Skip to main content

UManresa organitza una nova edició de l'únic curs de transport de pacients en helicòpter que s'imparteix a Catalunya

Curs de trasllat de pacients amb helicòpter

UManresa organitza una nova edició de l'únic curs de transport de pacients en helicòpter que s'imparteix a Catalunya

El Centre Internacional de Formació Continua (CIFC) del campus Manresa de la UVic-UCC ha organitzat una nova edició de l’únic curs de Transport de pacients en helicòpter (HEMS) que s’imparteix actualment a Catalunya. De fet,  el CIFC és dels pocs centres que ofereixen aquesta formació a tot l’estat. El curs dona resposta a l’interès de professionals sanitaris i del cos de bombers per formar-se en matèria de transport sanitari aeri urgent. Amb el curs, el CIFC amplia l’oferta formativa en aquest àmbit, però centrant-se bàsicament en les especificitats del transport de pacients en helicòpter. Aquest mes de gener se n’ha completat una nova edició, en la qual hi han participat 21 persones, i per al proper mes d’abril se n’ha organitzat la següent. D’acord amb la situació derivada de la pandèmia per la covid-19, la formació es realitzarà amb Equips de Protecció Individual Específics per evitar contagis. La formació pràctica es desenvolupa a l’aeroport d’Andorra – La Seu d’Urgell.  

Circumstàncies d’assistència totalment diferents i variables 

El trasllat de pacients en helicòpter es produeix habitualment en un entorn hostil i sense mitjans diagnòstics hospitalaris per atendre pacients potencialment crítics. Per tot plegat, és completament diferent atendre un pacient en un helicòpter que fer-ho en una ambulància. A més, hi ha una normativa de l’European Aviaton Safety Agency que regula i estableix les qualificacions i requisits necessaris que ha de complir el personal sanitari que atén un pacient en un helicòpter perquè pugui realitzar la feina de manera segura i efectiva.  

Durant l’atenció i trasllat d’un pacient en helicòpter, els professionals estan condicionats per la seguretat de l’entorn, per les condicions de l’espai assistencial dins de l’aparell, per les limitacions que suposa atendre la víctima en ple vol i, fins i tot, per la possibilitat d’haver de fer una tasca de suport en la navegació. A més, durant el vol, les condicions del pacient poden patir canvis sobtats a causa de variacions en la pressió atmosfèrica, la temperatura ambiental o la concentració d’oxigen en l’aire.  

Per tot plegat, és necessari que els sanitaris especialitzats en emergències i els bombers facin una formació bàsica que els capaciti per intervenir en els canvis que poden afectar el pacient durant el trasllat i, per altra banda, per conèixer els conceptes i el maneig dels equips de seguretat d’un helicòpter, les normatives i procediments que afecten el desenvolupament assistencial al pacient i l’assistència a la tripulació, en el cas que sigui necessari.  

“Una metodologia dinàmica, creativa i fresca” 

Després de realitzar la part pràctica del curs que s’ha fet aquest dissabte, el coordinador de la formació, Roberto Martín, ha explicat que “la pandèmia de la covid-19 ha suposat un repte majúscul per a l'equip, que ha sabut adaptar-se a la situació i instaurar nous protocols molt ben valorats pels participants. N’estem molt satisfets.” 

De la seva banda, una de les alumnes,  Gemma Marín, coordinadora d'Urgències i Emergències a l'Hospital Comarcal Del Pallars, ha dit que "la realització d'aquest curs m'ha permès adquirir els coneixements aeronàutics necessaris per poder operar en un helicòpter i també prendre consciència situacional per poder atendre i vetllar per la seguretat dels pacients en situacions físiques variables”. En aquest sentit, un altre alumna, Eli Javierre, infermera d'Urgències a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha afegit que "Tot i que l'aeronàutica és una matèria densa, la metodologia dinàmica, creativa i fresca dels docents -tots professionals en actiu-, il·lustrant a classe casos pràctics i reals del seu dia a dia, facilita molt l'aprenentatge i permet establir una atmosfera més propera i participativa”. 

La directora del Centre Internacional de Formació Contínua d’UManresa, Coco Vilaseca, ha valorat molt positivament “l’acollida que ha tingut aquesta formació en les edicions que hem fet fins ara, tant per part dels participants com dels experts que imparteixen els diferents mòduls. Ara mateix som l’única universitat que imparteix aquest curs a Catalunya, tant en obert com dins el nostre Màster en Emergències Extra hospitalàries, i això no hagués estat possible sense el convenciment, l’empenta i l’entusiasme de totes les parts implicades. Incorporar aquest curs a la nostra oferta formativa, consolida el lideratge d’UManresa en la formació  de professionals de les emergències extrahospitalàries. És un reflex de la nostra voluntat de ser no només rigorosos sinó també àgils a l’hora de donar resposta a les necessitats d’un sector que evoluciona ràpidament i que requereix una actualització de competències constant”. 

Llarga trajectòria en formació en emergències extrahospitalàries 

L’interès per aquesta formació es va detectar en el marc del Màster en Emergències Extrahospitalàries que imparteix UManresa, una formació amb 23 anys de trajectòria, 12 com a postgrau i onze com a Màster, i de reconegut prestigi entre els sanitaris. De fet, UManresa s’ha convertit en un centre de referència per a la formació de professionals sanitaris que es volen especialitzar en emergències que es produeixen fora de l’àmbit extrahospitalari. També en la producció  de materials bibliogràfics. En aquest sentit, Edicions FUB ha publicat dos manuals d’aquesta temàtica: “Movilizaciones e inmovilizaciones”, que agrupa coneixement de diferents professionals coordinats per Rubén Castillo, y ”Manual de incidentes de múltiples víctimas y catástrofes”, elaborats per diferents professionals i coordinat per Anna Pagés i Susana Simó. En aquests moments s’està treballant en una nova publicació que es presentarà properament sobre l’actuació extrahospitalària en incidents de múltiples víctimes intencionats.  

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte