Skip to main content

La perspectiva de gènere millora les respostes en salut, segons Marina Geli

Conferència de Marina Geli a Manresa

La perspectiva de gènere millora les respostes en salut, segons Marina Geli

La pandèmia per covid-19 ha proporcionat un munt de lliçons que la ciència en general i la medicina, en particular, haurien d’aprendre i n’hi ha una que és especialment transcendent: adoptar una perspectiva de gènere millora l’eficiència i l’adequació de les respostes en temps de crisi perquè evita treballar a partir de lectures parcials i esbiaixades de la realitat. Aquest va ser el missatge central de la conferència “Mirada de gènere i covid-19”, que va impartir Marina Geli, metgessa, coordinadora del Centre d’Estudis de Salut i Socials i directora general de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC). Meritxell Borràs, coordinadora de Desenvolupament de Polítiques Corporatives de la UVic-UCC, va introduir l’acte, mentre que Mireia Torralba, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, va presentar la ponent. La conferència es va fer ahir dimarts 25 de maig a l’auditori de la Plana de l’Om de Manresa, davant d’una setantena de persones, en el marc del cicle “Dones de ciència” organitzat per Fem UVic-UCC Territori.

La ponent va presentar dades sobre l’impacte de la covid-19 en la població catalana, tant sanitaris com sindèmics, relatius a les causes i conseqüències socials de la pandèmia. En tots els casos, el col·lectiu femení registrava una afectació major: en percentatge de persones infectades, d’increment de la violència de gènere a les llars o de creixement de la desocupació. També va reivindicar una major valoració social de les activitats de cura que, d’altra banda, considera que s’haurien de distribuir de manera equitativa entre gèneres.

Cicle de conferències "Dones de ciència"

El cicle de conferències "Dones de ciència" es desenvolupa en el marc de la Plataforma Cultural de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC. Durant els mesos de maig i juny quatre investigadores de la UVic-UCC, de diferents àmbits de coneixement, imparteixen conferències en diverses ciutats de l'entorn territorial d'influència de la institució a l'entorn de temes d'actualitat i d'interès general en els seus àmbits d'especialització. Aquesta activitat ja estava prevista en la passada edició de la programació cultural estiuenca de la Universitat, com una activitat commemorativa del 25è aniversari de la Universitat d'Estiu. Arran de la pandèmia per covid-19, però, tant la celebració de l'aniversari en general com el cicle en particular es van posposar.

La primera de les conferències va tenir lloc el dimecres 13 de maig, a la biblioteca Marià Vayreda d'Olot, i va anar a càrrec de la Dra. Pilar Godayol, que va parlar sobre "Maria Aurèlia Capmany i el feminisme català". La propera conferència serà el 16 de juny, quan la Dra. Marta Guadalupe Rivera parlarà sobre "Alimentació i canvi climàtic" al Museu del Ter de Manlleu. El 17 de juny, a Roca Umbert de Granollers, la Dra. Anna Pérez Quintana exposarà el tema de "Les dones, l'economia i la pandèmia".

El cicle l'organitza l'Oficina de Gestió Cultural en el marc de la Plataforma Cultural, i compta amb la col·laboració de la Unitat d'Igualtat i de la Unitat de Divulgació Cientifica. UVic-UCC Territori és un programa de la UVic-UCC que pretén fer més permeable el coneixement de la Universitat i, en col·laboració amb els ajuntaments, apropar-lo a les poblacions on la Universitat està implantada.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte