La UVic-UCC coordina un curs d’especialització interuniversitari sobre la teràpia Car-T, una de les més avançades en la lluita contra el càncer

La UVic-UCC coordina un curs d’especialització interuniversitari sobre la teràpia Car-T, una de les més avançades en la lluita contra el càncer

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), juntament amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, ofereixen un curs d’especialització en línia de 15 crèdits sobre la teràpia Car-T, considerada com la més avançada que existeix actualment en la lluita contra la leucèmia aguda i altres càncers hematològics. La manca de formació que hi ha sobre aquest tractament en especialistes hematòlegs i oncòlegs pediàtrics ha fet oportuna l’organització d’aquest curs pioner a Catalunya, coordinat pel Dr. Albert Altés, professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i cap del servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia, la qual col·labora en l’organització.

Limfòcits modificats genèticament, utilitzant el virus de la SIDA

La teràpia amb cèl·lules Car-T s’utilitza en pacients amb malalties hematològiques malignes, quan ja s’ha fet tot el possible amb els tractaments convencionals com la quimioteràpia, la radioteràpia o fins i tot els trasplantaments.

El que fa aquesta tècnica és seleccionar els limfòcits T del sistema immunitari del pacient, els transforma mitjançant l’enginyeria genètica, utilitzant com a vector el virus de la SIDA modificat, i els programa per atacar una diana mol·lecular. Un cop les cèl·lules modificades es reintrodueixen a l’organisme, aniran a combatre selectivament les cèl·lules malignes.

Molts bons resultats en leucèmia infantil

Aquesta teràpia és especialment útil en leucèmia infantil, que és el càncer més freqüent en els nens. Amb les teràpies tradicionals actualment es curen fins al 85% dels casos, mentre que amb la tècnica Car-T, s’arriba a curar un 80% del 15% que abans es morien. Pel que fa als adults, la teràpia Car-T cura el 50% d’alguns tipus de limfomes malignes que no tindrien cap altra solució. “El més espectacular és que això s’aconsegueix amb un sol tractament”, afirma el Dr. Albert Altés, que està convençut que “aquesta tècnica pot suposar per als hematòlegs el principi de la fi de les teràpies convencionals i pot obrir molt bones perspectives per a una gran quantitat de malalties incurables”.

Aquesta teràpia va néixer als Estats Units ara fa deu anys i actualment hi ha molts pocs centres a tot Espanya que estiguin acreditats pel Ministeri de Sanitat per portar-la a terme. Sis d’aquests són a Catalunya, que és la comunitat amb més centres acreditats.

Màxims experts en Car-T

El curs, que es farà online de novembre a maig, oferirà formació especialitzada en aquesta teràpia partint dels fonaments immunològics i genètics i aprofundint en els procediments de manipulació cel·lular, el tractament dels pacients, les indicacions, els resultats, els efectes adversos i les perspectives de futur. Va dirigit especialment a hematòlegs i oncòlegs pediàtrics, així com a professionals del món farmacèutic interessats a reconèixer per a qui pot ser adequada la teràpia, saber-la explicar, conèixer els efectes adversos i com es tractaran, i com s’ha d’atendre un pacient un cop fet el tractament.

El professorat estarà integrat en la seva totalitat per experts en Car-T que treballen en els sis centres catalans acreditats i que coneixen totes les fases d'aquesta tecnologia, des de la producció de les cèl·lules Car-T, a la seva utilització en la pràctica clínica o el maneig en cas de complicacions. “He volgut aplegar tots els especialistes que existeixen actualment a Catalunya, la qual cosa dona un gran valor al curs”, afirma el Dr. Altés, fent referència als caps d’Hematologia dels hospitals que fan Car-T i altres investigadors especialitzats en la teràpia.  

El curs compta també amb la col·laboració de la companyia farmacèutica Gilead i amb els avals de la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia i de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtrica.

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte