Skip to main content

Irene Román participarà en un projecte de recerca sobre la covid-19 finançat per la Marató de TV3

Cartell de la Marató de TV3

Irene Román participarà en un projecte de recerca sobre la covid-19 finançat per la Marató de TV3

La Dra. Irene Román, professora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), participarà com a investigadora principal en un dels 36 projectes seleccionats per rebre finançament de la Marató de TV3 de l'any passat, dedicada a la covid-19. El projecte, que porta per títol "Aleatorització Mendeliana per avaluar les vies genètiques causals de les formes greus de covid-19 (GINA-COVID)", rebrà un ajut total de 398.332,50 euros. L'equip investigador està format pel Dr. Jaume Marrugat, de la Fundació Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM; la Dra. Ruth Martí, de la Fundació Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina IDIAP; el Dr. Ramon Brugada, de la Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Hospital Dr. Trueta IDIBGI, i la Dra. Irene Román en representació de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) de la UVic-UCC.

L’objectiu del seu projecte és analitzar si determinats marcadors d’inflamació i coagulació s’associen de forma causal amb formes greus i persistents de covid-19. Per a les formes greus tindran en compte les complicacions derivades de la insuficiència respiratòria i l’administració terapèutica d’oxigen. Per a les formes persistents analitzaran seqüeles com la fatiga i la debilitat muscular. Previsiblement, el projecte començarà aquest juliol i tindrà una durada de 3 anys.  

Anàlisi de variants genètiques

El projecte inclourà més de 3000 pacients lleus i greus de covid-19 mitjançant un estudi de casos i controls. S’analitzaran les variants genètiques associades amb els marcadors d’inflamació i coagulació d’interès en mostres d’ADN obtingudes de la sang dels pacients. Finalment, s’utilitzarà la tècnica de randomització mendeliana que permet examinar, amb la informació de la presència de les variants genètiques als diferents grups de pacients, si els marcadors estan causalment associats amb les formes greus o persistents de covid-19. 

L'equip investigador espera identificar diferents marcadors d’inflamació i coagulació com a causalment associats tant amb les formes greus com amb les persistents de covid-19. Aquesta informació permetrà desenvolupar tests genètics per examinar el risc dels pacients de desenvolupar covid-19 greu/persistent. Per altra banda, aquest coneixement serà el primer pas en el desenvolupament de fàrmacs que inhibeixin els marcadors causals identificats, per tal de millorar la prognosi dels pacients greus, i de reduir les seqüeles dels pacients amb covid-19 persistent. 

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte