Skip to main content

El projecte CARGENCORS, on participa la UVic-UCC, seleccionat pel Fondo Supera COVID-19

El projecte CARGENCORS, on participa la UVic-UCC, seleccionat pel Fondo Supera COVID-19

L'estudi CARGENCORS (CARdiovascular GENetic risc score for Risk Stratification of patients positive for SAR-Cov-2 (COvid19) virus), ha estat seleccionat pel comitè avaluador del FONDO SUPERA LA COVID-19, atorgat per l'associació CRUE Universidades Españolas, el CSIC i el Banco Santander. Amb una dotació de 8,5 milions d'euros, aquest fons finançarà projectes en diversos àmbits amb l'objectiu de minimitzar l'impacte de l'actual pandèmia, amb tres línies prioritàries, la recerca aplicada, projectes d'impacte i rendibilitat social i enfortiment de la capacitat TIC del sistema universitari de l'Estat.

El projecte CARGENCORS és un dels 12 seleccionats i el que rebrà la segona dotació econòmica més elevada, amb 250.000 euros. El lideren investigadors i metges de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Hospital del Mar, així com de la la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya, la Universitat de Girona/IDIBGI, dels hospitals Trueta i Santa Caterina, i l'Institut Universitari D'Investigació de l'Atenció Primària-Jordi Gol, que són membres de diferents grups CIBERCV, i xarxes de recerca temàtiques del ISCIII. També hi estan interessats l'empresa Gen inCode i diversos centres mèdics dels Estats Units, el Mount Sinai Hospital, la universitat Weill Cornell Medicine i el Columbian Presbyterian Hospital, tots tres de Nova York, i la Indiana University School of Medicine.

Anàlisi de 3.000 pacients

L'estudi es basa en el fet que els coronavirus afecten el sistema cardiovascular i que diversos estudis apunten a nivells de mortalitat més elevats en pacients amb COVID-19 que presentaven factors de risc cardiovascular previs. L'estudi es realitzarà a partir de l'anàlisi de les mostres i la informació clínica d'un miler i mig de pacients que hagin ingressat a l'Hospital del Mar de Barcelona i d'un miler i mig de pacients gironins que hagin tingut infecció per coronavirus SARS-CoV-2, una part dels quals atesos a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i pels centres d'atenció primària de l'ICS Girona sense necessitat d'ingrés hospitalari (l'IDIAPJGol Girona es farà càrrec de la detecció i seguiment d'aquests casos).

Les mostres d'aquests 3.000 pacients seran processades al Centre de Genètica Cardiovascular de la Universitat de Girona / Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), amb uns panells genètics, especialment dissenyats per part dels investigadors UdG / IDIBGI, que analitzaran les variables genètiques associades a la malaltia cardiovascular, risc d'inflamació i risc de trombosi. Els resultats que se n'obtinguin seran analitzats pels investigadors de l'IMIM.

El Dr. Jaume Marrugat, cap del grup REGICOR de l’IMIM, i investigador principal de l'estudi, director del Programa d'Epidemiologia Cardiovascular del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), destaca que el projecte analitzarà si es pot utilitzar la predisposició genètica al risc coronari com un element pronòstic de gravetat en pacients amb COVID-19. Per fer-ho "analitzarem un conjunt de 50 variants genètiques relacionades amb la inflamació, la trombosi i l'expressió de la via del receptor ACE2, que identifiquen a pacients predisposats a la resposta hiperinflamatòria durant la infecció provocada pel coronavirus SARS-CoV-2", explica.

El Dr. Marrugat confia que "aquests descobriments haurien de permetre una estratificació del risc de pacients millorada i, a la vegada, una millor identificació de, l'aproximadament, 10% de la població amb risc de desenvolupar les formes més greus de la COVID-19". En cas de demostrar-se aquesta relació, es disposaria d'una eina útil per preveure quins pacients poden tenir un pitjor pronòstic. També per elaborar protocols adaptats a aquesta realitat i per prioritzar a les campanyes de vacunació, quan es disposi de la vacuna, als grups de població més vulnerables.

Els investigadors confien que els resultats del seu treball serveixin per complementar els criteris de les mesures de salut pública com el confinament o la quarantena, així com avançar en l'atenció preventiva als pacients amb més risc de complicacions en cas d'infecció per COVID-19.

 

Foto: @imimat

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte