Skip to main content

Un estudiant de Medicina participa en un estudi sobre l’ús de la IA com a eina sanitària

Enquesta ciutadana sobre intel·ligència artificial per a un estudi de l'ICS Catalunya Central

Un estudiant de Medicina participa en un estudi sobre l’ús de la IA com a eina sanitària

Joaquim Femenia, estudiant del grau en Medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha participat en un doble estudi per valorar la percepció i els coneixements que tenen els professionals sanitaris i la ciutadania de la intel·ligència artificial (IA) com a eina sanitària. Femenia va realitzar l’estudi com a part del seu Treball Final de Grau (TFG) sota el lideratge de Queralt Miró, investigadora de la Unitat de Recerca de l’ICS Catalunya Central. També van participar en la recerca els professionals de l’ICS Aïna Fuster Casanovas, Francesc X. Marin Gómez, Anna Escalé Besa i Josep Vidal-Alaball, qui alhora és professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. D’aquesta universitat també ha participat en l’estudi el professor Jordi Solé-Casals. 

La recerca ha tingut un doble vessant. D’una banda, l’estudi Coneixement i percepció dels professionals d’atenció primària sobre l’ús de la intel·ligència artificial com a eina sanitària, ha mostrat que un 86% dels professionals entenen el concepte d’IA i perceben com a positiu el seu impacte. Amb tot, solen veure la implementació de la IA en un futur llunyà a conseqüència de factors com la inoperativitat amb el sistema, els costos econòmics i la manca d’infraestructures. No obstant això, mostren un gran interès a rebre formació per augmentar el coneixement sobre IA. Aquesta recerca, que s’ha realitzat a partir d’una enquesta enviada a un miler de professionals dels quals se’n va aconseguir una resposta del 30%, s’ha publicat a la revista científica Digital Health. 

D’altra banda, l’estudi que estava orientat a la ciutadania, titulat Enquesta sobre el coneixement i percepció de l’ús de la intel·ligència artificial i la seva aplicació en l’àmbit de la radiologia entre la població de Catalunya, posa de manifest que gairebé el 90% de la població coneix el concepte IA i, també, que presenta diferents graus d’acceptació davant l’aplicació d’aquesta tecnologia en l’àmbit de la radiologia. És a dir, mostra una percepció més negativa en relació amb la interacció personal i, en canvi, una de més positiva en les capacitats i en el fet que pugui aportar més eficiència. Els resultats d’aquest estudi s’han publicat al Journal of Medical Internet Research (JMIR).

La IA ha esdevingut una nova realitat en la pràctica de la medicina i, per tal de garantir-ne una correcta implementació, cal crear estratègies per oferir formació als professionals, incrementar-ne l’acceptació i reduir la resistència al canvi tant per part dels professionals com de la ciutadania.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte