Skip to main content

La UVic-UCC lidera un document consensuat de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques en residències en el context del COVID-19

Mans persona gran

La UVic-UCC lidera un document consensuat de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques en residències en el context del COVID-19

Les cures pal·liatives ofereixen l’atenció que, per dret, mereixen les persones que pateixen una malaltia crònica avançada o que es troben en situació de final de vida. Aquest tipus d’atenció passa per promoure la qualitat de vida del pacient i dels seus familiars, procurant disminuir el patiment associat al procés de mort, ja sigui de tipus físic, psicoemocional o espiritual. Aquesta atenció, totalment integrada en l’actual sistema sanitari català, s’ha vist alterada arran de la situació actual d’emergència sanitària pel COVID-19, que ha tingut un impacte especial en persones d’edat avançada o amb patologies prèvies i que ha entrat de ple en els entorns residencials.  

En aquest context, dues càtedres de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han elaborat un document de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques dels professionals sanitaris en residències. Es tracta de la Càtedra de Cures Pal·liatives conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia (Observatori Qualy de l’ICO) i la Càtedra de Bioètica - Fundació Grífols. El document porta per títol “Recomanacions ètiques i assistencials per a l’atenció a residències en el context COVID-19“, i el signen Xavier Gómez-Batiste, director de la Càtedra de Cures Pal·liatives; el seu director adjunt, Jordi Amblàs; la directora de la Càtedra de Bioètica i de la Fundació Grífols, Núria Terribas; Anna Casellas-Grau, professora de la UVic-UCC i investigadora a l’ICO; Xavier Costa, professor de la Facultat de Medicina; Begoña Roman, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya; i Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC. 

El conjunt de recomanacions també s’ha tancat amb la col·laboració de diversos professionals i amb el consens i el suport de diverses institucions del sector: el Programa d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS) de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Residències Assistides (ACRA), els col·legis professionals de quatre sectors (medicina, infermeria, psicologia i treball social), les societats científiques de Cures Pal·liatives, de Geriatria, i de Medicina Familiar i Comunitària, i el president del Comitè de Bioètica de Catalunya. 

Un enfocament multidisciplinar 

En aquest document, els experts recullen i descriuen les accions a implementar per tal d’oferir una atenció de qualitat a les persones que ho necessitin i a les seves famílies en el context d’emergència sanitària en què ens trobem. “La situació derivada de la pandèmia afecta de manera específica els centres residencials per la vulnerabilitat de les persones acollides, la limitació de recursos i la pressió de la resta d’àmbits del sistema, així com per l’impacte sobre els professionals, que veuen agreujada una situació ja tradicionalment difícil pel que fa a recursos", diu Xavier Gómez-Batiste.  

Tenint en compte aquesta realitat, el document “pretén facilitar eines per a la presa de decisions en el context actual de crisi, amb limitació de recursos interns i de l’entorn”, explica Núria Terribas. Per això estableix els criteris per a la presa de decisions assistencials, les atencions pal·liatives necessàries, els criteris a aplicar en cas de trasllats, el suport que ha de rebre l’equip professional i la coordinació amb els recursos del territori, entre d’altres. La seva elaboració, afegeix Terribas, “s’ha fet a partir del respecte per les persones ateses i el reconeixement als professionals sanitaris i socials que els atenen amb compromís, implicació i dedicació”. 

D’acord amb el document, perquè l’atenció al pacient de centres residencials es pugui fer amb garanties cal que els professionals adoptin un enfocament multidisciplinar que els permeti fer una valoració correcta de cada cas, així com traçar un pla terapèutic individualitzat. Aquest pla, recomanen els experts, ha d’incloure l’atenció tant al pacient com als seus familiars, tenint en compte les seves preferències, prioritats, creences i valors.  

Descarrega't el document 

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte