Skip to main content

La UVic-UCC graduarà la primera promoció de Medicina, i oferirà dos nous graus, Odontologia i Audiologia General

Nou grau en Audiologia General de la UVic-UCC

La UVic-UCC graduarà la primera promoció de Medicina, i oferirà dos nous graus, Odontologia i Audiologia General

La Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, es consolida amb la primera graduació d’estudiants del grau en Medicina, que tindrà lloc el pròxim 5 de juny, i amb l’oferta de dues noves titulacions, Odontologia i Audiologia General, el curs 2023-2024. 

El president de la FESS, Josep Arimany, es mostra molt satisfet per la consolidació dels estudis de Medicina i destaca que “vam lluitar molt fins a aconseguir posar en marxa la Facultat de Medicina. Avui, no només posicionem la Facultat amb la primera promoció d’estudiants, sinó que també creixem amb l’oferta de dos nous graus”. També remarca que la Facultat de Medicina “exemplifica l’arrelament territorial i reforça l’aliança de les dues unitats docents de Vic i Manresa”. Per la seva banda, el rector la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, reitera que a “la UVic-UCC, l’aposta per la Facultat de Medicina li ha permès créixer en reconeixement i internacionalització per la docència, la recerca i la transferència” i alhora afirma que “ha sigut clau per a la creació de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC)”.

Un model pedagògic innovador

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha reafirmat un model pedagògic innovador, que situa l’estudiant al centre de tot el procés de formació, i que utilitza metodologies docents com l’aprenentatge basat en casos clínics, la simulació als laboratoris d’anatomia propis de la Facultat i les pràctiques clíniques, per proporcionar als estudiants els valors i les competències necessàries per exercir la professió mèdica.

L’oferta de pràctiques clíniques aporta elements diferencials. Els estudiants fan pràctiques a tots els nivells assistencials de la Catalunya central i interior, on la Facultat, els centres i els seus metges col·laboradors docents formen un sol cos docent. L’atenció primària (rural i urbana), els centres sociosanitaris, els hospitals de referència, i els hospitals comarcals i de muntanya formen part d’aquest conjunt. A més, la Facultat ha desenvolupat un programa de preparació del MIR, un programa de suport psicopedagògic dels estudiants i una oferta d’internacionalització de pràctiques amb mobilitat europea i internacional. 

El degà de la Facultat de Medicina, Ramon Pujol, que ha liderat la primera promoció d’estudiants de Medicina, remarca que “la culminació de la Facultat de Medicina per a mi ha estat un repte i un honor, i ha permès validar elements innovadors d’aprenentatge de la professió, combinant el coneixement amb la pràctica clínica”. Per la seva banda, el nou degà de la Facultat de Medicina, Roberto Elosua, es mostra molt il·lusionat d’ocupar aquesta responsabilitat “en un moment de creixement i amb els reptes de consolidar el model de Medicina i alhora ampliar l’oferta formativa amb dues noves titulacions que responen a demandes emergents en l’àmbit sanitari”.

Un pas endavant per a la Facultat

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC esdevé la tercera de Catalunya que ofereix el grau en Odontologia. Aquesta nova titulació segueix el model pedagògic innovador aplicat al grau en  Medicina. La metodologia integra casos clínics, simulació i tallers pràctics adaptats al coneixement i a les habilitats pròpies del grau.

La nova titulació té una durada de cinc cursos, dels quals els tres primers es faran a Vic i els dos últims, a Manresa, i oferirà 60 places en modalitat presencial. En l’etapa preclínica dels tres primers cursos els estudiants disposaran de dos laboratoris, un de tecnològic i un de simulació. En l’etapa clínica, corresponent a quart i cinquè curs, disposaran de dues clíniques odontològiques, a Vic i Manresa.

Els estudiants faran 1.100 hores de pràctica clínica amb pacients reals en clíniques odontològiques i a l’atenció primària de la Catalunya central i a centres sanitaris col·laboradors. També s’han establert aliances amb empreses líders del sector, que posaran a disposició dels estudiants instal·lacions i equipaments punters. 

Una necessitat social i sanitària creixent

D’altra banda, la UVic-UCC és la primera universitat de Catalunya i de l’Estat espanyol que oferirà la titulació en Audiologia General, amb un model propi de formació dissenyat a partir de models internacionals i d’avantguarda. La d’audiòleg és una professió consolidada a Europa i als Estats Units d’Amèrica. En aquest sentit, el grau propi en Audiologia General tindrà com a principal objectiu formar professionals experts en l’avaluació, el tractament i la rehabilitació de la funció auditiva per atendre una necessitat social i sanitària creixent.

La nova titulació, que compta amb la col·laboració d’universitats europees, tindrà una durada de quatre anys, s’impartirà en una modalitat semipresencial al Campus Medicina de Vic i inicialment oferirà un total de 60 places.

Des del primer curs, l’estudiant s’integrarà en assignatures del mateix grau que s’imparteixen en altres universitats internacionals i de referència en l’àmbit audiològic, principalment a Dinamarca. El grau comptarà amb una base de professorat estranger —procedent dels EUA, Alemanya o Dinamarca— de primer nivell en recerca i de reconeixement internacional en l’àmbit audiològic.

La formació pràctica dels estudiants, tant amb simulació com amb pacients reals, tindrà un pes molt rellevant. Al grau en Audiologia General, les pràctiques suposaran unes 600 hores en dos períodes diferenciats, entre tercer i quart curs. Les pràctiques es desenvoluparan en gabinets audioprotètics, centres sanitaris i hospitalaris, en empreses o en l’àmbit educatiu.

Audiolab, el primer laboratori especialitzat

La innovació i la tecnologia s’integrarà a tot el procés formatiu, i n’és un exemple l’AudioLab. Es tracta del primer laboratori especialitzat en audiologia de l’Estat espanyol —ubicat a la Facultat de Medicina—, que tindrà un equipament punter per poder oferir als estudiants experiències formatives de qualitat, generar nous projectes de recerca i propostes de formació contínua dins el sector professional. L’AudioLab oferirà suport a l’assistència, a la recerca i a la innovació, com també permetrà teixir aliances amb empreses del sector audiològic i dur a terme cribratges poblacionals.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Nou grau en Audiologia General de la UVic-UCC

La UVic-UCC graduarà la primera promoció de Medicina, i oferirà dos nous graus, Odontologia i Audiologia General

25.05.2023

La Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, es consolida amb la primera graduació d’estudiants del grau en Medicina, que tindrà lloc el pròxim 5 de juny, i amb l’oferta de dues noves

Programa de climatització a Can Baumann

Les instal·lacions de la Facultat de Medicina, les primeres a tenir un nou ‘software’ de gestió integral de l’edifici

24.05.2023

En el marc de les accions de sostenibilitat promogudes des de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Generals de la UVic-UCC, a la Facultat de Medicina en particular i a l’edifici de Can Baumann amb caràcter general, s’han fet diferents actuacions emmarcades en diversos àmbits de treball

Taula rodona sobre els professionals sanitaris

Se celebra a Manlleu una taula rodona per reflexionar sobre la importància del personal administratiu sanitari

17.05.2023

En els darrers anys els sistemes sanitaris d’arreu del món han sofert grans transformacions, sobretot després de la pandèmia de la Covid-19, que ha provocat una acceleració del procés de digitalització del sistema sanitari. En aquest procés els professionals administratius sanitaris han estat clau en

Infermeres d'Osona aposten per la millora tecnològica

Infermeres d’Osona aposten per la innovació tecnològica per millorar la qualitat de vida dels pacients

15.05.2023

La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) i la delegació del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) a Osona van celebrar la 12a Diada de la Infermeria d’Osona el dimecres passat, coincidint amb el Dia Internacional de les Infermeres

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte