Skip to main content

La Cátedra de Cuidados Paliativos elabora un directorio de recursos sobre el COVID-19

profesional sanitario

La Cátedra de Cuidados Paliativos elabora un directorio de recursos sobre el COVID-19

La Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha elaborat un directori de documentació i recursos rellevants sobre la pandèmia del COVID-19. Es tracta d’un conjunt de materials elaborats amb rigor científic, pensats per posar a disposició de la comunitat investigadora, dels professionals de la salut i de la ciutadania en general. El directori s’ha elaborat conjuntament amb l’Observatori “Qualy” de l’ICO i la Fundació “la Caixa”.

“En situacions de crisi com la que estem vivint, disposar d’informació tècnica sòlida que orienti l’actuació professional i faciliti la difusió a la ciutadania, resulta essencial per prendre millors decisions i reduir la incertesa”, considera Xavier Gómez Batiste. El directori està organitzat al voltant d’àrees temàtiques o categories, com ara l’àmbit residencial, l’atenció telefònica, el control de símptomes, les cures pal·liatives, la situació d’últims dies, el dol, les recomanacions ètiques, el suport a la ciutadania o el suport a serveis d’atenció domiciliària entre d’altres, disposa de descriptors que faciliten la cerca i s’actualitza periòdicament. El document és obert i públic, i es pot consultar en aquest enllaç

Suport psicològic a professionals de la salut 

La Càtedra ICO/UVic-UCC de Cures Pal·liatives i l’Observatori Qualy de l’ICO també han participat activament en la posada en marxa d’un call center de suport psicològic a professionals de la salut que s’ha iniciat recentment com a resposta a la situació d’emergència del COVID-19. El servei d’atenció telefònica està promogut per la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Ministerio de Sanidad, i operat per la Fundació Galatea. Els experts de la Càtedra i de l’Observatori Qualy han assumit la direcció científica del disseny i posada en funcionament.  

El servei d’atenció psicològica és gratuït, té abast a tot l’Estat espanyol i capacitat per gestionar un miler de trucades diàries en un horari de 9 a 22 hores els 7 dies de la setmana, tant per via telefònica com per videoconferència o fent un seguiment en línia. L’atenció es fa al telèfon 900 670 777 i tota la informació a l’entorn d’aquest servei està disponible en aquest espai del web de Fundació “la Caixa”.  

“L’objectiu del servei és contribuir a pal·liar la sobrecàrrega emocional dels professionals que atenen pacients amb coronavirus i que s’estan deixant la pell en la primera línia d’intervenció per lluitar contra la malaltia”, explica Gómez Batiste. El director de la Càtedra explica que “l’equip de psicòlegs que estarà a la seva disposició tindrà com a objectiu fer-los més suportable, en la mesura del possible, la tasca que estan duent a terme en una situació tan delicada com l’actual”.  

Aquestes dues iniciatives se sumen al document consensuat de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques en residències en el context del COVID-19, que la Càtedra de Cures Pal·liatives ICO/UVic-UCC, juntament amb la de Bioètica - Fundació Grífols, va fer públic la setmana passada. El document recull i descriu les accions a implementar per tal d’oferir una atenció de qualitat a les persones que ho necessitin i a les seves famílies, i oferir alhora unes pautes a seguir als professionals. El conjunt de recomanacions s’ha elaborat amb la participació d’un gran nombre d’experts i amb el suport i vistiplau de diverses institucions referents del sector.  

Foto: Fundació "la Caixa"

Comparteix a les xarxes:


Noticias

Primer Claustro de la Facultad de Medicina

La Facultad de Medicina celebra su primer Claustro

La Facultad de Medicina ha celebrado el primer Claustro ordinario correspondiente al curso 2023-2024. El decano de la facultad, Roberto Elosua, encabezó la sesión que contó con la asistencia presencial y telemática de PDI, PAS y representantes de los estudiantes.

El decano inició el Claustro

Estudiantes de la 1a promoción del grado en Medicina

Cuatro estudiantes de la Facultad de Medicina publican artículos científicos relacionados con su trabajo de fin de grado

Los trabajos de fin de grado (TFG) del curso 2023-2024 de cuatro estudiantes del grado en Medicina de la Facultad de Medicina de la UVic-UCC han acabado convirtiéndose o siendo la base de varios artículos científicos. Se trata de los trabajos que han realizado Roger

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: "Uno de los retos más importantes que tenemos el equipo de secretaría académica es la atención a los diferentes perfiles de estudiantes de los diferentes grados"

Gemma Amblàs es ingeniera técnica informática (UPC, 2005) y licenciada en comunicación audiovisual (UOC, 2010). Se especializó en análisis de datos (Posgrado en Tecnologías de Business Intelligence UOC) y cuenta con más de 20 años de experiencia en el ámbito universitario. Ha estado trabajando en

Los cuatro catedráticos de la Facultad reconocidos el curso 2023-2024

Catedráticos de la Facultad de Medicina, reconocidos profesionalmente en el transcurso de este curso

Los catedráticos de la Facultad de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban y Josep Tabernero han sido merecedores de varios premios y distinciones en el transcurso de este curso 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedrática de Obstetricia y Ginecología de la

¿No encuentras lo que buscas?

Contáctanos

Si tienes alguna pregunta, nosotros tenemos la respuesta

Contacto