Skip to main content

Un estudiant de Medicina participa en un estudi sobre l’ús de la IA com a eina sanitària

Enquesta ciutadana sobre intel·ligència artificial per a un estudi de l'ICS Catalunya Central

Un estudiant de Medicina participa en un estudi sobre l’ús de la IA com a eina sanitària

Joaquim Femenia, estudiant del grau en Medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha participat en un doble estudi per valorar la percepció i els coneixements que tenen els professionals sanitaris i la ciutadania de la intel·ligència artificial (IA) com a eina sanitària. Femenia va realitzar l’estudi com a part del seu Treball Final de Grau (TFG) sota el lideratge de Queralt Miró, investigadora de la Unitat de Recerca de l’ICS Catalunya Central. També van participar en la recerca els professionals de l’ICS Aïna Fuster Casanovas, Francesc X. Marin Gómez, Anna Escalé Besa i Josep Vidal-Alaball, qui alhora és professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. D’aquesta universitat també ha participat en l’estudi el professor Jordi Solé-Casals. 

La recerca ha tingut un doble vessant. D’una banda, l’estudi Coneixement i percepció dels professionals d’atenció primària sobre l’ús de la intel·ligència artificial com a eina sanitària, ha mostrat que un 86% dels professionals entenen el concepte d’IA i perceben com a positiu el seu impacte. Amb tot, solen veure la implementació de la IA en un futur llunyà a conseqüència de factors com la inoperativitat amb el sistema, els costos econòmics i la manca d’infraestructures. No obstant això, mostren un gran interès a rebre formació per augmentar el coneixement sobre IA. Aquesta recerca, que s’ha realitzat a partir d’una enquesta enviada a un miler de professionals dels quals se’n va aconseguir una resposta del 30%, s’ha publicat a la revista científica Digital Health. 

D’altra banda, l’estudi que estava orientat a la ciutadania, titulat Enquesta sobre el coneixement i percepció de l’ús de la intel·ligència artificial i la seva aplicació en l’àmbit de la radiologia entre la població de Catalunya, posa de manifest que gairebé el 90% de la població coneix el concepte IA i, també, que presenta diferents graus d’acceptació davant l’aplicació d’aquesta tecnologia en l’àmbit de la radiologia. És a dir, mostra una percepció més negativa en relació amb la interacció personal i, en canvi, una de més positiva en les capacitats i en el fet que pugui aportar més eficiència. Els resultats d’aquest estudi s’han publicat al Journal of Medical Internet Research (JMIR).

La IA ha esdevingut una nova realitat en la pràctica de la medicina i, per tal de garantir-ne una correcta implementació, cal crear estratègies per oferir formació als professionals, incrementar-ne l’acceptació i reduir la resistència al canvi tant per part dels professionals com de la ciutadania.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Foto de grup dels estudiants de la segona promoció del grau en Medicina

Es graduen 74 estudiants de la segona promoció del grau en Medicina de la UVic-UCC

Un total de 74 estudiants (56 noies i 18 nois) de la segona promoció del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) s’han graduat aquesta tarda en un acte que ha tingut lloc

Graus de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina es posiciona en primer lloc pel que fa a Contribució al Desenvolupament Regional al Ranking CYD

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC apareix al primer lloc de tot Espanya pel que fa a Contribució al Desenvolupament Regional al Ranking CYD, que es va fer públic el 16 de maig i que està promogut per la Fundación Conocimiento y Desarrollo. 

Joan Manel Díaz, vicedegà del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

“L’augment de les places de Medicina en un 15% que va començar aquest curs pot pal·liar en part el dèficit de professionals a llarg termini”

Joan Manuel Díaz és llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB (1986). Doctor en Medicina i Cirurgia per la UAB (2008 – Morbimortalitat cardiovascular en trasplantament renal). Màster en Direcció d’institucions sanitàries (2014), actualment és professor titular de Medicina, coordinador del cicle clínic i

Estudiants de la Facultat de Medicina. Imatge d'arxiu.

La Comissió d’Igualtat de la FESS es fixa com a objectiu per al pròxim curs guanyar més visibilitat

La Comissió d’Igualtat de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), constituïda el desembre de 2021 amb l’objectiu d’adaptar el III Pla per a la Igualtat de gènere 2022-2025 de la UVic-UCC a les seves pròpies especificitats, s’ha fixat com a prioritat

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte