Skip to main content

Investigadors de la Facultat de Medicina desenvolupen un sistema de detecció precoç de la Covid-19 en aigües residuals a Osona

Investigadors de la Facultat de Medicina desenvolupen un sistema de detecció precoç de la Covid-19 en aigües residuals a Osona

Investigadors de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC promouen la posada en funcionament d’un sistema pilot de vigilància i detecció de rebrots de la Covid-19 basat en el seguiment de les aigües residuals a la comarca d’Osona. El projecte està liderat pel Centre Tecnològic BETA i implica també a altres grups de recerca i facultats de la UVic-UCC. “La crisi mundial creada per la pandèmia del coronavirus ha posat de manifest la necessitat de millorar la capacitat de detecció precoç dels possibles contagis i rebrots de la malaltia, sobretot en casos asimptomàtics, i especialment durant la tardor i l’hivern, que és quan s’esperen més rebrots”, expliquen els investigadors del CT BETA Joan Colón i Lorenzo Proia.

En aquests moments s’està treballant en la posada a punt dels mètodes analítics per detectar el virus en les aigües residuals. “Ens estem centrant, sobretot, en l’optimització dels protocols de tractaments de la mostra que ens permet assegurar la recuperació de tot el material genètic del virus present a les aigües brutes”, expliquen els investigadors.

El grup de treball multidisciplinar i transversal està format per investigadors de diversos grups de recerca vinculats a les facultats de Ciència i Tecnologia i de Medicina, i està integrat per Carlo Manzo, Marta Otero, Joan Bertran, Marc Llirós, Roberto Elosua, Irene Román i un nombre important d’investigadors del CT BETA. Durant el confinament ja han treballat preparant diverses propostes del projecte, per poder obtenir el finançament necessari que en permeti la posada en marxa.

L’epidemiologia basada en aigües residuals

L’epidemiologia basada en aigües residuals és un enfocament nou basat en l’anàlisi de contaminants i biomarcadors que permeten obtenir dades quantitatives i qualitatives sobre l’activitat dels habitants que estan connectats al sistema de sanejament, i que es calcula que són el 97% de la població a Catalunya.

“Ja que l’aigua residual representa una mostra integrada d’una població i tenint en compte que el SARS-Cov-2 s’excreta a través de les deposicions, la seva detecció a l’entrada de les estacions de depuració de les aigües residuals permetrà fer un seguiment de la propagació de l’epidèmia i sobretot identificar precoçment nous possibles rebrots”, conclou Lorenzo Proia.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte