El CHV comença a tractar l’obesitat mòrbida de forma integral i multidisciplinària
Els pacients d’Osona amb obesitat mòrbida ja poden tractar-se íntegrament a la comarca: l’Hospital Universitari de Vic ha iniciat recentment les intervencions de cirurgia bariàtrica, que van acompanyades d’un programa de seguiment conjunt per part de professionals de diversos serveis assistencials. Aquest nou tipus de tractament evita que els pacients s’hagin de desplaçar a Barcelona –anualment es derivaven entre 30 i 40 pacients- i permetrà reduir les llistes d’espera, que podien ser d’entre 2 a 5 anys.
Al Consorci Hospitalari de Vic, l’atenció als pacients amb obesitat mòrbida és un tractament integral en què participen serveis i professionals de diferents disciplines i especialitats, com Endocrinologia i Nutrició, Digestologia, Pneumologia, Cardiologia, Psicologia, Rehabilitació, Anestesiologia i Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu, entre d’altres, que acompanyen el pacient en el seu objectiu de perdre pes. Aquest tractament contempla tants els canvis en la pauta alimentària, com la realització d’exercici físic o l’administració de fàrmacs, a més de la intervenció quirúrgica en aquells casos en què es consideri necessari.
El tractament de l’obesitat mòrbida suposa nombrosos avantatges per als pacients que la pateixen, ja que presenta un alt nivell de morbiditats associades, com la tensió alta, la diabetis, el risc cardiovascular, els problemes osteomusculars o les dificultats respiratòries, entre d’altres. La pèrdua del pes del pacient suposa una reducció dels riscos de patir aquestes patologies associades i millora la seva qualitat de vida així com la possibilitat de fer més exercici i estar més actius.
Tractament amb un equip multidisciplinari
El tractament de l’obesitat mòrbida s’inicia amb l’equip del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, que és el primer en veure el pacient per avaluar l’existència d’alteracions metabòliques i problemes de tipus nutricional. També s’encarreguen de valorar el seguiment de les diverses mesures proposades, com les dietes i hàbits de vida saludables, i de considerar si és candidat a ser intervingut quirúrgicament, en el cas que tingui un Índex de Massa Muscular (IMC) superior a 40 o bé que sigui superior a 35 si hi ha patologia associada. Si és així, es programen visites amb diversos especialistes per conèixer el seu estat i per preparar el pacient per a la intervenció, un procediment important que comptarà amb el suport de fisioterapeutes i psicòlegs.
La visita a la consulta del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu és el pas previ a la intervenció, que es durà a terme només si l’estat del pacient ho permet i si s’han assolit alguns objectius previs de pèrdua de pes i d’adquisició d’hàbits de vida saludables seguint les pautes marcades pels nutricionistes. En aquest sentit, la participació del pacient en el compliment de les indicacions del tractament és clau per obtenir els millors resultats, tant en aquesta fase prèvia com posterior a l’operació.
La intervenció quirúrgica, primer pas en una millora continuada
El CHV opera els pacients amb obesitat mòrbida mitjançant la tècnica del bypass gàstric, un dels tipus de cirurgia bariàtrica existents. En aquest procediment quirúrgic, s’estreny l’inici de l’estómac fins a crear un reservori d’uns 50 cm3, que se separa de la resta de l’òrgan, i es connecta amb una nansa directament a l’intestí prim. Amb aquesta actuació s’aconsegueix que el pacient ingereixi menys menjar, ja que es nota saciat més aviat. Alhora, l’absorció calòrica també serà menor, ja que la connexió amb l’intestí no es fa a l’inici d’aquest, sinó en una zona més allunyada, fet que redueix el recorregut d’intestí que pot absorbir nutrients.
Des de la primera intervenció, el 26 d’octubre, el CHV ja ha realitzat quatre cirurgies bariàtriques. Per poder dur a terme aquest tipus d’intervenció, diverses professionals de l’equip de Cirurgia, Anestesiologia i Infermeria s’han format amb estades a altres centres hospitalaris i el quiròfan s’ha dotat d’equipament i instrumental específic. A més, en les primeres operacions es compta amb l’assessorament de dos cirurgians de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell amb àmplia experiència en cirurgia bariàtrica.
Gràcies a la intervenció quirúrgica, el pacient notarà un benefici directe en la pèrdua de pes i les seves patologies associades durant els dos anys posteriors. Mitjançant bons hàbits i el suport de l’equip professional, que en farà un seguiment prolongat durant els anys posteriors, aquests beneficis es poden allargar durant més temps i suposar una millora notable de la qualitat de vida del pacient.
Notícies
Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”
Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de
Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau
Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet
La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre
La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.
El degà va iniciar el
Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs
Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.
La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de