Skip to main content

Bonaventura Clotet participa en un estudi sobre els efectes psicològics de la Covid-19

Bonaventura Clotet participa en un estudi sobre els efectes psicològics de la Covid-19

La depressió, l’ansietat o la solitud son alguns dels efectes psicològics més generalitzats que ha deixat la Covid-19 a la població. Així ho diu un estudi amb participació de Bonaventura Clotet, catedràtic de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i director de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la Universitat. L’estudi l’han dut a terme conjuntament el departament de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i s’ha presentat en la primera conferència internacional de la Covid-19.

L’estudi es basa en l’anàlisi de 58 treballs científics publicats en els darrers cinc mesos i que ha ofert una primera radiografia de l’impacte psicològic de la pandèmia a la societat. A part de les complicacions mèdiques que pateixen els infectats pel virus, aquest pot causar estrès, angoixa, por d’infecció o insomni, entre altres, a aquells que no han estat contagiats.

Els sanitaris, els més afectats psicològicament parlant

Durant la pandèmia i els mesos de confinament, almenys un 46% de la població diu haver patit depressió, un 60% parla d’ansietat i un 17% reconeix haver passat moments d’estrès. A més, han tingut problemes de son un 17% de les persones, un 3% ha tingut sensació de solitud i la mateixa xifra ha patit un trastorn d’estrès posttraumàtic. La part més important, però, fa referència al personal sanitari: Un 33% ha patit estrès, un 67% ansietat, un 29% insomni i un 8% estrès posttraumàtic. La depressió ha estat present en un 41% dels professionals sanitaris analitzats per aquest estudi.

Segons investigadors de l’estudi, només un 2% dels efectes psicològics s’han centrat en els malalts infectats pel virus, ja que la prioritat mèdica era pal·liar els problemes físics que causava aquesta malaltia. Tanmateix admeten que serà a partir d’ara que es començaran a tractar els efectes psicològics, que tindran més afectació a llarg termini.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte