Skip to main content

Elvira Bisbe: “Hem passat de la medicina intuïtiva a la medicina de precisió i cal que canviem l’atenció a la malaltia per l’atenció a la salut”

Estudiants premiats amb la direcció de la Facultat de Medicina

Elvira Bisbe: “Hem passat de la medicina intuïtiva a la medicina de precisió i cal que canviem l’atenció a la malaltia per l’atenció a la salut”

El món digital i la quarta revolució industrial en la qual ens trobem ha sacsejat el món de la medicina de manera que “hem passat de la medicina intuïtiva —basada en símptomes— cap a la medicina de l’evidència —basada en patrons—, i finalment a la medicina de precisió, basada en algoritmes i que té en compte aspectes com el fenotip i els fenòmens ambientals”, segons la doctora Elvira Bisbe, vicepresidenta primera del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i anestesiòloga a l’Hospital del Mar-Hospital de l’Esperança. En la lliçó inaugural de curs que ha impartit aquest migdia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), titulada “La medicina, els metges i les metgesses del futur”, Bisbe ha destacat que “cal que canviem l’atenció a la malaltia per l’atenció a la salut”, en sentit ampli, ja que més enllà de factors com la genètica, el gènere o l’edat cal tenir en compte diversos determinants, com ara l’entorn, la classe social o l’ambient.

La ponent ha destacat, posant com a exemple l’àmbit de l’anestesiologia on ella té més de trenta anys d’experiència, que en la medicina “fins ara els canvis eren assumibles i digeribles, mentre que els canvis actuals són exponencials”. En aquest sentit, s’ha referit als nous perfils professionals que estan apareixent, com ara el de genetista, entrenador d’algoritmes de salut, telecirurgià, estrateg d’estil de vida..., i a tot un gran ventall de possibilitats que s’obren els pròxims anys amb la intel·ligència artificial o amb els smart phones, que ja permeten diagnosticar o monitorar, entre altres funcions.

Fent una projecció de futur, Elvira Bisbe ha assegurat que continuaran fent falta metges i metgesses, no només per raons demogràfiques i per les jubilacions massives de professionals que hi haurà en els pròxims cinc anys, sinó perquè “la relació metge-malalt és una part molt important del procés de cura i això no canviarà”. Segons ella, els professionals mèdics hauran de tenir empatia i habilitats tècniques, saber treballar en equip, tenir una visió integral del pacient, comptar amb competències transversals i ser sensibles a l’atenció en l’àmbit comunitari. “Més enllà dels coneixements, l’actitud és el que diferencia les persones. La manera de relacionar-te amb els altres i amb els pacients és el que ens fa únics”. En la part final de la seva intervenció, la doctora Bisbe ha posat sobre la taula els canvis que ha suposat la pandèmia, destacant la democratització dels coneixements, l’impuls de la telemedicina i el professionalisme.

L’obertura de l’acte acadèmic i la presentació d’Elvira Bisbe han anat a càrrec de Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS). L’acte també ha comptat amb l’assistència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, que com a doctor en Medicina ha dirigit unes paraules a l’auditori ressaltant que “els metges sempre seran necessaris i que el contacte humà és essencial en una situació de malaltia. Recordem que el metge tracta persones, no malalties, i una màquina mai podrà tenir la comprensió del fenomen d’emmalaltir”.

Premis als millors expedients

La segona part de l’acte ha consistit en el lliurament dels Premis a l’Excel·lència Acadèmica i a la Pràctica Clínica als estudiants de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Els Premis a l’Excel·lència Acadèmica, que reconeixen els millors expedients de cada curs, tenen un import de 4.000 euros cadascun. Josep Eladi Baños ha apuntat que aquests premis signifiquen “reconèixer l’esforç i són una condició de generositat”, tot i que ha subratllat que “qualsevol estudiant que ha entrat en aquesta facultat ja és una persona excel·lent, perquè per aconseguir-ho abans va haver de treballar molt”. A continuació, ha lliurat el diploma acreditatiu a l’estudiantat premiat. En aquesta edició s’han reconegut Raquel Lana Juan i Chatherine Beatrice Zerrath (1r curs), Arnau Roviró Aliguer i Òscar Antiñolo Franquesa (2n curs), Francesc Tarrús Escalada i Javier Sanmartín Esteban (3r curs), Artur Aymar Torné i Maria Nadal López (4t curs).

Tot seguit, Miquelina Saborit, en representació de l’empresa Casa Tarradellas, ha presentat els Premis a la Pràctica Clínica, que s’atorguen a les persones que han obtingut les millors notes a l’assignatura de Pràctica Clínica realitzada en centres assistencials i hospitalaris d’arreu de Catalunya durant el curs passat. Saborit ha manifestat la satisfacció de poder participar en aquests premis, ja que “per a Casa Tarradellas és un orgull aportar el nostre granet de sorra”. Abans de lliurar els diplomes, Saborit ha agraït a tot l’estudiantat de Medicina “escollir aquesta vocació i una professió cabdal per a la nostra societat”. En total s’han repartit vuit premis d’un import de 2.925 euros cadascun, finançats per Casa Tarradellas. En aquesta categoria s’han distingit Alicia Sitjà Gutiérrez, Eva Esteban Valverde, Júlia Saperas de Batlle i Marta María Rodríguez, que l’any passat feien 3r curs. També han assolit premi Artur Aymar Torné, Maria Nadal López, Anna Pericas Vila i Núria Verdaguer Carreras, que feien 4t curs. Es dona la circumstància que Artur Aymar i Maria Nadal han obtingut premi en les dues modalitats.

Finalment, Arnau Roviró Aliguer i Júlia Saperas de Batlle, estudiants premiats, han pronunciat unes paraules d’agraïment destacant els avantatges d’estudiar en una facultat propera en molts sentits i ressaltant la passió i la vocació per la Medicina que comparteix tot l’alumnat que hi estudia.   

Comparteix a les xarxes:


Notícies

El conseller Joaquim Nadal en la visita a les noves instal·lacions

El conseller Nadal elogia les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC destinades a docència i recerca

El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha visitat, aquest matí, les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), destinades a docència i a recerca. Les obres han

L'estudi s'ha fet entre l'IGTP i el Banc de Sang i Teixits

Santiago Roura participa en l'estudi dels primers bioimplants cardíacs per tractar pacients amb infart de miocardi amb cèl·lules mare de cordó umbilical

Els resultats prometedors obtinguts en l'assaig clínic amb un medicament pioner de teràpia avançada anomenat PeriCord, que busca reparar el cor en pacients que han patit un infart, confirma la factibilitat de noves teràpies basades en l'aplicació de cèl·lules mare i l'enginyeria de teixits per

Anna Molas, directora de comunicació de la Facultat de Medicina

Anna Molas: “Hem d’apropar encara més la recerca i el coneixement a la societat”

Màster en Estudis Avançats en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Comunicació Audiovisual, Anna Molas i Subirats compta amb una àmplia trajectòria professional en diversos gabinets de comunicació institucional, política i corporativa. Ha treballat per a diferents polítics, líders, organitzacions governamentals

Estudiants del grau en Medicina

La Facultat de Medicina, en procés d’acreditació del grau en Medicina a l’AQU

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha sol·licitat a l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU) l’acreditació del grau en Medicina i actualment està en fase de preparació de la documentació corresponent. Aquesta acreditació, que arriba set anys després de la posada en marxa

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte