Skip to main content

Es tanquen les 10es Jornades R+D+I TIC Salut i Social amb una participació de més de 700 persones

Es tanquen les 10es Jornades R+D+I TIC Salut i Social amb una participació de més de 700 persones

Les 10es Jornades RDI TIC Salut i Social s’han celebrat en forma de quatre webinars sota el lema de ‘Transformació digital al sistema sanitari i social davant el repte de la pandèmia” i han comptat amb una participació de més de 700 persones i una vintena de ponents. La jornada que se celebrava cada any presencialment amb l’objectiu d’esdevenir un espai de coneixement i de treball compartit entre la UVic-UCC, la Fundació TIC Salut i Social i la xarxa sanitària territorial tant d'atenció primària com hospitalària de la Catalunya Central, aquest cop s’ha hagut de traslladar a la xarxa a causa de la covid-19.


Les jornades R+D+I TIC Salut i Social les coorganitza la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) a través de la Càtedra TIC Salut Social i la Càtedra Serveis Socials, sota el paraigua del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), i la Fundació TIC Salut Social, i el suport tecnològic de Seidor, que patrocinava l’esdeveniment.

Tal com afirma la coordinadora del Centre en Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli, “La covid-19 ha servit per accelerar la transformació digital dels sectors sanitari i social al servei de les persones, la qual cosa ha evidenciat debats ètics entorn de la percepció dels pacients, de les famílies i dels professionals. També sobre els riscos psicosocials dels professionals”. I opina que “aquest model de jornades en línia ha permès arribar a molts professionals i intentarem extreure’n conclusions per al present i futur”.

Ètica, recerca i protecció de dades

Dimecres es va celebrar l’últim dels webinars programats sobre “Ètica, Protecció de Dades i Transformació Digital en l’àmbit de la Recerca” en el qual la directora de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC - Fundació Grífols, Núria Terribas, la responsable de l’àmbit de la recerca de l’Oficina del Departament de Protecció de Dades  (DPD) de Salut, Míriam Méndez, el director de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Elías Campo, i la responsable de Projectes Normatius i Estudis Jurídics de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Cristina Dietrich, van parlar sobre l’increment dels projectes que incorporen eines tecnològiques per obtenir resultats i com la recerca en salut ha d’integrar referències que permetin als investigadors i científics calibrar els paràmetres en què es poden realitzar els seus projectes.

Concretament es va debatre sobre la necessitat d’optimitzar processos de consentiment pel que fa a les dades de les històries clíniques dels pacients i facilitar així la recollida de dades per als estudis clínics que ho requereixin. Durant la sessió també es va presentar la “Guia d’avaluació dels aspectes derivats de la normativa de Protecció de Dades en projectes de recerca”, que busca facilitar la feina als comitès de recerca que han de tractar amb la normativa ètica als seus projectes d’investigació. La sessió va ser seguida per 293 persones.

L’àmbit d’Atenció primària, l’hospitalari i el social, els altres objectes de debat

El cicle va començar el 23 de setembre amb una sessió sobre la transformació digital en l’àmbit de l’atenció primària, on es van mostrar diversos exemples de recursos TIC aplicats amb èxit a l’atenció primària, sobretot en temps de pandèmia, com ara l’eConsulta, Interactive Clinics, EcoAP o Infermera Virtual.

La següent sessió, dedicada a la transformació digital en l’atenció hospitalària, va tractar de com s’han implementat noves maneres de treballar, com ara la telemedicina, que s’ha hagut de generalitzar, per tal que els professionals sanitaris puguin interactuar a distància sense haver de reduir el ritme de visites. Alguns d’aquests exemples són l’aplicació per mòbil d’Althaia o els sistemes de suport a la decisió aplicats als radiodiagnòstics, com ESR-iGuide, utilitzat pel Consorci Hospitalari de Vic.

En la tercera sessió, dedicada als serveis socials i a l’ús de les eines digitals, es va tractar el rol de la tecnologia en el procés d’adaptació que han patit els serveis d’atenció social, proveïts majoritàriament per l’administració i entitats del tercer sector per mantenir-se com a serveis essencials.

El programa de les Jornades s’adreçava a professionals i investigadors de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa…) motivats pels àmbits de les TIC, Salut i Social, a emprenedors i a empreses d’aquests mateixos sectors, a CEO i tècnics d’entitats assistencials i a estudiants, tant universitaris com de batxillerat i cicles formatius.

A més de la UVic-UCC i la Fundació TIC Salut Social, les jornades comptaven amb el suport del Consorci Hospitalari de Vic, l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l’EBA Vic, l’EBA Centelles, Fundació Althaia i FORES.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte