Una nova troballa en la lluita contra la Sida porta el nom de dos investigadors de la UVic-UCC
Christian Brander i Javier Martínez Picado, investigadors de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la UVic-UCC, formen part d’un equip de científics que ha trobat una relació entre el VIH i els macròfags, unes cèl·lules que aquest virus utilitza com a reservoris per, més tard, reproduir-se. La recerca, liderada des de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, del qual ambdós formen part, també compta amb investigadors de la Universitat de Miami.
Aquestes cèl·lules anomenades macròfags pertanyen al sistema immunitari i, tot i no ser la diana del virus, poden ser atacades i emmagatzemar-lo dins seu per després reproduir-lo. L’estudi del virus en aquestes cèl·lules és complex, ja que els macròfags es troben en teixits de difícil accés, com el sistema nerviós central. Per dur a terme l’estudi s’ha utilitzat el plasma de sis pacients.
Christian Brander afirma que aquesta troballa és un pas endavant per aquells investigadors destinats a buscar possibles cures contra el VIH ja que “fins ara no estava clar quines parts del reservori contribuïen al rebot viral si s’aturava el tractament”. D’altra banda, Javier Martínez-Picado explica que l’estudi s’havia centrat en la hipòtesi que els reservoris fossin les cèl·lules T del sistema immunològic, ja que son les que majoritàriament estan infectades. El seu estudi va voler estudiar els macròfags “que no son les cèl·lules preferides del VIH, però poden ser infectades igualment.“
Els estudis centrats a trobar vacunes contra el VIH o a eliminar aquets reservoris hauran de tenir en compte també, d’ara endavant, la capacitat d’emmagatzematge d’aquestes cèl·lules. Aquest pas suposa un nou repte per la lluita contra el VIH, però permet als investigadors buscar nous mètodes de cura.
Notícies
Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”
Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de
Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau
Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet
La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre
La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.
El degà va iniciar el
Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs
Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.
La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de