Una recerca liderada per Jordi Tomàs aportarà noves eines per predir l’evolució de l’esclerosi múltiple

Jordi Tomàs

Una recerca liderada per Jordi Tomàs aportarà noves eines per predir l’evolució de l’esclerosi múltiple

“Els biomarcadors segueixen essent una assignatura pendent de l’esclerosi múltiple. Encara queda un llarg camí per recórrer per poder abordar la malaltia en els seus estadis inicials i evitar la seva progressió, així com les conseqüències en els pacients, familiars i en el sistema de salut públic”. Aquestes paraules de Jordi Tomàs, professor associat de la Facultat de Medicina i investigador del grup de recerca TR2Lab, són també el punt de partida de la seva recerca centrada en l’evolució d’aquesta malaltia, que lidera com a membre de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI).

El treball, que acaba de posar-se en marxa i no acabarà fins l’any 2022, se centra en un estudi epigenètic de tipus cel·lulars homogenis (limfòcits B i T) en el moment del diagnòstic de l’esclerosi múltiple i en etapes progressives de la malaltia. Les principals fites d’aquesta investigació seran arribar a predir, mitjançant una simple extracció de sang, l’evolució del pacient, possibles brots de la malaltia, discapacitats i acumulacions de lesions a partir de ressonàncies magnètiques. A més, pretén contribuir en el disseny de fàrmacs epigenètics. “Aportarem a la pràctica clínica més eines per anticipar-nos a l’evolució de la malaltia”, explica Tomàs segons el qual “el disseny de fàrmacs enfocats a corregir l’epigenètica de les cèl·lules del sistema immune permetrà evitar la reacció autoimmune, la neurodegeneració i, per tant, la progressió de la malaltia”.

Tres objectius clars

L’investigador, membre de la Unitat de Neuroinmunología y Esclerosis Múltiple Territorial de Girona, explica que “la hipòtesi de treball es basa en el fet que canvis epigenètics en aquests tipus cel·lulars poden facilitar la manifestació clínica i la progressió de la malaltia”. Per això, treballaran amb tres objectius principals: “determinar el perfil epigenètic d’aquests tipus cel·lulars procedents de sang perifèrica de pacients, tant acabats de diagnosticar com en etapes més progressives de la malaltia”; “validar els resultats obtinguts en sang” a diferents nivells i “determinar biomarcadors de la malaltia, tant en el moment de la diagnosi com en fases posteriors”.

En una primera fase preclínica de la recerca, actualment en curs, determinaran els biomarcadors epigenètics en sang; en una segona fase clínica, d’explotació dels resultats, validaran els biomarcadors i treballaran en el desenvolupament dels nous fàrmacs. Tot plegat, amb tres grups d’estudi “ben definits per edat, sexe i nivell d’estudis” passen per diferents estadis de la malaltia.

La Fundació GAEM d’afectats per l’esclerosi múltiple, que treballa per impulsar la investigació biomèdica per curar aquesta malaltia, ha incorporat aquesta investigació a la seva “Acceleradora de projectes” i hi aporta finançament i visibilitat. La recerca també rep el suport del ministeri de ciències Alemany (el Deutsche Forschungsgemeinschaft), y de l’Instituto de Salud Carlos III. Malgrat tot, i segons alerta Tomàs, “encara falten recursos per poder executar el projecte en la seva totalitat”.

 Accedeix a aquest enllaç per llegir l’article complet en format pdf

Foto i font: https://www.immedicohospitalario.es/

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte