Skip to main content

La Marató de TV3 finança un projecte de recerca d’Althaia sobre les seqüeles dels pacients covid que requereixen ventilació mecànica

Projecte de recerca d'Althaia finançat per la Marató de TV3

La Marató de TV3 finança un projecte de recerca d’Althaia sobre les seqüeles dels pacients covid que requereixen ventilació mecànica

La Fundació Althaia rebrà finançament de La Marató de TV3 per dur a terme el projecte de recerca sobre l’impacte i les seqüeles cognitives en pacients covid que requereixen ventilació mecànica. Aquest és un dels 36 projectes que obtindran una subvenció de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio de l’edició de 2020, que va tractar sobre la covid-19. El projecte ha estat seleccionat en un estricte procés d’avaluació internacional coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya d’entre 229 candidatures.

L’estudi, liderat pel que fins ara ha estat el cap del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia, el Dr. Rafael Fernández, que continuarà vinculat com a investigador a la institució, se centrarà a estudiar les seqüeles neurocognitives de pacients amb covid-19 que hagin requerit ventilació mecànica. La recerca permetrà identificar pacients amb alt risc de patir complicacions derivades de la ventilació mecànica a l’UCI, fet que facilitarà les decisions clíniques i ajudarà a realitzar enfocaments individualitzats per tal d’obtenir millors resultats, evitar aquestes seqüeles i tractar-les.

Analitzar, preveure i tractar les seqüeles

En pacients ventilats no sempre és possible aconseguir una bona interacció pacient-ventilador, fet que dificulta la ventilació artificial i genera lesions pulmonars. Se sap que una taxa elevada d’asincronies amb el ventilador empitjora el pronòstic d’aquests pacients i n’augmenta la mortalitat. En aquest context, també es poden presentar complicacions neurològiques que en comprometen la recuperació i n’allarguen els dies de ventilació mecànica, així com la durada de la seva estada a l’UCI. Segons un estudi anterior del Servei de Medicina d’Althaia, entre un 10 i un 20% de pacients greus que necessiten respiració artificial tenen seqüeles cinc mesos després d’haver marxat de l’hospital.

La nova investigació analitzarà l’estat dels pacients amb covid-19 que han requerit ventilació mecànica amb l’objectiu d’optimitzar-la a les condicions clíniques dels pacients per prevenir-los d’aquests afectes adversos. En alguna de les parts d’aquest procés es farà ús de la intel·ligència artificial. La recerca també permetrà avaluar les seqüeles neuropsicològiques després de l’alta de l’UCI, elaborar anàlisis genètiques per trobar característiques específiques que predisposin al desenvolupament d’asincronies durant la ventilació mecànica i trobar alteracions neuropsicològiques, incloses les cognitives, i els trastorns emocionals.

Aquest camp de recerca és molt conegut pels professionals del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia que, des de fa cinc anys i amb la col·laboració de psicòlegs de la institució, investiguen sobre quines seqüeles són més freqüents que apareguin depenent del tipus de pacient que les desenvolupa. El servei té diversos treballs en marxa de temes com la ventilació mecànica, les seqüeles a la memòria o les capacitats intel·lectuals que poden patir els malalts un mes després de ser a l'UCI. Aquesta línia de recerca s’adaptarà ara per estudiar les seqüeles que provoca la covid-19 amb les persones ingressades a l’UCI que requereixen respiració artificial.

Un estudi liderat per Althaia

El projecte multicèntric liderat per Althaia es desenvoluparà en tres hospitals de l’Estat: l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i la Fundación para la Investigación y la Innovación Biosanitaria d’Astúries. La recerca també comptarà amb la col·laboració d’un nombrós equip del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia, format per la cap del servei, la Dra. Sílvia Cano, els metges adjunts a l’UCI, Montserrat Batlle i Carles Subirà; els infermers de l’UCI, Carmen Moreno, Francesc Xavier Andorra, Maria Jesús Mármol i Mercè Solà; i la psicòloga de la Divisió de Salut Mental, Neus Bacardit.

El projecte d’Althaia rebrà un finançament total de 75.000 euros. La consecució d’aquesta ajuda reforça l’aposta d’Althaia per la recerca i la innovació, una línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloraran la pràctica assistencial i, en conseqüència, tindran una repercussió directa als pacients i a la població en general. Alhora, contribueix a potenciar la internacionalitat de la recerca de la institució.

Amb aquesta ajuda de La Marató, Althaia continua la línia de recerca sobre la covid-19 iniciada gràcies a les donacions que es van rebre en el marc de la campanya de mecenatge per combatre el virus. A finals de maig, amb la col·laboració de la Fundació Aigües de Manresa i Sant Andreu Salut, es va resoldre la concessió d’un ajut de 3.300 euros a un projecte de recerca que estudiarà la incidència de la covid persistent. Althaia també ha posat en marxa una nova convocatòria per promoure la recerca científica sobre la covid-19 i que està previst que es resolgui aviat.

Aquesta és la segona vegada que la Fundació Althaia obté un ajut de La Marató de TV3. El primer va ser en l’edició del 2018 per una recerca liderada pel Dr. Ignasi Puig amb l’objectiu de dur a terme un projecte que permetrà crear una eina de formació per a la detecció precoç i el diagnòstic del càncer de còlon pionera a escala mundial.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte