Skip to main content

La pandèmia augmenta un 180% la demanda dels estudis de Biomedicina a les universitats espanyoles

Una estudiant de la Facultat de Medicina fent pràctiques al CHV

La pandèmia augmenta un 180% la demanda dels estudis de Biomedicina a les universitats espanyoles

La pandèmia de covid-19 ha provocat un gran interès i un important augment de la demanda dels estudis de l'àrea de la salut a les universitats espanyoles. Amb l'anàlisi de tendències i comparant l'any (curs) pre-pandèmia (2019) amb el primer curs amb impacte de la pandèmia (2020), s'observa que el major increment es va identificar a Biomedicina (180%), seguit de Medicina (44%), Infermeria (31%), Odontologia (29%) i Psicologia (24%). Per a la resta d'estudis s'observa un augment lleu-moderat, d'entre el 2 i el 12%.

En l'àmbit sociosanitari i biomèdic, els estudis més demandats en el curs 2020-21 han estat els de Medicina (més d'11 sol·licituds per plaça ofertada), seguits d'Odontologia (més de 7) i Infermeria (aproximadament 4). Els graus universitaris amb menys demanda (aproximadament 1 sol·licitud per plaça) van ser els de Treball Social i Teràpia Ocupacional. La resta d'estudis va rebre aproximadament entre 2 i 3 sol·licituds per cada plaça oferta.

Són dades preliminars del projete TEMPS, que estudia l’impacte de la pandemia de covid-19 als estudis sociosanitaris i biomèdics a l’Estat espanyol. El projecte està impulsat pel grup de recerca M₃O (Methodology, Methods, Modelos and Outcomes of Health and Social Sciences) i la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). També hi col·laboren la Universitat del País VascLa CorunyaMàlagaLa Rioja i Complutense de Madrid, així com la Fundación Rioja Salud a través de la Plataforma de Bioética y Educación Médica. Javier Jerez, investigador principal del projecte TEMPS, remarca la importància del projecte “per analitzar la tendència de demanda dels estudis de l’àrea de salut, entendre l’impacte real de la pandèmia en l’estudiantat i poder oferir la informació al sistema universitari amb vista al futur”.

En aquest estudi fins ara s'han analitzat indicadors de matriculació de primer curs durant un període de sis anys, del curs 2015-2016 al 2020-2021, utilitzant el Sistema Integrat d'Informació Universitària (SIIU), del Ministeri d'Universitats, que inclou dades de les universitats públiques espanyoles. L'equip investigador finalitzarà l'anàlisi de la tendència de demanda dels graus de l'àmbit sociosanitari i biomèdic l'any 2022, quan estiguin disponibles les dades de matriculació del curs 2021-2022.

Enquesta per als estudiants

A més de l'anàlisi de tendències d'indicadors de demanda dels graus, mitjançant una metodologia quantitativa i qualitativa s'estan aplicant enquestes i entrevistes als estudiants per conèixer fins a quin punt els increments de demanda es deuen a la influència de la pandèmia.

L'estudiantat que va iniciar un grau de l’àmbit sociosanitari/biomèdic (Medicina, Fisioteràpia, Infermeria, Psicologia, etc) a partir de 2020 i que encara no ha contestat l’enquesta pot fer-ho fins al febrer de 2022 clicant aquí (temps de 3-5 minutos).  Els resultats ajudaran a comprendre la situació actual i a proposar possibles adaptacions del sistema universitari espanyol.

(Respondre l’enquesta)

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte