Skip to main content

La Càtedra de Cures Pal·liatives elabora un directori de recursos sobre el COVID-19

professional sanitari

La Càtedra de Cures Pal·liatives elabora un directori de recursos sobre el COVID-19

La Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha elaborat un directori de documentació i recursos rellevants sobre la pandèmia del COVID-19. Es tracta d’un conjunt de materials elaborats amb rigor científic, pensats per posar a disposició de la comunitat investigadora, dels professionals de la salut i de la ciutadania en general. El directori s’ha elaborat conjuntament amb l’Observatori “Qualy” de l’ICO i la Fundació “la Caixa”.

“En situacions de crisi com la que estem vivint, disposar d’informació tècnica sòlida que orienti l’actuació professional i faciliti la difusió a la ciutadania, resulta essencial per prendre millors decisions i reduir la incertesa”, considera Xavier Gómez Batiste. El directori està organitzat al voltant d’àrees temàtiques o categories, com ara l’àmbit residencial, l’atenció telefònica, el control de símptomes, les cures pal·liatives, la situació d’últims dies, el dol, les recomanacions ètiques, el suport a la ciutadania o el suport a serveis d’atenció domiciliària entre d’altres, disposa de descriptors que faciliten la cerca i s’actualitza periòdicament. El document és obert i públic, i es pot consultar en aquest enllaç

Suport psicològic a professionals de la salut 

La Càtedra ICO/UVic-UCC de Cures Pal·liatives i l’Observatori Qualy de l’ICO també han participat activament en la posada en marxa d’un call center de suport psicològic a professionals de la salut que s’ha iniciat recentment com a resposta a la situació d’emergència del COVID-19. El servei d’atenció telefònica està promogut per la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Ministerio de Sanidad, i operat per la Fundació Galatea. Els experts de la Càtedra i de l’Observatori Qualy han assumit la direcció científica del disseny i posada en funcionament.  

El servei d’atenció psicològica és gratuït, té abast a tot l’Estat espanyol i capacitat per gestionar un miler de trucades diàries en un horari de 9 a 22 hores els 7 dies de la setmana, tant per via telefònica com per videoconferència o fent un seguiment en línia. L’atenció es fa al telèfon 900 670 777 i tota la informació a l’entorn d’aquest servei està disponible en aquest espai del web de Fundació “la Caixa”.  

“L’objectiu del servei és contribuir a pal·liar la sobrecàrrega emocional dels professionals que atenen pacients amb coronavirus i que s’estan deixant la pell en la primera línia d’intervenció per lluitar contra la malaltia”, explica Gómez Batiste. El director de la Càtedra explica que “l’equip de psicòlegs que estarà a la seva disposició tindrà com a objectiu fer-los més suportable, en la mesura del possible, la tasca que estan duent a terme en una situació tan delicada com l’actual”.  

Aquestes dues iniciatives se sumen al document consensuat de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques en residències en el context del COVID-19, que la Càtedra de Cures Pal·liatives ICO/UVic-UCC, juntament amb la de Bioètica - Fundació Grífols, va fer públic la setmana passada. El document recull i descriu les accions a implementar per tal d’oferir una atenció de qualitat a les persones que ho necessitin i a les seves famílies, i oferir alhora unes pautes a seguir als professionals. El conjunt de recomanacions s’ha elaborat amb la participació d’un gran nombre d’experts i amb el suport i vistiplau de diverses institucions referents del sector.  

Foto: Fundació "la Caixa"

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte