Skip to main content

Francesc Roca-Ribas i Gerard Encina-Llamas participen al 36è Congrés Mundial d’Audiologia, a París

Gerard Encina-Llamas, durant la seva participació al WCA 2024

Francesc Roca-Ribas i Gerard Encina-Llamas participen al 36è Congrés Mundial d’Audiologia, a París

El videdegà i el coordinador científic del grau en Audiologia General de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, el Dr. Francesc Roca-Ribas i el Dr. Gerard Encina-Llamas, respectivament, van participar al 36è Congrés Mundial d’Audiologia (World Congress of Audiology, WCA). A l’esdeveniment, que es va fer a París del 19 al 22 de setembre, van presentar-hi el grau en Audiologia General, titulació que es va posar en marxa ara fa un any, el setembre de 2023.

La presentació de la Facultat de Medicina va tenir lloc divendres passat, 20 de setembre a la tarda, i duia per títol “Implementing the first-ever BSc degree in General Audiology in Catalonia and Spain”. La ponència es va fer en el marc de la sessió “Educational programs”, moderada pel professor Jan Wouters, de la Universitat de Leuven (Bèlgica). L’exposició de Roca-Ribas i Encina-Llamas va tenir molt bona acollida, com ho van demostrar les nombroses felicitacions que van rebre per la feina feta fins ara i la que s’està fent amb l’objectiu de millorar l’àmbit de l’audiologia i la salut auditiva del país. Un dels aspectes que van generar més interès al públic assistent és el del model UVic-UCC de formació semi-presencial, ja que altres països experimenten la paradoxa de tenir dificultats per atraure estudiants d’audiologia mentre la necessitat d’audiòlegs als sistemes de salut és cada vegada més gran.

En el marc d’aquesta ponència es va explicar que la voluntat de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC és iniciar activitats de recerca en ciències auditives, i es va fer referència al Grup de Recerca en Ciències de l’Audició i l’Equilibri de Catalunya (grCAEC), creat recentment i coordinat per Gerard Encina-Llamas. Ell mateix, com a investigador al Copenhagen Hearing and Balance Center de Dinamarca, va fer una segona ponència sobre part de la seva recerca en fenotipat audiològic amb el títol “Searching auditory phenotypes beyond audiometry from a large clinical dataset”.

Trobada entre experts del sector

La presència en aquest congrés ha estat molt important per tal d’establir llaços tant en recerca com en docència en el camp de l’audiologia, però també per tenir una visió global de les principals preocupacions i reptes de futur en aquest àmbit. També es va poder constatar un aspecte previst i incorporat dins el programa educatiu del grau en Audiologia General, com és la gran incursió de noves tecnologies i d’eines d’intel·ligència artificial (IA) en el món de l’audiologia, l’otologia i la salut pública auditiva, i el gran impacte que tindrà en l’àmbit clínic. En aquest context, es va parlar de l’inici d’una col·laboració amb una empresa francesa que està desenvolupant proves diagnòstiques audiològiques automàtiques basades en IA i que pròximament es podran incorporar a l’AudioLab de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

Al 36è Congrés Mundial d’Audiologia, la UVic-UCC, a través de la seva Facultat de Medicina, va ser l’única universitat catalana que va ser-hi present. De fet, de Catalunya només hi va participar també una representació de l’Hospital Germans Trias i Pujol. De la resta de l’Estat espanyol, van assistir-hi la Universitat de Granada i científics de l’Hospital Universitario Virgen Macarena de Sevilla, a més a més de representants de clíniques auditives privades.

El Congrés Mundial d’Audiologia, organitzat per la Societat Francesa d’Audiologia amb el suport de la Societat Francesa d’Otorinolaringologia, reuneix els principals experts mundials en pèrdua auditiva, tinnitus i trastorns vestibulars. En l’edició d’aquest any s’han posat sobre la taula temes com la teleaudiologia, l’aparició de la intel·ligència artificial o la pràctica de l’audiologia basada en l’evidència. Per a les taules rodones que es van dur a terme els tres temes escollits van ser audició i cognició; audició i trastorns del neurodesenvolupament; i ototoxicitat, a càrrec de líders d’opinió referents en aquests àmbits.

Have you found what you are looking for?

Contact us

We are ready to answer any questions that you may have

Contact