Skip to main content

Tomàs Pumarola: “Una pandèmia com la covid-19, en la societat actual, era molt esperable”

Tomàs Pumarola: “Una pandèmia com la covid-19, en la societat actual, era molt esperable”

La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha inaugurat aquest migdia el nou curs 2020-2021 amb un acte institucional que ha tingut lloc en línia. L’obertura del curs, que ha començat a les 13:30 i s’ha allargat fins les 14:30, ha començat amb una benvinguda del degà, Ramon Pujol, i ha seguit amb una ponència del Dr. Tomàs Pumarola, cap de servei de Microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona titulada “Covid-19: Lliçons apreses”.

Fent un recorregut per les pandèmies més importants de la humanitat, Pumarola ha contextualitzat la covid-19 com a nova malaltia vírica mundial. El ponent ha parlat dels inicis dels primers casos a Wuhan el desembre de 2019, de l’actuació dels governs europeus o americans i dels factors que van portar aquest nou virus a convertir-se en pandèmia mundial.

Pumarola ha fet especial èmfasi en que la presència de malalties com aquesta ve donada per “la gran circulació de persones a nivell mundial, el turisme, la densitat de població o el canvi climàtic, entre altres” i també ha explicat que “la convivència estreta entre humans i certs animals com ratpenats o aus de corral en llocs tan estandarditzats, com mercats d’animals vius, contribueixen a fer que els virus travessin la barrera de contagi entre espècies”.

Per acabar la conferència, el cap de servei de Microbiologia de la Vall d’Hebron ha fet un recompte dels factors que cal tenir presents per controlar una pandèmia, com capacitar la salut pública i l’epidemiologia, tenir accés a dades clíniques o potenciar la indústria del diagnòstic, farmacèutica i de les vacunes. Pumarola ha assegurat que “la covid-19 era molt esperable”. En relació a la gestió dels governs envers aquesta crisis sanitària, els ha instat a “actuar d’acord amb la ciència”. També ha parlat sobre l’actuació sanitària i l’ha qualificat de “totalment impecable”. Per últim, ha fet una crida general a seguir les mesures de seguretat “distància, rentat de mans i mascareta fins que puguem accedir a una vacuna eficaç i segura” i ha dit que “les lliçons apreses del coronavirus s’hauran de veure d’aquí a un temps”.

Premis a l’excel·lència acadèmica i a les pràctiques clíniques

La segona part de l’acte s’ha centrat en el lliurament dels premis a l’excel·lència acadèmica, que reben els dos millors expedients acadèmics de cada curs, i a la pràctica clínica, que han rebut els vuit alumnes de quart amb millor nota en l’assignatura de pràctiques en centres assistencials i hospitalaris d’arreu de Catalunya, duta a terme el curs passat quan feien tercer. Oscar Antiñolo i Eva Ramírez, que l’any passat van cursar primer, Marta Valls i Francesc Tarrús, de segon, i Artur Aymar i Ismael Gómez, de tercer s’han endut els premis a l’excel·lència acadèmica.

Pel que fa als premis a les pràctiques clíniques, que atorga l’empresa Casa Tarradellas, se les han endut Artur Aymar, que les va realitzar al Consorci Hospitalari de Vic; Ismael Gómez i Irene Gallego al ABS Vic Nord; Sofia Fontanella, a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell; Anna Pericàs, a l’Hospital Sant Bernabé de Berga; Joel Font i Aina Bosch, a l’ABS de Manlleu; i Maria Nadal, a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.

Ramon Pujol, degà de la facultat, ha felicitat els premiats: “Vosaltres sou el futur de la sanitat”, els ha dit. Miquelina Saborit, responsable de comunicació i màrqueting de Casa Tarradellas, ha donat ànims als alumnes i els ha engrescat a seguir pel mateix camí que fins ara. També ha volgut explicar com Casa Tarradellas ha ajudat a diversos hospitals durant la primera onada de coronavirus, entre ells, els de Vic.

Els alumnes volen seguir veient créixer la facultat

La última part de l’acte l’han protagonitzat, precisament, dos dels alumnes premiats, Artur Aymar i Anna Pericas, que han dirigit unes paraules als alumnes dels altres cursos. Tots dos han desitjat a tota la comunitat un bon inici de curs i han instat a l’alumnat a “seguir fent créixer una facultat a la qual tots hem aportat el nostre gra de sorra per esdevenir en una facultat pròxima, que facilita l’aprenentatge i la formació amb un equip educatiu excel·lent”. També han donat les gràcies a Casa Tarradellas pels premis concedits i a la Facultat per la creació de noves ajudes, sobretot en el marc de la covid-19, que “permeten la continuïtat dels estudis a molts estudiants”. Ramon Pujol els ha contestat, per concloure l’acte, amb un “Entre tots ho farem tot”.

Recupereu el vídeo íntegre de l'acte aquí

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte