Skip to main content

Les IV Jornades d’Oncologia a la Catalunya Central posen en valor el model d’atenció al llarg supervivent de càncer que ofereix el territori

Un moment de les jornades d'oncologia

Les IV Jornades d’Oncologia a la Catalunya Central posen en valor el model d’atenció al llarg supervivent de càncer que ofereix el territori

L’atenció als llargs supervivents de càncer va ser el tema central de les IV Jornades d’Oncologia a la Catalunya Central que es van celebrar divendres a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i que van aplegar més de 150 de professionals. En la sessió es van posar de manifest els bons resultats del programa que s’aplica al territori des de fa 10 anys, fruit del treball conjunt entre el Servei d’Oncologia de la Fundació Althaia i les àrees bàsiques de salut de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès, que gestionen l’Institut Català de la Salut, el Centre Sanitari de Solsonès i la mateixa Fundació Althaia.
 
En l’àmbit de la salut s’entén per llarg supervivent el pacient que està lliure de malaltia oncològica, que ja no rep tractament (quimioteràpia o radioteràpia) i que fa més de cinc anys que va ser diagnosticat. L’atenció a la seva salut, però, ha de continuar. Per això, l’oncòleg dona pas als professionals de primària, que en fan un seguiment integral tenint en compte el pla definit per l’equip multidisciplinari que treballa al territori i que s’anomena Grup de Llarg Supervivent. 
 
En aquest model, oferir un seguiment personalitzat i una atenció integral, així com fomentar la qualitat de vida d'aquests pacients focalitzant uns estils de vida saludable és clau. L’atenció primària és l’eix vertebrador d’aquest seguiment al llarg supervivent.
 
La conferència magistral va anar a càrrec de Josep M. Borràs, director del Pla d’Oncologia de Catalunya, que va parlar de Models d’atenció als llargs supervivents de càncer i de la importància d’una atenció que tingui en compte la cura de la salut, la salut mental i la salut social. En la seva intervenció, va posar en valor el model de la Catalunya Central per ser innovador i pioner. 
 
En la primera taula, titulada Atenció al llarg supervivent, es va tractar sobre incidència del càncer i supervivència, el rol de l’atenció primària en el seguiment i els resultats del grup de Llarg supervivent del territori. També l’actualització del protocol de seguiment del llarg supervivent, en què l'objectiu principal és poder fer un diagnòstic precoç en cas d'una recaiguda.
 
La segona taula, centrada en la qualitat de vida d’aquests tipus de pacients, es va parlar sobre toxicitats a llarg termini i segones neoplàsies, i d’activitat complementàries que contribueixen a oferir una atenció integral com poden ser la marxa nòrdica, el mindfulness i la nova aula de pacients. També es va posar en valor l’acompanyament al llarg supervivent i es va palesar que aquests pacients poden mantenir el vincle amb la psicooncòloga si és necessari.
 
La jornada va incloure també una taula rodona amb la participació de representants de diferents associacions de pacients del territori, com són Albalda, ACC, l’Olivera, Ginkgo i Fènix. Van destacar la importància que té per al pacient poder disposar d’una informació completa de tot el procés, especialment del pas de l’atenció des del Servei d’Oncologia a Primària.
 
Les IV Jornades d’Oncologia a la Catalunya Central estan organitzades per la Fundació Althaia, l’Institut Català de la Salut, el Centre Sanitari del Solsonès i el Servei Català de la Salut.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte