Skip to main content

La Fundació Althaia, guardonada pels premis Best Spanish Hospitals Awards i la International Hospital Federation

La Fundació Althaia, guardonada pels premis Best Spanish Hospitals Awards i la International Hospital Federation

La Fundació Althaia ha rebut, aquesta setmana dos guardons de la mà dels premis Best Spanish Hospital Awards i de la International Hospital Federation. El primer l'han obtingut en l'àmbit "Categories diagnòstiques de la dona" i el segon s'ha atorgat a la idea del projecte de quiròfan polivalent que el centre va idear en plena pandèmia de la covid-19

Hospital de referència en l'àmbit de les pràctiques a les dones

La Fundació Althaia ha estat guardonada en la segona edició dels Premis BSH - Best Spanish Hospitals Awards®, que reconeixen l’excel·lència hospitalària a través de més de 250 indicadors d’eficiència, adequació i qualitat assistencial. En concret, la institució ha rebut la distinció de millor hospital espanyol de referència en la categoria anomenada ‘Categories diagnòstiques de la dona’. El veredicte s’ha donat a conèixer aquest dilluns, 14 de desembre, al migdia en una cerimònia que s’ha celebrat en format virtual i que ha estat conduïda pel periodista Antoni Bassas (en aquest enllaç podeu recuperar-ne el vídeo).

Els factors que més han influït a l’hora de premiar Althaia han estat els bons resultats en la cirurgia sense ingrés, complicacions intrahospitalàries, reingressos urgents, mortalitat, o l’estada mitjana, en l’atenció als parts, neoplàsies de mama i úter i altra patologia genital femenina. A Althaia, els serveis que intervenen en aquests processos són els de Ginecologia i obstetrícia, Oncologia, Cirurgia general i Cirurgia plàstica. Aquesta atenció, desenvolupada per aquestes especialitats de l’àmbit mèdic i quirúrgic, necessiten d’una acurada coordinació entre els diferents serveis ja que en moltes ocasions les dones han de superar cirurgies complexes abans sotmetre’s a els tractaments oncològics. Justament el que valora un reconeixement, és aquest abordatge multidisciplinari, en el que també hi ha implicat l’equip d’infermeria, el servei d’Anestèsia i reanimació així com Infeccions. Això permet assolir amb èxit els indicadors de qualitat que es defineixen en el guardó lliurat avui.

Aquest 2020, la participació d’hospitals públics i privats en els premis s’ha incrementat un 25% respecte a l’edició de l’any passat. En total, dels 105 hospitals participants s’han reconegut 69 hospitals d’arreu de l’estat, 26 de catalans. En la categoria que ha estat premiada Althaia, ‘Categories diagnòstiques de la dona’, la fundació ha estat comparada amb 20 altres hospitals de referència d’arreu de l’estat espanyol. Els guardons s'han estructurat en deu categories i sis grups d'hospitals, tenint en compte els processos clínics més habituals en cada grup d'hospitals. En cada un dels centres s’ha mesurat la seva eficiència i qualitat assistencials, sota paràmetres metodològics validats per la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA), que col·labora amb els premis BSH.

Reconeixement internacional a la capacitat de transformació i d’innovació d’Althaia davant la covid-19

La International Hospital Federation (IHF) ha distingit la Fundació Althaia pel projecte de sala d’operacions polivalent que ha ideat i implementat en el marc de l’emergència sanitària de la covid-19. Althaia és un dels 100 hospitals d’arreu del món reconegut pel programa que ha impulsat l’IHF i que s’anomena ”International Hospital Federation Beyond the Call of Duty for COVID-19 Program”. Es tracta d’un reconeixement internacional a la capacitat de transformació i d’innovació de la institució per afrontar la pandèmia.

El projecte guardonat és l’adequació d’una sala d’operacions polivalent a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa que permet intervenir quirúrgicament tant a pacients amb covid-19 com a persones que no tenen aquesta infecció garantint totes les mesures de seguretat i d’asèpsia. El nou sistema, que està en funcionament des de mitjan del mes de setembre, permet regular la pressió dels espais adjacents a la sala d’operacions en funció del pacient que s’hagi d’intervenir. D’aquesta manera, s’optimitzen espais i recursos ja que no hi ha d’haver un quiròfan exclusiu per a les cirurgies covid.

Per dur-lo a terme s'ha aïllat d’una de les sales d’operacions del bloc quirúrgic de l’Hospital de Sant Joan de Déu junt amb els seus espais adjacents. Per això s’han instal·lat unes portes automàtiques als espais de passadís annexos al quiròfan. D’aquesta manera, es poden controlar les condicions ambientals dels espais adjacents al quiròfan i modificar-les quan és necessari. D'aquesta manera, si el pacient és covid, els espais adjacents es depressionen respecte a la resta d’espais del bloc quirúrgic, de tal manera que el possible aire contaminat que surt de la sala d’operacions es queda en aquests espais adjacents aïllats i es pot extreure amb totes les garanties de seguretat. Quan el pacient és no covid, els espais es deixen de depressionar i es mantenen en les mateixes condicions que la resta d’espais del bloc quirúrgic.

Amb aquest sistema no és necessari canviar les condicions ambientals del quiròfan, sinó que es modifiquen les condicions ambientals dels espais adjacents. Es facilita així la polivalència d’aquesta sala d’operacions on s’hi poden intervenir pacients covid i pacients no covid. Si no es fes així, aquest quiròfan s’hauria de dedicar exclusivament al pacient covid, tal i com es va fer durant la primera onada de la pandèmia. Des que es va posar en funcionament, s’han realitzat un total de 156 intervencions en el quiròfan polivalent, de les quals un 6% han estat a pacients amb covid-19.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte