Skip to main content

El CHV impulsa una nova unitat terapèutica per a pacients amb dolor crònic intens

El CHV impulsa una nova unitat terapèutica per a pacients amb dolor crònic intens

La Clínica del Dolor del Consorci Hospitalari de Vic, que oferia consulta externa i tractaments mèdics individualitzats per a pacients amb dolor, s’havia quedat petita. Les visites i els tractaments s’oferien dos dies a la setmana (un per a consultes i l’altre per infiltracions) i eren insuficients per atendre tota la demanda de pacients que venien derivats de l’Atenció Primària o de diferents especialitats.

Ara, el CHV fa una aposta per posar en marxa tota una unitat terapèutica per al tractament del dolor crònic i agut no controlable, que des d’aquest mes de juny ocupa una ala de la primera planta de l’edifici C de la Clínica de Vic i té com a coordinadora la Dra. Mercè Jiménez del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor del CHV. Aquesta nova unitat no està indicada per a totes les tipologies de dolor sinó només per aquells pacients amb dolor crònic intens i insuportable, que no responen a tractaments convencionals i específics dels seus especialistes, i l’autonomia bàsica dels quals s’ha vist totalment invalidada. Per exemple, pacients amb hèrnies discals agudes amb afectació d’arrels; dolors múscul-esquelètics severs; neuràlgies diverses com les posteriors a un herpes zòster, entre d’altres.

Aquests pacients, abans de ser derivats a la Unitat Terapèutica del Dolor (UTD), han d’haver esgotat totes les teràpies de rehabilitació, infiltracions menors i tractaments convencionals. De totes les noves visites que fins ara arribaven a la Clínica del Dolor, només el 40% complien els criteris per a l’atenció especialitzada, fet que feia créixer les llistes d’espera i provocava que les persones greus que realment requerien el servei havien d’esperar més del necessari.

Amb aquest canvi de model es pretén donar una resposta més àgil i coordinada a les persones amb dolor invalidant, disminuir les derivacions innecessàries i, a través de sessions grupals, dotar al pacient de les eines perquè ell mateix aprengui a gestionar el seu propi dolor i tenir-ne cura.

Teràpies i tractaments

Les noves instal·lacions més àmplies de la UTD permeten mantenir i ampliar tractaments que requereixen sedació com la iontoforesi; l’estimulació elèctrica transcutània (TENS); infiltracions epidurals diverses; infiltracions de grans articulacions i músculs que precisen control radiològic per a la tècnica; bloquejos facetars i nerviosos, perfusions endovenoses, pegats de capsaïcina, entre d’altres.

Per primera vegada, la sanitat pública d’Osona introduirà noves tècniques que, si bé no són noves, sí que són molt necessàries per als pacients de la comarca amb artrosi facetar de columna vertebral o afectació crònica d’arrels nervioses –entre d’altres- que havien d’esperar durant molt de temps o ser derivats a hospitals de tercer nivell. Es tracta de la Rizolisis -un tractament amb radiofreqüència que augmenta la durada de l’efecte analgèsic i redueix la probabilitat que el dolor reaparegui- i d’altres tècniques neuromusculars amb ecografia.

La Clínica del Dolor realitzava fins ara 800 visites i 1.800 tractaments cada any, una activitat que es preveu incrementar de forma considerable.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte