Skip to main content

Les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social se centraran en la funció de la intel·ligència artificial en l’atenció a la persona

Cartell de les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social

Les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social se centraran en la funció de la intel·ligència artificial en l’atenció a la persona

El nou paradigma que suposa la intel·ligència artificial en l’atenció a la persona serà l’eix central de les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social que es faran en línia els dies 20, 21, 27 i 28 d’octubre. Les Jornades, que com l’any passat tornaran a tenir format de webinars, tenen per objectiu ser un fòrum de debat al voltant de les TIC en els àmbits de la Salut i Social per tal d’aprofundir en la transferència de coneixement i la recerca. La integració social i sanitària centrada en la persona i en la comunitat és un repte que ha d’anar acompanyat de la transformació digital de les organitzacions.

“La pandèmia ha evidenciat com l’anàlisi de dades amb rigor pot fer aportacions rellevants per a les persones i per a la comunitat. La intel·ligència artificial aplicada a l’epidemiologia, a la previsió d’alertes, a la recerca de fàrmacs, de vacunes, etc. pot ser la clau per la prevenció, control i millora de la salut i de la vida de les persones. És un ajut extraordinari a la investigació sanitària i social”, explica Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). “Amb aquestes jornades volem fer aportacions reflexives, també ètiques, d’accions contrastades nacionals i internacionals, i d’incorporacions de futur de la intel·ligència artificial en els sistemes sanitaris i socials”, afegeix Geli.

La intel·ligència artificial representa un gran suport en l’àmbit de la salut i social. Els algoritmes permeten no només extreure conclusions sobre malalties en menys temps i amb més precisió, sinó que poden afinar més un diagnòstic i ajuden a millorar la gestió dels centres socio-sanitaris. Tot i que els algoritmes en medicina sempre han existit, ara es fa un pas més cap a la predicció i cap a l’experiència més personalitzada. En el sector social els algoritmes són de gran utilitat en processos a gran escala per gestionar volums de dades molt grans. El potencial de la intel·ligència artificial, doncs, encara és un camp per explorar que ofereix múltiples possibilitats.

Les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social estan organitzades per la Càtedra TIC Salut Social de la UVic-UCC, la Fundació TIC Salut Social (Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l’EAP/ABS Centelles, l’EAP Vic, l’Institut Català de la Salut-Gerència Catalunya Central, Fundació Althaia i FORES. També es compta amb el patrocini de l’empresa Seidor.

Quatre visions de la intel·ligència artificial

El programa d’aquest any compta, una vegada més, amb ponents d’alt nivell, entre els quals destaca Eleonora Harwich, Eduard Fosch, Ignacio Fuentes i Juliana Ribera. La inauguració de les Jornades anirà a càrrec de Josuè Sallent, director de la Càtedra TIC Salut i Social i de la Fundació TIC Salut i Social, i estaran presentades per la periodista Karma Peiró. Tots els webinars es faran de 4 a 6 de la tarda, excepte la primera sessió que serà de 6 a 8 de la tarda.

Un dels aspectes al voltant de la intel·ligència artificial que es debatran a les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social seran les polítiques públiques. Aquest serà el tema de debat del dia 20 d’octubre, per al qual es comptarà amb la participació d’Eleonora Harwich, Head of Collaborations, NHS AI La bat NHSX; Joan Carles March, professor de la Escuela Andaluza de Salud Pública-EASP; i Ignacio Fuentes, Massachusetts Institute of Technology (MIT). Inscripcions en aquest enllaç.

El webinar de l’endemà, 21 d’octubre, abordarà “L’ètica de la intel·ligència artificial aplicada a Salut i Social”. En aquesta ocasió, els ponents convidats seran Eduard Fosch, Assistant Professor at Universiteit Leiden; Albert Sabater, Serra Húnter Associate Professor & Director of the Catalan Observatory for Ethics in Artificial Intelligence (oeiac.cat); Itziar de Lecuona, Associate Professor, School of Medicine & Assistant Director Bioethics and Law Observatory-UNESCO Chair in Bioethics; i Karina Gibert, Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Researcher. Inscripcions en aquest enllaç.

La tercera sessió de les jornades, el 27 d’octubre, està titulada “Keynote Speech & Càpsules d’experiències aplicades d’intel·ligència artificial”. La ponència magistral anirà a càrrec de Xavier Ferràs, Associate Professor, Operations Management, Innovation and Data Sciences ESADE Business & Law School, i a continuació hi haurà l’exposició de diverses experiències aplicades. En aquest últim cas, hi prendrà part Carles Ramió, professor de Ciència Política a la UPF, directiu públic i assagista; Raimon Dalmau, cap de l’Àrea de Sistemes d’Informació, TIC i Dades (CIO); Anna Escalé, Medicina de Família. EAP Navàs-Balsareny. SAP Bages-Berguedà-Solsonès; i Carolina Garcia-Vidal, Infectious Diseases Consultant at Hospital Clínic de Barcelona. Inscripcions en aquest enllaç.

Finalment, la darrera sessió, prevista per al 28 d’octubre, girarà al voltant de les “Estratègies per l’adopció de la intel·ligència artificial”. L’explicació de les bases del Programa Salut/IA anirà a càrrec de Josuè Sallent i com a actors de l’ecosistema hi participaran Salvador Pedraza, especialista en Radiologia; Pere Romero, especialista en Oftalmologia; Juliana Ribera, de Bigpredict.net, i Pau Rodríguez, de Methinks.ai. Inscripcions en aquest enllaç.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte