Skip to main content

Infermeres d’Osona aposten per la innovació tecnològica per millorar la qualitat de vida dels pacients

Infermeres d'Osona aposten per la millora tecnològica

Infermeres d’Osona aposten per la innovació tecnològica per millorar la qualitat de vida dels pacients

La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) i la delegació del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) a Osona van celebrar la 12a Diada de la Infermeria d’Osona el dimecres passat, coincidint amb el Dia Internacional de les Infermeres, que se celebra cada 12 de maig. Aquesta diada es va centrar en el tema "Innovació tecnològica per les cures infermeres", amb una ponència sobre les noves tecnologies que s'estan desenvolupant a l'Hospital d'Olot.

La ponència, a càrrec de Neus Domènech, referent d’innovació de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, va incloure una repassada de les noves tecnologies, tant les presents com les més avançades que es desenvoluparan en el futur, i va explicar projectes innovadors que s’estan portant a terme, com ara sales d'immersió 360, simulació clínica, utilització de drons per traslladar mostres biològiques i la implementació de les skills d'Aleixa per ajudar als pacients a domicili i a les dones amb càncer de mama.

Seguidament, va tenir lloc la primera taula rodona on el ponent Frank del Aguila, dissenyador i organitzador d’experiències educatives de realitat virtual va presentar tres projectes que està desenvolupant actualment, un per treballar el bullying amb adolescents, un per treballar les emocions amb nens petits i un altre per treballar la reminiscència amb la gent gran. També es va presentar el projecte Simoons, de la mà de Laura Millán, infermera i educadora en simulació i experta en accessos venosos de l’Hospital Vall d’Hebron, que neix per poder donar continuïtat a la simulació clínica en línia, a través d'un programa que redueix els costos i millora processos.

El projecte d'estimulació multisensorial, que es va implantar fa dos mesos a l’UCI cardíaca de l'Hospital de Bellvitge, va ser una altra de les novetats presentades. Aquest projecte, presentat per Rafael Justel, cap d’Àrea de Crítics i Carlos Gonzalez, Infermer Gestor de l’Àrea de Crítics, ambdós de l’Hospital universitari Bellvitge, pretén estimular els pacients a través de les noves tecnologies, com llums, imatges, sons i vibració, i té diferents procediments per induir el son o despertar-los respectant els ritmes circadiaris. A més, el projecte fomenta el treball multidisciplinari entre els diferents professionals que el fan servir, com ara metges, infermeres, TCAIs, saladors i terapeutes ocupacionals.

A la diada també es van presentar els resultats de les tesis de cinc infermeres investigadores i docents, que van compartir les seves vivències durant el procés.

Els desafiaments de la seguretat cibernètica

La tecnologia en el camp de la salut té el potencial de millorar el diagnòstic i el tractament de les malalties, però també planteja desafiaments de seguretat cibernètica. Per evitar ciberatacs i robatoris de dades de salut, és important que les institucions sanitàries enforteixin el treball en equip multidisciplinari i tinguin un sistema de salut únic, així ho van explicar Imma Bosch, directora d’Organització i Transformació Digital del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Oriol Castaño, Tecnòleg de la Fundació TIC Salut Social i Ester Busquets, professora de la FCSB i Coordinadora de formació i recerca de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols UVic-UCC.

Paral·lelament, es van organitzar tallers de realitat virtual, com ara la pràctica de la RCP amb la infermera virtual del COIB i la presentació de les fòbies mitjançant ulleres de realitat virtual per part d’Ivan Alsina Jurnet, professor del grau en Psicologia de la FETEP.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Inauguració de la subseu del MHMC a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

Anna Erra: “La subseu del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya és una força tractora de la ciutat i de la universitat”

29.09.2023

La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha inaugurat aquesta tarda la subseu del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) que acull a les seves instal·lacions, a l’edifici Can Baumann de Vic. La subseu del

Estudiants participants als Vic i-Days 2022

La Facultat de Medicina acollirà els Vic i-Days 2023, centrats en la construcció de comunitats saludables

27.09.2023

La segona edició dels Vic i-Days (Innovation Days), el campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut, estarà dedicada a la construcció de comunitats saludables: la promoció d’estils de vida saludables i la prevenció de malalties cròniques. La competició, a la qual s’espera que hi

Instrumental mèdic que es pot veure a la subseu del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya, a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

Inauguració de la subseu del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

25.09.2023

La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) esdevindrà subseu del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) i acollirà una mostra de figures anatòmiques, material mèdic, quirúrgic, d’anatomia patològica i bacteriològica, medalles i il·lustracions històriques, entre

Anna Moreno, coordinadora de Relacions Internacionals de la Facultat de Medicina, amb alguns dels estudiants estrangers

Onze estudiants internacionals fan pràctiques a la Facultat de Medicina durant el primer semestre

19.09.2023

Al llarg d’aquest mes de setembre s’incorporaran a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC un total d’onze estudiants internacionals per fer una estada d’intercanvi i realitzar pràctiques. En concret, vuit estudiants van iniciar la seva estada el passat 4 de setembre i tres més

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte