Skip to main content

Les professores de la Facultat de Medicina Elena Carreras i Nerea Maiz participen a l’estudi INTERCOVID, que demostra que la Covid-19 augmenta el risc de complicacions en dones embarassades

Nerea Maiz (primera per l'esquerra) i Elena Carreras (al centre) en una foto d'arxiu

Les professores de la Facultat de Medicina Elena Carreras i Nerea Maiz participen a l’estudi INTERCOVID, que demostra que la Covid-19 augmenta el risc de complicacions en dones embarassades

La Covid-19 augmenta el risc de complicacions durant l’embaràs tant per a les mares com per als nadons. Concretament, les dones infectades pel virus tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant l’embaràs. Això és degut a què l’embaràs és una situació en la qual “de forma fisiològica el sistema immunitari es relaxa per no reaccionar contra el fetus; aquest canvi fisiològic fa a la dona més vulnerable davant d’algunes infeccions, ja que el seu sistema immunitari no està actuant al 100%”. A aquest fet s’hi ha de sumar altres canvis fisiològics com una disminució de la capacitat pulmonar, per exemple, que afavoreixen que la malaltia sigui més greu. Així ho explica Nerea Maiz, especialista del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron, professora a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i membre de l’equip investigador del projecte internacional INTERCOVID, del qual també n’ha format part Elena Carreras, cap d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva a l’Hospital de la Vall d’Hebron i professora de la Facultat de Medicina.

Les complicacions més freqüents que s’han observat es dones embarassades amb Covid-19 estan relacionades amb la hipertensió de l’embaràs (preeclàmpsia), infeccions que necessiten tractament antibiòtic i part prematur indicat mèdicament, normalment degut a la mala situació materna o del bebè. “A més amés, al comparar amb altres embarassades sense Covid-19 s’ha vist que augmenta el risc d’ingrés hospitalari i s’incrementa cinc vegades el risc d’ingrés a l’UCI”, explica Maiz. En les dones asimptomàtiques l’única complicació que s’ha observat que augmenta ha sigut la preeclàmpsia, però no altres complicacions com l’ingrés o la prematuritat.

L’afectació en els nadons

Els nadons de dones infectades per Covid-19 semblen tenir gairebé tres vegades més risc de complicacions mèdiques globals, “però són complicacions relacionades amb la prematuritat, no per un efecte directe de virus”, puntualitza Maiz. Aquestes complicacions comprenen la broncodisplàsia pulmonar, encefalopatia hipóxico-isquèmica, sèpsia, anèmia severa, ductus arteriós patent, hemorràgia ingraventricular, enterocolitis necrotitzant o retinopatia del prematur.

Podem dir, doncs, que la Covid-19 passa de mares a fetus en un alt percentatge de casos? La professora de Reproducció Humana ho desmenteix. “Tan sols un 13% dels recent nascuts van tenir una PCR positiva a les 48 hores de néixer i no podem dir que aquesta transmissió hagi sigut dins de l’úter, sinó que ha pogut ser posterior. De fet, encara que està descrit, hi ha molt pocs casos de transmissió dins de l’úter”.

Les embarassades, un col·lectiu a tenir en compte

Les dades de l’estudi INTERCOVID proporcionen per primera vegada informació comparativa detallada sobre els efectes del SARS-CoV-2 en l’embaràs. Amb els resultats d’aquesta recerca sobre la taula el primer que caldria fer és, segons Maiz, “conscienciar les dones embarassades, les seves famílies i les autoritats sanitàries sobre aquesta major vulnerabilitat durant la gestació”. D’una banda cal que les dones embarassades i el seu entorn extremin les mesures de precaució i o es relaxin. D’altra banda, “a l’hora de vacunar , si tenim dades de seguretat de la vacuna, haurien de ser un grup prioritari”.

Al projecte INTERCOViD, coordinat des de la Universitat d’Oxford, hi ha participat un equip internacional format per més d’un centenar de persones investigadores de 43 hospitals de 18 països i ha comptat amb la col·laboració de més de 2.100 dones embarassades. De l’Estat espanyol els dos únics centres que hi han pres part són l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa. Els resultats d’aquest estudi, en el qual es va comparar cada dona afectada per Covid-19 amb dues dones embarassades no infectades que van donar a llum al mateix temps al mateix hospital, s’han publicat a la revista JAMA Pediatrics.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte