La relació entre salut i entorn, línia temàtica de l’Observatori d’Humanitats en Medicina aquest 2020

Presentació de l'Observatori d'Humanitats, el gener de 2019

La relació entre salut i entorn, línia temàtica de l’Observatori d’Humanitats en Medicina aquest 2020

Coincidint amb l’inici de l’any, l’Observatori d’Humanitats en Medicina d’Olot ha presentat el seu programa per aquest 2020. Des d’aquest gener i fins al mes de setembre, tindran lloc quatre activitats diferents, totes amb el medi ambient, la contaminació, l’explotació de recursos i la seva influència en la salut com a eixos conductors. El programa d’aquest any porta per títol “Miasmes del segle XXI: de la topografia mèdica a la salut ambiental” i es planteja explorar la relació entre la salut i el medi ambient a partir de la història, la ciència, la filosofia o els estudis de gènere, entre d’altres. Tot plegat, en un context en què el canvi climàtic i el paper que juga l’home en la seva acceleració estan a l’ordre del dia.

La primera sessió, el 16 de gener, treballarà el concepte de salut ambiental des d’una perspectiva històrica, i se centrarà en una conferència de Joel Piqué, doctor en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona, i Laura Puigbert, tècnica de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. La seva intervenció respondrà a la pregunta de si existeixen llocs més sans que altres. La resta de sessions, programades pels mesos de març, juny i setembre, abordaran la relació entre salut ambiental i gènere, la importància d’aproximar la ciència a la ciutadania i a l’entorn, i la mobilitat sostenible.

Totes les sessions es faran a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot els dijous, a les 19h, excepte l’última activitat, el 17 de setembre, que serà itinerant. El programa, els ponents i el contingut detallat de cada sessió es poden consultar a la pàgina web de la Fundació Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa.

L’Observatori d’Humanitats en Medicina

Ara fa un any que es va crear l’Observatori d’Humanitats en Medicina, que té com a objectiu treballar de manera transversal la salut, la societat i la cultura. Ubicat a Olot, l’organisme aplega les tres institucions que van iniciar el projecte: l’Ajuntament d’Olot, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Aquest 2020, també col·laborarà amb la iniciativa la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

Durant el 2019, l’Observatori va organitzar quatre activitats que posaven en relació les humanitats i la salut des de diferents perspectives. Més de 150 persones van acudir a aquestes conferències, que van tenir lloc a l’Hospital d’Olot. En aquest primer any de vida, l’Observatori també ha posat en marxa el projecte “Pràctiques multidisciplinàries. Humanitats i docència IPE”, a partir del qual una desena d’estudiants han fet sessions pràctiques a l’Hospital, introduint el concepte d’humanitats en salut a partir del cinema. Finalment, en l’àmbit cultural s’han fet les primeres exposicions al vestíbul del centre, que han anat des de reculls de fotografies d’autors particulars fins a mostres vinculades a la sensibilització en matèria de violència basada en el gènere.

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte