La Facultat de Medicina i l'Ajuntament de Vic inauguren un espai al cementiri per recordar els donants del cos a la ciència

Ramon Pujol, Albert Castells i Laia Nogué

La Facultat de Medicina i l'Ajuntament de Vic inauguren un espai al cementiri per recordar els donants del cos a la ciència

El cementiri municipal de Vic és el primer de Catalunya que disposa d’un espai propi en record a les persones donants del cos a la ciència. La nova zona del cementiri, batejada amb el nom de Jardins de Marie Curie i consensuada amb la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, vol ser un lloc per tenir presents totes les persones que en el seu moment van decidir que cedirien el seu cos a la docència i la investigació de l’anatomia humana. En record a totes elles, al nou espai s’ha instal·lat una placa on es pot llegir: “En memòria de qui ha donat el cos a la ciència. Darrere la mort hi ha una altra manera de viure”. La presentació dels Jardins de Marie Curie s’ha fet aquesta tarda i ha comptat amb l’assistència del regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, el degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol, i la responsable del Servei de Donació de Cossos de la mateixa facultat, Laia Nogué.

Ramon Pujol ha donat les gràcies a l’Ajuntament de Vic “per respondre la nostra sol·licitud” i a totes les famílies “que estan fent aquest acte tan generós com és la donació del cos a la ciència”. El degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha dit que “gràcies al gest d’aquestes famílies els nostres estudiants estan aprenent quelcom molt important, els aspectes anatòmics del cos humà, la seva estructura i el seu funcionament”. Pujol ha acabat la seva intervenció reiterant: “En nom dels estudiants, del professorat i de tot el cos de la UVic-UCC, gràcies i gràcies a tots els donants, que es mereixen un reconeixement com aquest”.

Albert Castells ha comentat que s’ha lliurat aquest “espai necessari” a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC “en merescut homenatge a tots els donants del seu cos a la ciència”, i ha explicat la simbologia de l’entorn. Segons el regidor, s’han incorporat tant elements naturals –com ara dos aurons i gespa sembrada a terra– com elements geològics –amb margues de la Plana de Vic i pedra de Folgueroles a la font que s’hi ha construït. Tot el conjunt “simbolitza el cicle infinit de la regeneració”, ha dit. 

Laia Nogué ha recordat que l’espai habilitat al cementiri de Vic representa “un agraïment, un homenatge i un reconeixement a totes i cadascuna de les persones donants, i també a les seves famílies, per aquest acte de generositat”. “Gràcies a les persones que han fet la donació, els estudiants han pogut estudiar l’anatomia in situ”, ha dit Nogué. Segons ella, un cop el cos s’ha treballat a la Facultat de Medicina, s’incinera i les cendres es traslladen al dipositari de cendres dels Jardins de Marie Curie del cementiri municipal. 

El dipositari és un pou profund sense fons “per integrar les cendres al jardí”, ha detallat Castells, que ha afegit: “Entenem que aquest és el destí i la voluntat dels donants”. Nogué també ha explicat que un cop el cos entra a la Facultat de Medicina per ser objecte d’estudi, la relació amb la família es trenca, respectant en tot moment “l’anonimat i la voluntat del donant, que és a qui s’homenatja aquí”.

La donació del cos, un acte altruista

El Servei de Donació de Cos a la Ciència de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC es va posar en marxa el febrer del 2018. A dia d’avui compta amb una base de donants de 360 persones, de les quals 22 ja són difuntes.

 

“La donació del cos és un acte altruista, lliure i voluntari, pel qual la persona es compromet a donar el seu cos sense vida amb la finalitat de docència i investigació en l’àmbit de l’anatomia humana”, explica Laia Nogué, segons la qual “la generositat de les persones donants facilita als alumnes de graus en ciències de la salut, com ara Medicina, Fisioteràpia o Podologia, entre altres, l’estudi de l’anatomia humana real”. Disposar d’un servei de donació del cos a la ciència també permet la realització de pràctiques, d’activitats de formació continuada i de cursos altament especialitzats per a professionals de la sanitat, “sempre garantint el màxim respecte i dignitat cap als donants”, especifica Nogué.

Qualsevol persona major d’edat i en ús de les seves facultats mentals pot fer-se donant. El procediment de donació es fa de manera presencial a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, on cal acudir amb una persona que exerceixi de testimoni i portar el DNI. Un cop registrades les dades, la persona donant obtindrà un carnet que l’acreditarà com a tal.

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte