Un assaig de cirurgies oculars en 3D d'Eduard Pedemonte rep la beca de recerca de la Societat Catalana d’Oftalmologia

Josep Visa i Eduard Pedemonte, en l'entrega de la beca

Un assaig de cirurgies oculars en 3D d'Eduard Pedemonte rep la beca de recerca de la Societat Catalana d’Oftalmologia

Eduard Pedemonte, professor d’Anatomia Clínica de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, ha guanyat la beca 2019 de la Societat Catalana d’Oftalmologia (SCOFT) amb un projecte innovador sobre l’assaig d’una operació de cirurgia ocular mitjançant impressió 3D. El projecte de Pedemonte avalua si la planificació, el disseny i la impressió 3D del model ocular de cada pacient permet disminuir el temps quirúrgic i la incidència de complicacions durant i després de l’operació de descompressió orbitària en casos d'orbitopatia distiroïdal. Aquesta malaltia és una complicació derivada dels problemes de tiroides i consisteix en un augment del volum del greix i musculatura que envolta els ulls. Si no es controla a temps, pot provocar pèrdua de visió, augment de la pressió intraocular, estrabisme o compressió del nervi òptic. 

En els casos en què no s'aconsegueix controlar la malaltia mitjançant medicació, cal recórrer a la cirurgia de descompressió orbitària. En aquesta intervenció s'augmenta el volum disponible per al greix i la musculatura ocular practicant obertures als ossos que envolten els ulls. Fins ara, aquesta cirurgia es planificava en base a les dues dimensions obtingudes pel TAC, però el projecte de Pedemonte preveu poder fer l'estudi de l'anatomia del pacient en 3D, per assajar l’operació amb una adaptació individualitzada a cada cas. El treball premiat forma part de la línia de recerca en impressió 3D del Servei d'Oftalmologia d'Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa i es titula “Eficàcia i seguretat de la descompressió orbitària en orbitopatia distiroïdal utilitzant models individualitzats d’impressió 3D per a la planificació i simulació de la cirurgia”.

L’entrega de la beca va tenir lloc el passat 30 de novembre en el marc del 50è. congrés anual de la Societat Catalana d'Oftalmologia, i va anar a càrrec del seu vicepresident, Josep Visa. La beca, amb un valor de 6.000 euros, té l’objectiu de promoure la investigació en el camp de l’oftalmologia i està destinada a finançar infraestructura o material de l’estudi guardonat. Se n'atorga una cada any en el marc del congrés i està destinada a membres de la societat que estiguin cursant la seva residència o que ho hagin fet fa un màxim de 5 anys.

A la foto: Josep Visa i Eduard Pedemonte

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte