Skip to main content

Les lesions musculars van a més en el bàsquet professional, segons un estudi amb participació de Martí Casals

Un partit del FC Barcelona

Les lesions musculars van a més en el bàsquet professional, segons un estudi amb participació de Martí Casals

Les lesions musculars han incrementat els últims anys entre els jugadors de bàsquet professional a causa del ritme de les temporades actuals. Aquesta és la conclusió a què arriba un estudi sobre l’increment de les lesions musculars en aquest esport en què ha participat Martí Casals, professor de la Facultat de Medicina i investigador del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. El treball l’ha dirigit Gil Rodas, responsable de l’àrea mèdica del Barça Innovation Hub, organisme amb el qual Casals, membre del departament de Ciències de l’Esport del FC Barcelona, col·labora com a expert en bioestadística i epidemiologia. Publicat a la revista científica Orthopaedic Journal of Sports Medicine aquest és un primer treball orientat a actualitzar els protocols d’entrenament i la prevenció de lesions en aquest esport.

El projecte s’ha centrat en l’observació dels jugadors del primer equip de bàsquet del Barça, i parteix de la detecció d’un increment de baixes a causa de lesions musculars per sobre de les de turmell, les més repetitives fins fa poc temps. Tot i estar centrat només en l’equip professional del club blaugrana, i a falta d’estudis més amplis que incorporin altres equips per corroborar aquesta tendència, els investigadors ja han observat que equips de la NBA podrien mostrar els mateixos problemes.

Els investigadors van començarà recopilar dades fa nou anys, en paral·lel a la seva activitat clínica al Barça. En aquell moment les lesions de turmell eren les més freqüents mentre que, de forma progressiva, les musculars han anat guanyant terreny. Segons els investigadors, aquest canvi s’atribueix al ritme de les temporades actuals: “un gran nombre de partits i una alta intensitat de joc impliquen un temps i una qualitat de recuperació molt més baixa, i aquest fet podria provocar que les lesions musculars fossin més freqüents”, explica Martí Casals. Segons l’investigador, “el bàsquet professional també ha patit un canvi pel que fa al contacte físic, la rapidesa i l’exigència” mentre que “en categories de bàsquet acadèmic, on no es donen tots aquests factors, les lesions de turmell segueixen sent les més normalitzades”.

El progressiu canvi en la tipologia de les lesions al llarg d’aquests anys ha portat els investigadors a plantejar-se si cal donar un enfocament nou i diferent a la medicina esportiva i a la preparació física. Segons Rodas, “es podria potenciar que es treballi més en la recuperació en l’àmbit fisioterapèutic i revisar si els escalfaments requereixen exercicis específics més enfocats en l’aspecte muscular”.

En l’elaboració de l’estudi hi ha participat un ampli equip de professionals i investigadors: Daniel Medina, exmetge del primer equip de futbol del FCBarcelona; Toni Caparrós, expreparador físic del FC Barcelona; el metge especialista en prevenció de lesions Dai Sugimoto, de la Harvard Medical School; el metge especialista en esport d’alt rendiment Bruce Hamilton, del Millennium Institute of Sport and Health; el fisioterapeuta Toni Bové, amb extensa experiència a l’elit esportiva, i l’expert en estadística, Klaus Langohr, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), investigador del grup GRBIO de la mateixa universitat.

Foto: Futbol Club Barcelona

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte