Skip to main content

El Departament de Salut i CatSalut adopten com a referent el document de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques en residències liderat per la UVic-UCC

Mans de persones grans

El Departament de Salut i CatSalut adopten com a referent el document de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques en residències liderat per la UVic-UCC

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han adoptat com a referent i model d’aplicació propi el document de recomanacions per a la presa de decisions ètiques i clíniques dels professionals sanitaris en residències en el marc de la crisi de la Covid-19 que han liderat experts de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Es tracta d’un marc d’actuació elaborat per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, l’Institut Català d’Oncologia (Observatori Qualy de l’ICO) i la Càtedra de Bioètica - Fundació Grífols, en què els experts recullen i descriuen les accions a implementar per tal d’oferir una atenció de qualitat a les persones que ho necessitin i a les seves famílies en el context actual d’emergència sanitària.

La guia es va presentar oficialment a mitjans mes d’abril i s’adreça principalment a professionals sanitaris que treballen en residències. Està organitzada per àrees temàtiques i ofereix criteris i pautes per a la presa de decisions en qüestions diverses, com l’àmbit residencial, l’atenció telefònica, el control de símptomes, les cures pal·liatives, els casos de trasllats, la situació d’últims dies, el dol, les recomanacions ètiques, el suport a la ciutadania o als serveis d’atenció domiciliària i l’acompanyament al mateix equip professional, entre altres. A més, disposa de descriptors que faciliten la cerca i s’actualitza periòdicament.
 

Un document plural

A banda dels membres de les dues càtedres, liderades respectivament per Xavier Gomez-Batiste i Núria Terribas, en l’elaboració del document que ara ha adoptat el sistema de salut català també hi han pres part Jordi Amblàs, director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives i metge de l’Hospital de la Santa Creu de Vic; Sarah Mir, terapeuta ocupacional; Anna Casellas-Grau, professora de la UVic-UCC i investigadora a l’ICO; Xavier Costa, professor de la Facultat de Medicina; Begoña Roman, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, i Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC. A més, ja en el procés d’elaboració i aprovació, va comptar amb el consens i el suport de diverses institucions del sector: el Programa d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS) de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Residències Assistides (ACRA), els col·legis professionals de quatre sectors (medicina, infermeria, psicologia i treball social), les societats científiques de Cures Pal·liatives, de Geriatria, i de Medicina Familiar i Comunitària, i el president del Comitè de Bioètica de Catalunya.

Les cures pal·liatives ofereixen l’atenció que, per dret, mereixen les persones que pateixen una malaltia crònica avançada o que es troben en situació de final de vida. Aquest tipus d’atenció passa per promoure la qualitat de vida del pacient i dels seus familiars, procurant disminuir el patiment associat al procés de mort, ja sigui de tipus físic, psicoemocional o espiritual. Aquesta atenció, totalment integrada en l’actual sistema sanitari català, s’ha vist alterada arran de la situació actual d’emergència sanitària per la Covid-19, que ha tingut un impacte especial en persones d’edat avançada o amb patologies prèvies, i que ha entrat de ple en els entorns residencials.  

El document és obert i públic i es pot consultar en aquest enllaç.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte