Skip to main content

Els doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà i els arquitectes Pere Solà i Eloi Juvillà analitzen l’impacte de l’entorn urbà en les pandèmies i les malalties infeccioses

Taula rodona sobre urbanisme i salut

Els doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà i els arquitectes Pere Solà i Eloi Juvillà analitzen l’impacte de l’entorn urbà en les pandèmies i les malalties infeccioses

El Dr. Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i cap de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la UVic-UCC, el Dr. Oriol Mitjà, epidemiòleg, investigador de l’Institut Germans Trias i Pujol i membre de l'equip investigador de l'anterior càtedra, juntament amb els arquitectes Pere Solà i Eloi Juvillà han participat en la taula rodona: “L’entorn urbà en les pandèmies i les malalties infeccioses”. Aquesta sessió, moderada per la periodista Cori Calero, forma part del contingut del nou postgrau en Urbanisme i Salut que posen marxa conjuntament la UPC School i la UVic.

El col·loqui s’ha centrat en la incidència de l’entorn urbà en la propagació de pandèmies i malalties infeccioses per analitzar, posteriorment, quins models urbans permeten prevenir o reduir el seu impacte. Les diferents intervencions han posat en evidència la influència de l’urbanisme sobre la salut de la població, especialment després de la pandèmia global de la Covid-19, que situa com a prioritària la incorporació de la perspectiva de salut en la planificació i gestió de les polítiques urbanes.

Aquest és l’objectiu amb què s’ha dissenyat el nou postgrau en Urbanisme i Salut: El Planejament Urbanístic com a Eina de Salut que posen en marxa conjuntament la UPC School i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. El fruit d’aquesta col·laboració és el primer programa formatiu de tot l’Estat centrat en les relacions entre urbanisme i salut. L’evidència científica estima que un 75% de la salut de les persones depèn de factors relacionats amb l’entorn. Per exemple, la qualitat de l’aire, la qualitat acústica i lumínica, el verd de les ciutats, el model de mobilitat o la qualitat de l’espai públic tenen una incidència clara aspectes com les malalties cardiovasculars o respiratòries, la depressió o el benestar emocional. Des d’una perspectiva pràctica i aplicada, aquest postgrau formarà especialistes en la planificació urbana amb una visió transversal de tots els factors urbans que influeixen en el benestar de les persones.

El postgrau, que s’iniciarà el mes d’octubre en modalitat semipresencial, té com a director acadèmic a Pere Solà, guardonat amb el Premi Catalunya d’Urbanisme 2020 pel Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic, pioner en la incorporació de la perspectiva de la salut. El quadre docent del postgrau es completa amb més de 35 professionals de referència en les seves especialitats. A més d’arquitectes i urbanistes de reconegut prestigi, s’hi incorporen altres experts, entre els quals destaquen Xavier Querol en qualitat de l’aire, Màrius Navazo en aspectes de mobilitat, Carme Rossell per tractar la biodiversitat o l’ISGlobal pel que fa a l’evidència científica.

Podeu veure el vídeo a: Conversaciones sobre Urbanismo y Salud | UPC School y UVic-UCC on Vimeo

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte