Skip to main content

Es graduen 47 estudiants de la primera promoció del grau en Medicina de la UVic-UCC

Foto de la primera promoció de graduats en Medicina de la UVic-UCC

Es graduen 47 estudiants de la primera promoció del grau en Medicina de la UVic-UCC

L’acte de graduació de 47 estudiants de la primera promoció del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que es va fer ahir a L’Atlàntida de Vic, va tenir un doble vessant, acadèmic i institucional. A la cerimònia, presidida per la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, hi van assistir més de 800 persones, entre estudiants, familiars, professorat, i representants de la universitat i de diverses institucions sanitàries, entre d’altres. La graduació dels estudiants que van començar el grau en Medicina el curs 2017-2018, amb els quals es va posar en marxa la Facultat, suposa un punt i a part en la trajectòria d’aquest centre. A partir del pròxim curs 2023-2024 enceta una nova etapa amb l’oferta de dues titulacions més que s’afegiran a la de Medicina: el grau en Odontologia i el grau propi en Audiologia General.

L’acte de graduació va iniciar-se amb la part més acadèmica, en la qual Ramon Pujol, degà des que es va posar en funcionament la Facultat de Medicina, va fer una valoració dels primers sis anys del centre. Pujol va posar en valor el mètode docent propi i singular de la Facultat dient que “la personalitat de la nostra metodologia, basada en casos clínics, és una marca d’èxit i continuarà sent-ho”. El degà va referir-se a la covid-19 com un dels principals reptes que s’han superat en aquests sis anys i va afirmar que “la gestió de les incerteses ajuda a madurar i la pandèmia ens ha ensenyat com compartir una gran crisi”. A la part final del seu discurs, es va adreçar als graduats convidant-los a ser ambaixadors de la Facultat i dient-los: “Aneu sempre amb els sentits ben alerta; la pitjor manera de no millorar és pensar que mai ens equivoquem”. 

En acabar el seu discurs, Pujol va convidar el degà Roberto Elosua, qui pren el relleu al deganat a partir del curs que ve, a l’escenari. Fent un símil amb la pluja que va caure ahir a la tarda, va dir que eren com les llàgrimes dels estudiants; de tristor per una etapa que s’acaba, però també “d’alegria, d’esperança i de convicció que tindreu un futur ple d’èxits”. Elosua va agrair a tots els centres sociosanitaris del territori i al seu personal mèdic col·laborador l’oportunitat “de viure l’ofici i l’art de ser metge” i va reconèixer que han estat sis anys molt intensos per a tothom. També va dirigir-se directament als estudiants de la primera promoció quan va comentar: “Heu contribuït de forma substancial a cocrear el grau en Medicina de la UVic-UCC”.

A continuació, van tenir lloc els parlaments dels padrins de la promoció Joan Carles Trullàs (Unitat Docent Territorial de Vic) i Jordi Aligué (Unitat Territorial de Manresa), que van donar les gràcies per haver estat escollits padrins i van admetre que la primera promoció és com el fill gran: “ser els primers és una barreja de ser una mica consentits i de rebre algun clatellot”. Trullàs i Aligué van donar alguns consells i recomanacions als estudiants dient-los que escullin el que realment els agradi, que siguin humils i no deixin d’aprendre, i que ajudin els pacients, però també als companys i companyes de professió. 

Tot seguit, van tenir el torn de paraula els delegats de 6è curs de Medicina Aina Bosch, Maria Nadal, Pablo Cornago i Àlex Boada, que van fer balanç d’aquests sis anys i van subratllar que “la medicina és una manera d’entendre el món i que si no la compartim amb els altres, perd sentit”. La seva intervenció va donar pas a la projecció del vídeo dels estudiants de la primera promoció del grau en Medicina.

La part més acadèmica de la cerimònia va arribar amb el lliurament dels diplomes, que va anar a càrrec de Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; d’Elvira Bisbe, vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB); dels degans Ramon Pujol i Roberto Elosua, i dels padrins de promoció, Joan Carles Trullàs i Jordi Aligué. Per ordre alfabètic i en grups de sis van anar pujant a l’escenari tots els estudiants per rebre el diploma. Després, tots junts i dirigint-se al públic assistent van recitar el jurament hipocràtic. Aquesta part es va cloure amb la projecció del vídeo d’UAlumni.

Discursos institucionals

El següent bloc de la cerimònia es va centrar en els parlaments institucionals. En primer lloc, va parlar Jaume Padrós, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), que va encetar la seva intervenció dient que “feia molt temps que no havia sentit tanta emoció com la que he sentit avui”. Padrós va referir-se als inicis de la Facultat de Medicina i al fet que, malgrat tots els entrebancs, s’acabés fent realitat. “Avui som aquí per compartir un fet històric, l’esforç visionari del Dr. Josep Arimany”, va afirmar. El president del COMB també va fer al·lusió a la manca de professionals mèdics que hi ha actualment al país i, en aquest sentit, va assenyalar que “la UVic-UCC ha sabut donar resposta als metges que necessitem: que sàpiguen servir a la societat a la qual pertanyen, competents, ben formats, altruistes, generosos, compromesos, íntegres...”. També va donar alguns consells als futurs metges i metgesses, com ara no descuidar el vessant humanístic i aprendre dels malalts, “ells us ajudaran a ser més bons metges i més bones persones”, va dir.

Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina, va fer el seu parlament acompanyat d’Anna Erra, presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, a qui va convidar a pujar a l’escenari. Arimany va fer una cronologia del projecte de la Facultat de Medicina i “d’un somni que va començar el 2010”, en part gràcies a la confiança dipositada per Erra. Va tenir paraules d’agraïment per als centres sanitaris col·laboradors, les famílies i els membres del Patronat de la FESS, entre d’altres, i va dir que “el grau es va crear per formar metges i metgesses excel·lents, amb una formació avançada i amb els valors de l’humanisme mèdic”.  

Per la seva part, Anna Erra va referir-se a la Facultat de Medicina com “un projecte per a la ciutat de Vic que hem fet cada vegada més fort, perquè amb la força i la perseverança del Dr. Arimany vam creure que la Universitat també havia de tenir Medicina”. Als graduats va dir-los: “Amb esforç, dedicació i perseverança heu demostrat que a més a més de la vocació i l’estima per la vostra professió sereu uns bons metges i uns metges bons”. Erra va finalitzar la seva intervenció desitjar-los que tinguin un bon record de les ciutats de Vic i Manresa. A l’acte també va assistir-hi Marc Aloy, president del Patronat de la Fundació Universitària Bages i alcalde de Manresa, ciutat on l’any que ve tindrà lloc l’acte de graduació dels estudiants de Medicina.

Professionals mèdics del futur

Laura Vilagrà, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, va excusar l’assistència del conseller de Salut, Manel Balcells, abans de comentar: “Tot el que he vist avui és fruit de la feina ben feta els darrers anys. La UVic-UCC és una universitat jove, però amb un futur esplèndid al davant”. La consellera va posar en valor el sistema de salut català, del qual va dir que se n’han de “potenciar les fortaleses” a partir d’una oferta formativa en augment, professionals consolidats, adaptant les plantilles a les necessitats, etc. Als titulats va dir-los: “Us necessitem al sistema sanitari català perquè esteu ben formats, apostem per vosaltres perquè els vostres encerts són la nostra sort”.

La darrera intervenció va ser la del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, que va centrar el seu parlament en el significat dels actes de graduació a partir d’algunes reflexions, també des del seu propi vessant mèdic. Baños va dir als graduats: “Avui s’acaba la vostra estada a la universitat, però és probable que torneu a aquesta institució o a una altra per la necessitat d’actualitzar la vostra formació”. També va referir-se a la “realitat del món exterior” i va apuntar que la graduació és, metafòricament, el pas a l’edat adulta professional. “Avui és el final d’un llarg camí, aviat assumireu una gran responsabilitat social, perquè la medicina no és només una feina, és un model de vida”. En aquest sentit, va dir-los que el MIR no deixa de ser un examen més i que el més important és que “ara us toca aprendre a fer de metges”. 

El discurs del rector va donar pas al cant Gaudeamus Igitur, a càrrec de Magalí Sare, la qual junt amb les estudiants del grau en Medicina Claudia Minguell i Kenya Martí, es van encarregar de les actuacions musicals, que es van anar intercalant durant tota la cerimònia. 

L'acte, que va estar conduït per la periodista de TV3 Cristina Riba, va finalitzar amb una fotografia de grup de tots els estudiants graduats dalt de l'escenari i amb una copa de cava a l'exterior de L'Atlàntida.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte