Skip to main content

Jordi Amblàs: "Geriatria ara mateix és una de les especialitats més complertes i estimulants que qualsevol futur metge o metgessa pugui escollir"

Dr. Jordi Amblàs

Jordi Amblàs: "Geriatria ara mateix és una de les especialitats més complertes i estimulants que qualsevol futur metge o metgessa pugui escollir"

El Dr. Jordi Amblàs, professor de l’assignatura “La continuïtat vital. Canvis en l’organisme: Envelliment” a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, és geriatre de la Fundació Hospitalària Santa Creu de Vic, coordinador del grup de recerca en cronicitat de la Catalunya Central (C3RG) i director de l’estratègia d’atenció integrada del Departament de Salut.

-Què és el que més t’interessava de l’especialitat de geriatria? Per què et vas decantar per aquest àmbit de la medicina?

Va ser una elecció voluntària i no condicionada per la nota de MIR. Diria que, en primera instància, el que em va portar a la geriatria va ser una barreja de curiositat (que em va despertar el Dr. Miralles a l’Hospital del Mar), un cert esperit “antisistema” (no volia una especialitat “clàssica”... de les que triaria qualsevol, vaja!) i d’intuïció (que aquesta especialitat em faria feliç professionalment).

I no tinc cap mena de dubte que vaig encertar de ple! Em considero molt afortunat d’haver trobat una especialitat única i absolutament transversal. Almenys hi va haver 10 raons que em van convèncer de la geriatria (i que podeu trobar en aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=V1UPG2wlQU4).

-Quines circumstàncies et van portar a formar part del personal docent de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC?

La docència sempre ha estat una de les grans passions de la meva vida. Per una banda, la meva vinculació amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ve de lluny. Fa molts anys que sóc professor al màster de Cures Pal·liatives i que estic a la Càtedra de Cures Pal·liatives; també hi coordinoel grup de recerca en cronicitat de la Catalunya Central: https://www.c3rg.com. Per altra banda, també he estat molts anys professor a la facultat de Medicina de la Universitat de Girona. Així doncs, el meu “aterratge” a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC pràcticament va ser una evolució natural en la meva trajectòria professional.

-Què remarcaries del projecte de la Facultat de Medicina i del pla docent del grau que s’hi imparteix?

Tinc la sort de conèixer la proposta docent de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC pràcticament des del principi, donat que també sóc professor a dues altres assignatures, a  segon i a quart. Sense cap mena de dubte, l’aposta per l’harmonització de continguts de totes els assignatures des d’un pla d’estudis exquisidament dissenyat, així com l’aposta per la metodologia d’aprenentatge basat en casos clínics, permet una integració de l’aprenentatge per part de l’estudiant que és únic. No tinc cap dubte que als futurs metges que surtin d’aquesta Facultat els anirà molt bé... tant al MIR, com sobretot a la vida.

-Com t’has plantejat la docència de la teva assignatura i quins són els aspectes més rellevants de la matèria que hi imparteixes?

Tot l’equip de l’assignatura d’Envelliment -hi ha un grup de professors extraordinaris!- hem estat treballant per tal de dissenyar un programa que pensem que serà apassionant, tant des de la perspectiva del plantejament metodològic, com per l’interès dels continguts. Parlarem tant de les característiques de les persones grans i del procés d’envellir i les teories que ho expliquen, com de com fer que aquest envelliment sigui saludable. També parlarem de les malalties més prevalents i de les seves especificitats en els pacients geriàtrics, de treball en equip i d’innovació en la seva atenció, i aprendrem com oferir una medicina de precisió i personalitzada d’acord amb les diferents característiques de les persones grans.

-Com valoraries la teva experiència com a professor titular de l’assignatura “La continuïtat vital. Canvis en l’organisme: Envelliment” en aquesta facultat? Què en destacaries?

Fins al moment actual, bàsicament ens hem dedicat al disseny de l’assignatura. Em sento com aquell músic que ha estat assajant intensament amb tot el grup per tal que, a l’hora de la veritat -que és la de posar-se davant el públic-, pugui disfrutar i fer disfrutar al màxim del concert. De tot aquest procés en destacaria  l’extraordinari acompanyament de tot l’equip directiu i de suport de la Facultat de Medicina. Seguint amb el símil musical, amb aquests road managers i tècnics de llums i de so sí que ve de gust “sortir de gira”!

-Quins elements creus que l’actual estudiantat de Medicina ha de tenir en compte per poder ser en un futur un bon metge o metgessa especialitat en geriatria i en cronicitat?   

No tinc cap dubte que, coneixent ja bona part dels estudiants de Medicina de la UVic-UCC, tots seran extraordinaris metges i metgesses per a les persones grans i/o amb malalties cròniques -independentment de quina especialitat acabin excercint-. Perquè, amb algunes petites excepcions, tots atendran a persones grans.  A més, m’agradaria també que algun o alguna escollís Geriatria: ara mateix és, sense cap mena de dubte, una de les especialitats més complertes i estimulants que qualsevol futur metge o metgessa pugui escollir. Jo els diria: “Si voleu ser metges feliços, escolliu Geriatria!”

Comparteix a les xarxes:


Notícies

El conseller Joaquim Nadal en la visita a les noves instal·lacions

El conseller Nadal elogia les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC destinades a docència i recerca

El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha visitat, aquest matí, les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), destinades a docència i a recerca. Les obres han

L'estudi s'ha fet entre l'IGTP i el Banc de Sang i Teixits

Santiago Roura participa en l'estudi dels primers bioimplants cardíacs per tractar pacients amb infart de miocardi amb cèl·lules mare de cordó umbilical

Els resultats prometedors obtinguts en l'assaig clínic amb un medicament pioner de teràpia avançada anomenat PeriCord, que busca reparar el cor en pacients que han patit un infart, confirma la factibilitat de noves teràpies basades en l'aplicació de cèl·lules mare i l'enginyeria de teixits per

Anna Molas, directora de comunicació de la Facultat de Medicina

Anna Molas: “Hem d’apropar encara més la recerca i el coneixement a la societat”

Màster en Estudis Avançats en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Comunicació Audiovisual, Anna Molas i Subirats compta amb una àmplia trajectòria professional en diversos gabinets de comunicació institucional, política i corporativa. Ha treballat per a diferents polítics, líders, organitzacions governamentals

Estudiants del grau en Medicina

La Facultat de Medicina, en procés d’acreditació del grau en Medicina a l’AQU

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha sol·licitat a l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU) l’acreditació del grau en Medicina i actualment està en fase de preparació de la documentació corresponent. Aquesta acreditació, que arriba set anys després de la posada en marxa

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte