La tercera Jornada de Recerca de l’ICS Catalunya Central reivindica la recerca col·laborativa en l’atenció primària

jornada recerca ics catalunya central

La tercera Jornada de Recerca de l’ICS Catalunya Central reivindica la recerca col·laborativa en l’atenció primària

 

Un total de 120 professionals van participar en la tercera edició de la Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, que va tenir lloc el passat 13 de desembre a Manresa. A partir del lema “Junts amb la recerca”, la jornada va voler projectar la importància de realitzar estudis de recerca, d’innovació i de transferència en el coneixement de la salut, conjuntament, entre diferents entitats. La Facultat de Medicina de la UVic-UCC hi va ser present amb la participació del Dr. Carles Blay i de la Dra. Núria Roger.

Reivindicació de la recerca en l’atenció primària

Anna Forcada, gerent de l’ICS Catalunya Central, va reivindicar en l’acte inaugural la recerca des de l’atenció primària: “ho hem de poder explicar tot i qüestionar-ho tot, hem de ser a la recerca des de l’inici, i no només col·laborar-hi”, va dir.

Per altra banda, Antoni Sisó, director de recerca del Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample CAPSE va ser l’encarregat d’impartir la conferència inaugural. Sisó va posar el valor de la recerca en atenció primària en el fet que “podem fer recerca de tot, fins i tot de malalties que veiem poc” i en l’avantatge que suposa “fer recerca directament amb els pacients i, per tant, poder-la aplicar ja”. “Aquest és el nostre gran valor”, va dir Sisó, qui també va remarcar que l’atenció primària ha de ser “present en la gènesi de la idea de l’estudi i els grups de recerca han de ser multidisciplinaris”.

Una de les idees centrals de la Jornada va ser, precisament, la importància de la col·laboració amb altres institucions per dur a terme els treballs de recerca. Per això, s’hi van presentar set experiències de recerca col·laborativa a la Catalunya Central en àmbits molt diversos. Hi van  intervenir professionals de l’ICS, de la Fundació Althaia, del Consorci Sanitari de l’Anoia, de l’ASSIR (Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) d’Osona i del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques).

Premis a dos estudis sobre eConsulta i teràpia ocupacional

En el transcurs de la jornada també es va atorgar la segona Beca Predoctoral, que allibera els professionals beneficiaris durant un temps per poder realitzar la seva tesi. També es van concedir dos premis a les millors comunicacions.

El Primer Premi va ser per a l’estudi “Avaluació qualitativa del contingut dels missatges com a aproximació a l’estalvi de visites presencials de l’eConsulta a la Catalunya Central”, de l’Equip d’Atenció Primària Capellades, que conclou que l’ús de l’eConsulta s’associa a l’estalvi de visites presencials i es mostra com una eina útil per reduir visites que no són necessàries.

El Segon Premi se’l va endur el projecte “Teràpia ocupacional en atenció primària: Programa d’atenció domiciliària”, del CAP Vilanova del Camí. El principal objectiu d’aquesta iniciativa és demostrar que la intervenció d’un terapeuta ocupacional pot augmentar la seguretat a les llars de persones amb mancances per a les activitats de la vida diària i millorar la seva qualitat de vida.

Pel que fa a la beca predoctoral, va recaure en l’estudi “Divergències en l’abordatge terapèutic dels factors de risc cardiovascular en la població amb diabetis tipus II, en funció del gènere”. Aquesta tesi vol explorar les diferències de gènere que hi poden haver a l’hora d’abordar el tractament del risc cardiovascular en pacients diabètics, i identificar si és possible que aquest risc estigui infratractat en les dones.

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte