Skip to main content

La Facultat de Medicina ha concedit 25 beques extraordinàries per pal·liar els efectes de la Covid-19

Estudiants de Medicina en una classe pràctica

La Facultat de Medicina ha concedit 25 beques extraordinàries per pal·liar els efectes de la Covid-19

La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) compta amb un sistema propi de beques que va creixent a mida que es va desplegant el grau. Aquest curs s’ha afegit de forma excepcional per pal·liar els efectes socioeconòmics de la covid-19, un conjunt de 25 noves beques destinades a finançar part del cost de la matrícula de l’alumnat. Es tracta d’uns ajuts de 4.000 euros que es distribueixen en funció de criteris de renda. 

Aquestes beques extraordinàries, s’han afegit a les 25 beques ordinàries de 4.000€ per cada curs, atorgades en funció de criteris de renda,  compatibles amb les beques estatals o autonòmiques i locals. 

Per altra banda, la Facultat també atorga Premis d’Excel·lència Acadèmica de 4.000 euros, als dos millors expedients acadèmics de cada curs. En paral·lel, aquest any també s’ha estrenat un quart paquet de beques vinculades a la Pràctica Clínica, en col·laboració amb  Casa Tarradellas, que reben els vuit millors expedients d’aquesta assignatura. En total en aquest curs 2020-2021 s’han destinat 568.400€, arribant al 36% dels estudiants del grau.

El 31% d'alumnat de la UVic, becat

Tres de cada 10 estudiants de la UVic, és a dir un 31% de l’alumnat, ha obtingut una beca per estudiar durant el curs 2020-21. Així ho recull l’informe de tancament aprovat per la Comissió acadèmica de la Universitat el passat 20 d’abril, on també es constata que aquest curs hi ha hagut un increment de les sol·licituds d’un 13% en comparació amb l’anterior. 

La crisi econòmica que ha deixat la pandèmia és un dels factors que explica aquest augment. “Era un fet molt previsible i per això ja d’entrada vam decidir reforçar el nostre sistema de beques i incrementar en un 10% els imports adjudicats”, explica el gerent de la UVic-UCC, Marc Mussons, segons el qual “la voluntat de la institució és seguir ampliant el fons de beques i ajuts a l’estudi, amb una doble voluntat: captar i retenir el talent de l’alumnat i facilitar l’accés als estudis universitaris a persones amb dificultats socioeconòmiques”. És en aquest darrer sentit que el curs que ve es posarà en marxa la nova línia d’ajuts “La Universitat a l’abast de tothom”. 

En acabar el curs, la Fundació Universitària Balmes (FUB) i la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) hauran gestionat un total de 4.830.667 euros, procedents 33 convocatòries, tant de fons externs com mixtos i propis. Això significa que de les 3.092 sol·licituds rebudes, se n’hauran resolt positivament un 52%. 

Fons propis en creixement

Al llarg dels darrers cursos, i de forma progressiva, la UVic-UCC s’ha dotat d’un sistema propi de beques, ajuts i premis, que són compatibles amb els ajuts públics. Segons el rector, Josep Eladi Baños, “la missió que tenim com a universitat, és procurar que els nostres estudiants puguin complir amb els seus objectius acadèmics i treballar perquè els estudis universitaris estiguin cada cop més a l’abast de tothom“. En el cas del campus Vic, en són un exemple els Premis al Talent, que enguany s’han donat per primer cop a estudiants de primer curs de 14 graus diferents i que han beneficiat  14 estudiants amb un descompte del 40% de la matrícula. O el fons social Modolell-Calderó, que ha concedit un total de 40.100€ en beques, dels quals s’han beneficiat 20 estudiants de grau i 1 de màster. La UVic també té una línia de beques al Talent Esportiu, en col·laboració amb els diferents clubs esportius del seu àmbit territorial. 

El nou programa ‘Universitat a l’abast de tothom’ 

Una de les novetats de curs vinent és que la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya posarà en marxa un nou programa de beques comú als campus de la UVic, UManresa i UMedicina, adreçat directament a joves estudiants de batxillerat o de CFGS que tenen bones trajectòries escolars, però que no tenen expectatives i/o oportunitats de fer una carrera universitària. Segons el professor emèrit de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes i coordinador del programa, Joan Soler “hem volgut que fos un programa  amb una marcada vocació territorial i de compromís de la Universitat amb el desenvolupament humà, socieconòmic i cultural de l’entorn i com a expressió de responsabilitat social”. 

El nou programa es proposa contribuir a la promoció social i cultural de joves de famílies amb dificultats econòmiques o en risc d’exclusió social,  i alhora crear sinergies amb altres institucions i agents socials i educatius de la zona d’influència territorial de la UVic-UCC, sobretot de les comarques d’Osona, Moianès, Bages. Una de les singularitats del programa és que els candidats i candidates a obtenir aquestes beques seran proposats directament pels instituts i centres de secundària on ara estudien i que properament rebran la corresponent informació. 

Fons externs i mixtos 

Dins el capítol de beques externes hi ha les de caire general que concedeix el Ministeri d’Educació i Formació Professional d’Espanya a través de l’AGAUR, que representen el 75% de l’import total d’ajuts concedits, i al qual poden optar els estudiants universitaris de qualsevol estudi oficial amb domicili familiar a l’Estat Espanyol o els que formen part d’un país membre de la UE, tot i que en aquest cas només opten a un dels components de la beca. El  Ministeri i l’AGAUR també han concedit dues beques de col·laboració a dos estudiants de quart curs de grau que fan una prestació de servei al seu departament de la Universitat, mentre que el govern del País Basc té una línia d’ajuts per a estudiants que tenen la residència familiar al País Basc. 

Tanquen aquest capítol les dues Beques a l’Excel·lència Comtal Vila de Ripoll i la Beca a l’Excel·lència Universitària Ciutat de Vic, que valorades amb 2.500 euros cadascuna, atorguen els Ajuntaments de Ripoll i Vic respectivament cada any. 

Per altra banda la UVic disposa de fons d’ajuts mixtos participats per la Universitat i altres institucions. És el cas del fons Ajuts UVic-UCC (214.905€), que atorga juntament amb l’AGAUR;  el fons Social UVic (60.000€), juntament amb l’Obra Social la Caixa, i la beca del Club Natació Granollers (2.000€).

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte