Skip to main content

La nova Unitat Funcional de Raquis d’Osona del Consorci Hospitalari de Vic agilitza el circuit d’atenció dels problemes de columna i redueix els temps d’espera

Unitat funcional raquis CHV

La nova Unitat Funcional de Raquis d’Osona del Consorci Hospitalari de Vic agilitza el circuit d’atenció dels problemes de columna i redueix els temps d’espera

El diagnòstic i tractament de pacients amb patologia de columna requereix una visió àmplia i multidisciplinària, fet que pot comportar una quantitat elevada de visites a diferents especialistes, amb intervals llargs d’espera entre unes i altres. Per millorar l’atenció que reben aquests pacients, el Consorci Hospitalari de Vic ha posat en marxa una nova unitat integrada per professionals de diverses disciplines i amb un model de gestió que facilita una atenció conjunta, coordinada i més ràpida.

La nova Unitat Funcional de Raquis d’Osona ofereix als pacients una atenció integral i amb un seguiment conjunt de tot el procés per part d’un equip d’especialistes de Traumatologia, Reumatologia, Unitat Terapèutica del Dolor, Rehabilitació, Salut Mental i Neuroradiologia del Consorci Hospitalari de Vic, al qual se sumen una dotzena de professionals d’Atenció Familiar i Comunitària referents en aquesta patologia dels CAP d’Osona de l’Institut Català de la Salut (ICS), l’EAP Vic i l’EAP Osona Sud–Alt Congost (EBA Centelles).

Treball conjunt entre atenció primària i hospitalària

Una de les principals novetats de la unitat és el nou model assistencial de treball conjunt entre el Consorci Hospitalari de Vic i l’Atenció Primària d’Osona, que rep anualment nombroses visites de pacients amb afectacions diverses a la columna. El metge de família realitza l’estudi inicial del pacient així com el tractament dels casos lleus i dels crònics amb el suport dels especialistes de l’equip. Amb la posada en marxa de la nova unitat, els casos complexos són derivats al sistema hospitalari, on els especialistes que integren la unitat funcional avaluen un per un els casos per definir el circuit d’atenció més idoni pel pacient.

Aquest cribratge, que s’ha posat en marxa progressivament durant els últims sis mesos, suposa un pas endavant en la millora de l’atenció als pacients amb patologia de columna i permet agilitzar l’assistència en pacients que necessiten una atenció especialitzada, així com reduir en general els temps d’espera.

Els primers pacients tractats per la nova Unitat Funcional de Raquis d’Osona són els que presenten patologia lumbar complexa, la més freqüent en problemes de columna. Progressivament, s’anirà incorporant a la unitat l’atenció a la patologia dorsal i cervical.

Escola de columna per millorar hàbits poc saludables

El projecte també incorpora la posada en marxa de l’escola de columna per ajudar els pacients a canviar hàbits de vida poc saludables i que sovint agreugen afectacions com la lumbàlgia. Per primera vegada, aquest servei l’ofereixen de forma conjunta fisioterapeutes i psicòlegs, amb una primera visita del metge rehabilitador i una teràpia grupal de 8 setmanes en què es treballen aspectes posturals i de conducta amb l’objectiu d’establir pràctiques saludables que redueixin les molèsties que sent el pacient.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte