Skip to main content

La Càtedra de Cures Pal·liatives intensificarà l’oferta formativa per fer arribar millor les cures pal·liatives als professionals de la salut

La Càtedra de Cures Pal·liatives intensificarà l’oferta formativa per fer arribar millor les cures pal·liatives als professionals de la salut

La Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) intensificarà la seva oferta formativa i millorarà la metodologia docent per fer arribar millor el coneixement acumulat en l’àmbit de les cures pal·liatives als professionals sanitaris, sociosanitaris i socials. La simulació, la formació online i una oferta formativa a diferent nivell en funció de les necessitats detectades en els centres són les principals propostes que es presenten per assolir aquest objectiu.

Aquesta és una de les principals conclusions del treball col·laboratiu impulsat per la Càtedra i en el qual han participat directors d’hospitals i de centres sociosanitaris, així com docents de l’àmbit de la salut, que han expressat quines són les seves necessitats i mancances pel que fa a l’àmbit de les cures pal·liatives, sobretot un cop viscuda la crisi de la Covid-19. Aquestes necessitats, demandes i propostes de docència, recerca i innovació es van posar de manifest en la jornada de treball sobre “Innovacions de coneixement de l’atenció pal·liativa”, celebrada aquest dijous telemàticament, en el marc de la qual també es va presentar el nou portal web que engloba en un mateix lloc tota la informació relativa a la Càtedra.

La sessió de treball va comptar amb una trentena de líders organitzatius i docents del sistema de salut de la Catalunya Central i de tot el país, que estan dissenyant sistemes de cooperació en matèria de cures pal·liatives. Entre les prioritats detectades destaca la de millorar les tècniques de detecció precoç de persones amb necessitats pal·liatives, la formació del personal mèdic i la formació en la Presa de Decisions Avançades, aspectes que s’han posat de manifest sobretot arran de la crisi pandèmica.

En la presentació de la Jornada, el Dr. Ramon Pujol, com a degà de la Facultat de Medicina, va posar en valor la formació que reben els estudiants de Medicina de la UVic-UCC en termes d’atenció pal·liativa a partir del segon curs. “En una situació com la que hem viscut, en què molts pacients han passat a necessitar atenció de final de vida en molt poc temps, s’ha vist com d’important és estar preparat en aquest àmbit”, va dir Pujol, segons el qual, “formar-se en aquest camp és, més que un repte, una oportunitat”. Per la seva banda, la directora de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Marina Geli, va posar de manifest “la necessitat de prendre decisions pràctiques sobre com millorar la gestió de les cures pal·liatives de cara a crisis sanitàries futures”.

Un portal que aglutina tots els serveis de la Càtedra 

El nou portal de la Càtedra de Cures Pal·liatives aglutina tota la informació relativa a la Càtedra, al voltant de les seves cinc línies de treball, que són la cronicitat avançada, l’atenció psicosocial i espiritual, la planificació de decisions anticipades, les comunitats cuidadores, i fruit de la pandèmia, una línia de treball sobre la Covid-19. Cada línia de treball compta amb els diferents tipus de formació associada, que va des de l’àmbit universitari fins a tutorials. També hi ha referenciades les línies de recerca endegades, amb les publicacions que s’han realitzat fins al moment i que ja sumen una setantena d’articles publicats, molts dels quals en revistes indexades, així com les tesis doctorals que s’estan portant a terme o que es troben en vies de realització. Segons el seu director, el Dr. Xavier Gómez Batiste-Alentorn, “l’objectiu de la Càtedra és identificar les àrees on hi ha necessitats de coneixement pel que fa a les cures pal·liatives, per tal de portar a terme una recerca descriptiva, avaluar-ne els resultats i fer-los arribar als col·lectius interessats a través de l’oferta de formació”.

El nou portal web inclou, també, tota la formació vinculada a la Facultat de Medicina i a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC; així com un espai dedicat a la cooperació internacional.

Sobre la Càtedra de cures Pal·liatives

La Càtedra de Cures Pal·liatives UVic-UCC/ICO és un projecte impulsat conjuntament entre l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya amb l’objectiu de desenvolupar les cures pal·liatives des d’una concepció global, d’acord amb els valors de salut pública, és a dir, d’equitat, de cobertura, de qualitat i d’accés per a totes les persones que ho necessiten. La Càtedra té en marxa quatre línies de treball: la NecPal, que se centra a desenvolupar unes cures pal·liatives de qualitat en persones amb malalties cròniques; la PsicPal, que se centra en l’atenció psicosocial i espiritual per atendre les necessitats de les persones amb malalties avançades; la PDAPal, que es basa en la Planificació de Decisions Anticipades, relacionada amb les necessitats i l’empoderament d’aquestes persones en situació de vulnerabilitat al final de la vida, i la darrera línia, la SOCPal, de ciutats cuidadores, que busca com involucrar la societat en un debat cultural i la nova concepció sobre com millorar la percepció del final de la vida.

Amb l’arribada de la Covid-19 s’ha posat en marxa una nova línia de treball per donar resposta als reptes que ha plantejat la pandèmia. En aquest àmbit, juntament amb la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC, la Càtedra ha posat a mans de tots els professionals de l’àmbit residencial les “Recomanacions pràctiques per a la presa de decisions ètiques i clíniques en l’entorn residencial en context de la crisi de Covid-19”, adoptades com a marc de referència d’actuació pel Departament de Salut i Catsalut.

Aquestes línies temàtiques s’expressen en activitats docents, de recerca o de consultoria, incloses també les tesis doctorals (19), o les publicacions científiques (més de 70 en 5 anys).

Al voltant d’aquestes línies de treball, la Càtedra impulsa programes d’acció que es porten a terme a través d’equips interdisciplinaris amb professionals del camp de la medicina, la infermeria i la psicologia, entre altres.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte