Skip to main content

Setmana de la Ciència

Presentació

La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments més importants pel què fa a la comunicació social de la ciència i la tecnologia. El seu objectiu és divulgar els avenços científics i tecnològics, i la recerca en general, de manera atractiva i propera a la societat amb la finalitat d’augmentar el seu coneixement, la seva cultura i el seu interès científic.

La Setmana de la Ciència enguany tindrà lloc del 8 al 17 de novembre coincidint amb la 29a. Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’24) que coordina la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.


El fil conductor de l’edició d’enguany serà l’ètica en la ciència i la tecnologia. Les descobertes científiques i les innovacions tecnològiques tenen un gran impacte en la societat. Aquest fet planteja la necessitat de considerar els límits ètics en la recerca i la seva aplicació en àmbits com, per exemple, la biotecnologia, la intel·ligència artificial i també els recursos naturals, com ara l’energia o l’aigua, entre d’altres.

Altres temes de rellevància dins l’SC’24 són:

  • Centenari del naixement d’Oriol de Bolòs, botànic català qui fou l’introductor de la metodologia sigmatista d’estudi de la vegetació a Catalunya.
  • Centenari del naixement de Bette Nesmith Graham, mecanògrafa, dissenyadora industrial i empresària nord-americana, inventora del corrector líquid Liquid Paper.
  • 200 anys del naixement de William Thomson (Lord Kelvin), físic, enginyer i matemàtic britànic qui va fer grans aportacions en el camp de la termodinàmica i que és especialment recordat com el creador de l’escala termomètrica que porta el seu nom.
  • Centenari del naixement de la desxifradora de codis Jean Valentine qui, durant la Segona Guerra Mundial, va treballar a Bletchley Park desxifrant codis matemàtics per interceptar les comunicacions alemanyes.
  • Centenari de l’anunci del descobriment d’Edwin Hubble d’una nova galàxia, Andròmeda, fet que va demostrar que la Via Làctia no era l’única galàxia de l’univers.
  • Centenari del naixement de Maria von Wedemeyer, informàtica nord-americana qui va jugar un important paper en el desenvolupament de la capacitat d’emulació en computació.
  • Centenari de la concessió del Premi Nobel de Física al físic suec Kai Manne Siegbahn per les seves investigacions científiques centrades en l'àmbit de l'espectroscòpia mitjançant l'ús dels raigs X.
  • Centenari de la concessió del Premi Nobel de Fisiologia o Medicina al metge neerlandès Willem Einthoven pel seu descobriment del funcionament de l’electrocardiograma.

Però totes les activitats relacionades amb la ciència i la tecnologia, en un sentit ampli, tenen cabuda dins del programa d’activitats de la Setmana de la Ciència.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

La SC'24 de la UVic-UCC forma part del programa UDivulga. Ciència i Societat i està coordinada per la Unitat de Divulgació Científica de la UVic-UCC.

 

Inscripció

L'assistència a qualsevol activitat de la SC'24 és gratuïta però caldrà inscriure's en algunes per assistir/connectar-se.

 

Novetats i notícies

Podeu seguir totes les novetats i notícies d'última hora de la SC'24 a través del twitter #SC24CAT.

 

    

Edicions anteriors

EDICIÓ 2023

EDICIÓ 2022

EDICIÓ 2021

EDICIÓ 2020

EDICIÓ 2019

EDICIÓ 2018

EDICIÓ 2017

EDICIÓ 2016

EDICIÓ 2015

EDICIÓ 2014

EDICIÓ 2013

EDICIÓ 2012

EDICIÓ 2011

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte