Skip to main content

Althaia participa en un projecte de recerca europeu que vol millorar la detecció precoç del càncer de pròstata

Reunió de presentació del projecte europeu sobre càncer de pròstata

Althaia participa en un projecte de recerca europeu que vol millorar la detecció precoç del càncer de pròstata

La Fundació Althaia de Manresa participa en un ambiciós projecte de recerca d’àmbit europeu que permetrà avançar en la detecció precoç del càncer de pròstata. La missió del projecte, anomenat PRAISE-U –PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union– és dissenyar un algoritme per al cribratge del càncer de pròstata a la Unió Europea que permeti reduir la mortalitat causada per aquest tipus de tumor i, a la vegada, evitar el sobrediagnòstic i el sobretractament. Althaia és l’única entitat catalana inclosa en la investigació, que compta amb la participació de 25 institucions de 12 països.

La Fundació Althaia participarà en una de les proves pilots que es portaran a terme en el marc del projecte a través del CAP Les Bases i el CAP Barri Antic. La prova pilot consistirà en un cribratge per detectar de forma precoç el càncer de pròstata. Podran participar-hi, de forma totalment voluntària, els homes d’entre 50 i 70 anys de la població de referència dels dos CAP que gestiona Althaia, que no estiguin diagnosticats de càncer de pròstata. S’estima que es convidarà a participar-hi més de 5.000 persones, que rebran una carta informativa.

El cribratge consistirà en una analítica de sang. En cas que els resultats surtin alterats, es farà una avaluació de risc, que inclourà una ecografia i l’anàlisi de l’historial clínic així com dels possibles antecedents. Si els resultats així ho determinen, el següent pas serà una ressonància magnètica i, finalment, en cas de risc elevat, una biòpsia. A més de detectar precoçment el càncer de pròstata, la prova pilot també vol evitar proves diagnòstiques innecessàries.

Els investigadors per part d’Althaia són el Dr. Josep M. Vilaseca, cap d’Atenció Primària i professor associat de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC; el Dr. Juan Pablo Salazar, cap de Diagnòstic per la imatge, i el Dr. Héctor López, cap d’Urologia. Col·laboren estretament en el projecte l’Oficina Tècnica de Cribratge i els serveis d’Anàlisis Clíniques, Anatomia Patològica, Oncologia i la Unitat de Recerca i Innovació.

El càncer de pròstata és el que més mortalitat genera en homes al nord i a l’oest d’Europa. És el càncer més freqüent en homes a Europa, amb conseqüències importants per als sistemes d’atenció sanitària. Cada any, aproximadament 450.000 europeus són diagnosticats de càncer de pròstata. Un diagnòstic amb retard pot provocar índexs més elevats de la malaltia en metàstasi, etapa que s’associa a una major mortalitat i a un impacte negatiu i prolongat en la qualitat de vida dels homes que la pateixen. S’ha demostrat que els resultats organitzats i repetits del cribratge, en etapes inicials, permeten una detecció precoç i, d’aquesta manera, reduir els efectes negatius i la mortalitat per càncer de pròstata.

Un projecte europeu

El projecte PRAISE-U, que està liderat per la Societat Europea d’Urologia, treballarà per definir uns protocols i unes guies clares i, a partir d’aquí, impulsar la implantació de programes de cribratge adaptats a cada estat de la Unió Europea que tinguin un cost-benefici efectiu. Tot això, per tal d’aconseguir una detecció i un diagnòstic precoç del càncer de pròstata i reduir els efectes adversos d’aquesta malaltia.

A nivell estatal també hi participa la conselleria de Sanitat de Galícia. Entre els partners europeus hi ha institucions de Dinamarca, Holanda, Suècia, Irlanda, Bèlgica i Polònia. Althaia ha participat en el kick off, la reunió d’inici del projecte, que s’ha celebrat aquesta setmana a Brussel·les amb la participació de més de 50 membres del projecte PRAISE-U. Es preveu que aquesta investigació tingui una durada de 3 anys.

L’aposta per la recerca

La concessió d’aquest projecte és fruit de l’aposta, el treball i l’esforç de la institució i dels seus professionals a favor de la investigació i la recerca, línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloren la pràctica assistencial i, en conseqüència, tenen una repercussió directa en els pacients i la població en general.

Aquest és el segon projecte de recerca europeu en què participa Althaia. Des de l’any passat, la institució pren part en una ambiciosa investigació que permetrà avançar en la medicina personalitzada en oncologia que està liderada per la Dra. Núria López-Bigas, investigadora ICREA i cap del laboratori de Genòmica Biomèdica de l’IRB Barcelona.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte