Skip to main content

El Dr. Adrián Baranchuck parla a la Facultat de Medicina de la importància de l'Ona P per evitar accidents cerebrovasculars

Antoni Bayés de Luna, Andrés Baranchuck i Roberto Elosua

El Dr. Adrián Baranchuck parla a la Facultat de Medicina de la importància de l'Ona P per evitar accidents cerebrovasculars

El doctor especialitzat en cardiologia Adrián Baranchuck, professor de Medicina a la Universitat de Queen’s i Clinical Fellow en Electrofisiologia a la Universitat McMaster a Ontario (Canadà), va impartir una conferència, ahir, a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, en la qual va ressaltar la importància que té actualment l’estudi de l'Ona P de l’electrocardiograma (que correspon a les aurícules) per poder predir moltes malalties, especialment accidents cerebrovasculars (ictus). La ponència, titulada ‘Onda P: La Cenicienta del Electrocardiograma’ i de contingut molt especialitzat, va tenir lloc a la sala d’actes de la facultat i va ser presentada pel també cardiòleg Antoni Bayés de Luna.

Baranchuck, que és president electe de la Societat Interamericana de Cardiologia, va començar la seva intervenció fent un elogi del mètode docent de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i de les seves instal·lacions, pensades per a facilitar el treball en equip “i indispensables per als metges i metgesses del futur”. També va referir-se al Dr. Bayés, amb qui l’uneix una gran amistat, com al seu mentor, i al degà de la Facultat de Medicina, Roberto Elosua, com a part de la seva família.

Entrant en el contingut de la conferència, Baranchuck va manifestar que l'Ona P fins fa poc ha estat la gran oblidada, en termes d’estudi, però va subratllar que “les aurícules són les que determinen com viurem”. Segons ell, “l’arrítmia més freqüent al món és la fibril·lació auricular, que comença amb una dissincronia entre l’aurícula dreta i l’esquerra i que fou descoberta pel Dr. Bayés de Luna”. El conferenciant va afirmar que “el Dr. David Spodick va començar a estudiar als Estats Units amb les bases de les investigacions de Bayés” fins que els dos metges van unir el seu coneixement i van arribar a un consens sobre els bloquejos interatrials. De fet, el bloqueig interatrial és conegut també com a Síndrome Bayés.

Recerca en procés

El ponent va referir-se a l’associació que hi ha entre el bloqueig interauricular, l’accident cerebrovascular i el deteriorament de l’estat cognitiu i va proposar mesures preventives. “Les nostres investigacions van demostrar que els pacients amb bloqueig interauricular tenen un deteriorament cognitiu significatiu, tot i que sovint sense haver tingut un accident cerebrovascular”. Si les aurícules del cor estan bloquejades, no poden fer bé la seva funció i, per tant, hi ha més possibilitats que es creï un coàgul que, en cas d’arribar al cervell, pot causar un accident cerebrovascular, el qual s’ha de tractar amb un anticoagulant.

Branchuck va apuntar que actualment s’estan fent investigacions molt interessants en aquest àmbit, com la de la Dra. Victoria Delgado, i va afegir que “tots els experts hem d’incorporar els joves als nostres equips, ja que aprenem molt dels futurs experts i també de la docència”. Baranchuck ha rebut diversos premis a la docència de grau, entre els quals el prestigiós ‘Premi a l’Educació de la Facultat de Ciències de la Salut’ de la Universitat de Queen’s, el 2014. Autor de més de 750 articles en revistes internacionals de gran prestigi i 67 capítols de llibre, entre altres, és membre de nombrosos consells editorials (Europace, Annals of Noninvasive Electrocardiology, etc.).

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte