Skip to main content

Un estudi liderat per Roberto Elosua demostra que un major nombre de pulsacions del cor s’associa amb més risc de mort

Els doctors Roberto Elosua i Albert Clará

Un estudi liderat per Roberto Elosua demostra que un major nombre de pulsacions del cor s’associa amb més risc de mort

Tenir més de 70 pulsacions per minut es relaciona amb un major risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular i mort, segons els resultats d’un estudi liderat pel Dr. Roberto Elosua, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i realitzat amb altres investigadors del Grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). El treball, titulat Resting heart rate, cardiovascular events, and all-cause mortality: the REGICOR study i publicat per la revista European Journal of Preventive Cardiology, ha analitzat dades de més de 10.000 persones. Això ha permès identificar l’increment de les pulsacions com una manera per a obtenir informació sobre el risc de desenvolupar aquest tipus de patologies.

Els investigadors van analitzar dades de 10.466 participants en l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor). Se’ls van mesurar, a través d’electrocardiograma, les pulsacions després de cinc minuts de repòs i se’ls va realitzar seguiment de forma regular durant més de 10 anys per a avaluar el seu estat de salut. De tots ells, 1.398 van morir durant el període de duració de l’estudi i gairebé un miler (962) van presentar un problema de salut cardiovascular. L’estudi ha utilitzat les dades del programa d’analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS) de la Generalitat de Catalunya.

Més risc a partir de 70 pulsacions/minut

Aquest seguiment ha permès establir que existeix una relació entre un major nombre de pulsacions i un increment del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i mortalitat. En concret, l’estudi ha situat en 70 pulsacions per minut el llindar a partir del qual creix aquesta possibilitat. Per sobre d’aquesta xifra augmenta un 30% per cada increment de 10 pulsacions per minut.

“La relació entre major nombre de pulsacions i major risc de mortalitat ja s’havia observat en altres poblacions. Però aquest és el primer estudi realitzat a la nostra població. A més, observem que la relació apareix a freqüències cardíaques per sobre de 70 batecs per minut”, explica el Dr. Roberto Elosua, investigador principal de l’estudi i de l’IMIM. El treball dels investigadors ha permès situar de forma concreta aquesta xifra i relacionar-la amb l’increment del risc de morir a 10 anys, “és a dir, de mitjana, les persones que tenen 80 batecs per minut en repòs tenen un 30% més de risc de morir en els pròxims 10 anys comparat amb les persones que tenen 70 batecs per minut”, afegeix el Dr. Albert Clará, cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital del Mar i signant de l’estudi.

Els resultats mostren que un indicador senzill com les pulsacions pot proporcionar informació útil sobre el risc de presentar malalties cardiovasculars o mort en els pròxims 10 anys. En aquest sentit, el Dr. Roberto Elosua apunta “a evitar el consum de substàncies estimulants o promoure la pràctica d’activitat física o de meditació com a activitats que ens poden ajudar a reduir el nombre de pulsacions”. El control del nombre de pulsacions respon a les necessitats del nostre organisme a cada moment i està regulat per una part del sistema nerviós que s’anomena autònom, amb dos tipus d’activitat principals, el simpàtic, que activa i incrementa les pulsacions, i el vague, que les redueix.

A l’estudi hi han participat també investigadors del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), la Universitat de Vic-Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’IDIAP Jordi Gol, l’IDIBGI i l’Hospital Germans Trias i Pujol.

 

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte