Skip to main content

L’Àrea de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central participa en un estudi que analitza la difusió de notícies falses sobre la covid-19 a Twitter

Josep Vidal, metge de família i coordinador de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central

L’Àrea de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central participa en un estudi que analitza la difusió de notícies falses sobre la covid-19 a Twitter

L’Àrea de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central ha participat en un estudi que analitza la propagació, a través de les xarxes socials, d’una teoria conspiratòria que relaciona la tecnologia 5G amb la covid-19. En concret, l’estudi ha analitzat més de 10.000 publicacions que es van fer a Twitter durant una setmana, a la primavera de 2020, en què l’etiqueta #5GCoronaviurs va ser tendència. Josep Vidal, metge de família i coordinador de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central, ha format part de l’equip d’investigadors liderats pel doctor Wasim Ahmed.

L’aportació a l’estudi

L’aportació de Josep Vidal a l’estudi ha consistit en l’anàlisi dels missatges difosos a través de Twitter en la qual es va poder concloure que un terç de les persones usuàries d’aquesta xarxa social es creien els milers de missatges divulgats. Vidal ha col·laborat en la redacció del context de l’estudi, l’anàlisi dels resultats obtinguts i la redacció de les conclusions. L’estudi “Covid-19 and the 5G Conspiracy Theory: Social Network Analysis of Twitter Data” s’ha publicat a la prestigiosa publicació especialitzada Journal of Medical Internet Research.

Josep Vidal ha participat en altres estudis sobre notícies falses a Internet en l’àmbit de la salut, entre els quals destaquen un projecte sobre la utilització de les cigarretes electròniques i els problemes de salut associats, i un estudi que analitzava els missatges difosos a Twitter relacionats amb la utilització de mascaretes. En paral·lel, també ha participat en un projecte que va començar a l’inici de la pandèmia amb l’anàlisi d’un perfil fals a Twitter a través del qual es defensava que els hospitals estaven buits i que la covid-19 no era greu. A partir del perfil Film your Hospital es van començar a escampar els missatges falsos, que també s’han analitzat en el marc de l’estudi.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte