Skip to main content

La relació entre salut i entorn, línia temàtica de l’Observatori d’Humanitats en Medicina aquest 2020

Presentació de l'Observatori d'Humanitats, el gener de 2019

La relació entre salut i entorn, línia temàtica de l’Observatori d’Humanitats en Medicina aquest 2020

Coincidint amb l’inici de l’any, l’Observatori d’Humanitats en Medicina d’Olot ha presentat el seu programa per aquest 2020. Des d’aquest gener i fins al mes de setembre, tindran lloc quatre activitats diferents, totes amb el medi ambient, la contaminació, l’explotació de recursos i la seva influència en la salut com a eixos conductors. El programa d’aquest any porta per títol “Miasmes del segle XXI: de la topografia mèdica a la salut ambiental” i es planteja explorar la relació entre la salut i el medi ambient a partir de la història, la ciència, la filosofia o els estudis de gènere, entre d’altres. Tot plegat, en un context en què el canvi climàtic i el paper que juga l’home en la seva acceleració estan a l’ordre del dia.

La primera sessió, el 16 de gener, treballarà el concepte de salut ambiental des d’una perspectiva històrica, i se centrarà en una conferència de Joel Piqué, doctor en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona, i Laura Puigbert, tècnica de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. La seva intervenció respondrà a la pregunta de si existeixen llocs més sans que altres. La resta de sessions, programades pels mesos de març, juny i setembre, abordaran la relació entre salut ambiental i gènere, la importància d’aproximar la ciència a la ciutadania i a l’entorn, i la mobilitat sostenible.

Totes les sessions es faran a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot els dijous, a les 19h, excepte l’última activitat, el 17 de setembre, que serà itinerant. El programa, els ponents i el contingut detallat de cada sessió es poden consultar a la pàgina web de la Fundació Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa.

L’Observatori d’Humanitats en Medicina

Ara fa un any que es va crear l’Observatori d’Humanitats en Medicina, que té com a objectiu treballar de manera transversal la salut, la societat i la cultura. Ubicat a Olot, l’organisme aplega les tres institucions que van iniciar el projecte: l’Ajuntament d’Olot, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Aquest 2020, també col·laborarà amb la iniciativa la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

Durant el 2019, l’Observatori va organitzar quatre activitats que posaven en relació les humanitats i la salut des de diferents perspectives. Més de 150 persones van acudir a aquestes conferències, que van tenir lloc a l’Hospital d’Olot. En aquest primer any de vida, l’Observatori també ha posat en marxa el projecte “Pràctiques multidisciplinàries. Humanitats i docència IPE”, a partir del qual una desena d’estudiants han fet sessions pràctiques a l’Hospital, introduint el concepte d’humanitats en salut a partir del cinema. Finalment, en l’àmbit cultural s’han fet les primeres exposicions al vestíbul del centre, que han anat des de reculls de fotografies d’autors particulars fins a mostres vinculades a la sensibilització en matèria de violència basada en el gènere.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte