Skip to main content

Enriqueta Felip, premi Vanguardia de la Ciència per un estudi sobre immunoteràpia del càncer de pulmó

Dra. Enriqueta Felip. Foto: Hospital Vall d'Hebron

Enriqueta Felip, premi Vanguardia de la Ciència per un estudi sobre immunoteràpia del càncer de pulmó

Un estudi científic sobre immunoteràpia contra el tipus de càncer de pulmó més freqüent, el de cèl·lules no petites, liderat per la doctora Enriqueta Felip, cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), cap de secció del Servei d'Oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron, i també professora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat de Catalunya (UVic-UCC), ha estat votat com l’avenç científic més rellevant del 2021 a l’Estat espanyol. Així s’ha decidit a l’onzena edició del premi Vanguardia de la Ciència, convocat pel diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya La Pedrera. Aquest certamen pretén donar visibilitat a la recerca d’excel.lència i en aquest cas ha fet una clara aposta per treballs liderats per dones científiques.

Enriqueta Felip ha dirigit l’assaig clínic internacional IMpower010, el qual ha aportat una nova opció de tractament prometedora per a pacients amb càncer de pulmó quirúrgic i ha provat una nova estratègia terapèutica en un miler de pacients amb càncer de pulmó, en fases primerenques de la malaltia i amb el marcador PD-L1 positiu. La investigació de Vall d’Hebron també ha portat a l’aprovació del fàrmac atezolizumab als Estats Units.

És la primera vegada que un assaig clínic demostra que l’ús d’immunoteràpia després del tractament amb quimioteràpia adjuvant, la que s’administra just després de la cirurgia del tumor, ofereix una opció terapèutica prometedora. Aquesta combinació suposa una millora clínica significativa en aquests pacients i un canvi en el seu tractament. Els resultats de l’estudi IMpower010 es van publicar a la prestigiosa revista The Lancet.

Un nou fàrmac per als pacients

La Dra. Felip, que recentment ha estat escollida presidenta de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), ha liderat aquesta investigació, en què s'han estudiat més de 1.200 pacients amb el càncer de pulmó més freqüent (no microcític). L'estudi demostra que l'ús del fàrmac atezolizumab en pacients després de la cirurgia de càncer de pulmó ‒en estadis no avançats de la malaltia (II-IIIA), amb marcadors PD-L1 positiu‒ i després de la quimioteràpia posterior a la cirurgia, millora la supervivència lliure de malaltia.

En els darrers anys, s'estan produint grans avenços en l'ús de la immunoteràpia, un tractament que ajuda i estimula les cèl·lules del sistema immune del pacient per lluitar contra el tumor. En alguns tumors s'han obtingut grans beneficis, però en càncer de pulmó encara no s'havien aconseguit més avenços. Així, aquesta estratègia terapèutica amb immunoteràpia afegida a la cirurgia i la quimioteràpia suposa una major supervivència lliure de recaigudes, i es converteix en la primera immunoteràpia per a càncer de pulmó després de la cirurgia aprovada per la FDA (Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units).

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte