coneixement, que ha d'incrementar la visibilitat i la notorietat de l'activitat acadèmica en l'àmbit mèdic de la UVic-UCC i desenvolupar acords de cooperació amb institucions assistencials i empreses per tal de contribuir a la transferència de coneixement, el desenvolupament regional, i el prestigi nacional i internacional. Consulta totes els àmbits i institucions de recerca a on participa la Facultat de Medicina als següents enllaços:
Gestió de la Qualitat
La Facultat de Medicina està compromesa amb la qualitat, i aquesta està present en cadascun dels àmbits universitaris de la docència, la recerca, la gestió i els serveis. Treballant en aquest objectiu es defineix la Política de Qualitat que s’alinea al Pla Estratègic de la FESS i del Pla de Deganat per al període vigent. Els objectius estratègics de la Política de Qualitat de la facultat es desenvolupen amb les accions i indicadors corresponents.
La qualitat té un esperit de millora contínua pel que vetlla en el dia a dia de la Facultat. Permet una gestió estratègica, la detecció de punts de millora, l’aplicació d’accions correctives, amb l’objectiu final de millorar per aconseguir l’excel·lència.
El compromís de la facultat amb la qualitat i la millora contínua permet respondre als reptes i necessitats que exigeix el sistema universitari actual. Aquest compromís també permet donar resposta a les demandes d’una societat en constant estat de canvi, i a un sistema universitari que vetlla per la qualitat dels seus serveis, procediments i estructures. Singularment a partir del marc de Verificació, Seguiment, Modificació i Acreditació (VSMA) a Catalunya coordinat per l’Agencia de Qualitat Universitària (AQU).
El Sistema de Gestió de la Qualitat (SGIQ) és el mecanisme a partir del qual la Facultat articula tot aquest procés. Tant els processos com els procediments que s’hi relacionen configuren un entramat de dades (moltes d’elles derivades d’enquestes), responsabilitats, indicadors i registres que son accessibles i públics als grups d'interès als quals, la Universitat i la Facultat rendeix comptes.
Per tots aquests propòsits, la Facultat compta amb la Unitat Tècnica de Qualitat que, junt amb l’Àrea de Qualitat de la UVic-UCC i els Vicerectorats corresponents vetllen per un desenvolupament específic de la qualitat en el context de la Facultat de Medicina i la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS).
Comitè de Qualitat de centre
El Comitè de Qualitat del centre és responsable de la planificació i supervisió del Sistema de Garantia Interna de Qualitat (SGIQ). Actua com a principal canal de comunicació interna per a difondre la política, els objectius, les responsabilitats i els èxits associats a aquest sistema. Assegura que es compleixin les propostes de millora sorgides dels diferents processos d'avaluació institucional i guia el procés d'acreditació de les titulacions.
Enquestes
Les enquestes de satisfacció permeten detectar els punts forts i febles en relació a diferents aspectes de l’activitat universitària, al igual que opinions i percepcions dels diferents grups d'interès de la mateixa comunitat. Aquest recull d’informació es tracta per detectar àrees i oportunitats de millora. Des de la Facultat es fan accions per incentivar la participació dels grups d’interès, per aconseguir que els resultats siguin significatius.
Registres
Recull de documents de diferent tipologia generats en la dinàmica de la Facultat que permeten explicitar com es porten a terme determinades activitats acadèmiques, de recerca o de gestió i mostrar els acords o els criteris que s’apliquen en aquest desenvolupament. Aquests es vinculen als diferents processo si procediments amb la voluntat de poder fer transparents i recuperables les informacions
Indicadors
Els indicadors són l’eina que permeten a la Facultat mesurar el compliment dels objectius estratègics. Aquests, s’analitzen i s’estudien per fomentar la millor contínua, segon el que estableix l’Agència de Qualitat Universitària en el marc per a la verificació, el seguiment, la modificació i l’acreditació dels títols oficials.
Els indicadors s’adapten a les necessitats de cada titulació, i aporten informació sobre els estudiants, l’accés i la matrícula, la docència i el professorat, els resultats acadèmics, la satisfacció dels grups d’interès i la inserció laboral.
SGIQ
El Sistema de Gestió de la Qualitat de la FM es desenvolupa amb l’objectiu de mostrar el compromís de transparència per d’oferir programes formatius de qualitat, complint també, amb el requisit que estableixen diferents disposicions normatives que regulen aquests ensenyaments
El sistema s’ha dissenyat seguint les directius del Programa Audit. Per això, els centres docents de la UVic-UCC garanteixen que les seves actuacions asseguren l'assoliment dels objectius associats a la impartició de les titulacions que ofereixen, complint amb la seva política de qualitat a través dels seus propis SGIQ formalment establerts i públicament disponibles.
Unitat tècnica de qualitat
Es troba ubicada dins l’organigrama acadèmic de la Facultat de Medicina i té com a finalitat coordinar i acompanyar al centre en tot el què deriva el desenvolupament i consecució dels objectius definits en la Política de Qualitat. En aquest sentit, participa activament en l’avaluació de la qualitat de les titulacions en tot allò que refereix el cicle vital d’una titulació, des de la seva verificació, modificació, el seguiment i l’acreditació.
Al mateix temps, la unitat tècnica de qualitat, coordinada amb l’Àrea de Qualitat de la UVic-UCC, també vetlla per la millora i el desplegament dels processos d’avaluació del professorat. Aporta suport i participa de l’aplicació del programa UDocentia així com també en els processos d’avaluació i acreditació externa del professorat en el tràmit de la sol·licitud d’acreditació de les categories de l’agència de qualitat AQU o Aneca.