Gairebé 300 donants del cos a la ciència a la Facultat de Medicina en menys de dos anys del servei
Des que l’1 de febrer de 2018 es va posar en marxa el Servei de Donació de Cossos de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, un total de 297 persones s’hi han registrat. Laia Nogué, tècnica responsable del laboratori d’anatomia de la Facultat, considera la xifra molt satisfactòria ja que, segons explicava aquest dilluns al bisetmanari El 9 Nou, “hi ha sensibilitat al territori i hem tingut una bona resposta de la població”.
Entre els donants, la franja d’edat més habitual (81 casos) se situa entre els 60 i els 69 anys. Per Nogué és habitual que “els serveis docents que necessiten cossos es nodreixin de persones grans que moren de causes naturals”. Actualment, la Facultat de Medicina disposa de 12 cossos per realitzar l’activitat acadèmica que, segons la responsable del laboratori, “s’utilitzen sobretot per a l’estudi de l’anatomia del cos humà i la millora de les habilitats quirúrgiques per part dels estudiants”. Els professionals ja en exercicis també hi poden recórrer “per fer recerca i descobrir nous avenços en intervenció quirúrgica”.
Com fer-se donant?
Qualsevol persona major d’edat en ús de les plenes facultats mentals pot fer-se donant del cos a la ciència. Per fer-ho a la UVic-UCC, un cop presa la decisió, només cal anar a la Facultat de Medicina amb un testimoni i el DNI. Un cop registrades les dades de la persona, se li lliura un carnet personal i intransferible que l’acredita com a donant. Tot el procés, tant abans con després de la defunció, garanteix anonimat absolut del donant.
Després de la defunció, cal indicar a la funerària corresponent que es tracta d’un donant de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC per tal que aquesta s’encarregui del trasllat del cos. Un cop a la Facultat, se li practica una analítica per assegurar que el donant no patia cap malaltia infecciosa com l’hepatitis B o C, el VIH, tuberculosis o sèpsia i, en cas de resultat negatiu, es procedeix a embalsamar el cos amb una mescla d’alcohols que fugen del formol tradicional. També quedaran descartades les persones que, malgrat ser donants, hagin requerit autòpsia per les circumstàncies de la seva mort o se’ls hagin extret òrgans per causa d’un trasplantament, exceptuant la donació de còrnies.
Abans que es posés en marxa el servei de donació de cossos de la Facultat de Medicina, a Osona i a la resta de comarques de la Catalunya Central era més complicat accedir-hi, ja que només es podia fer a facultats de medicina situades a Barcelona o al seu entorn.
Notícies
Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”
Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de
Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau
Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet
La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre
La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.
El degà va iniciar el
Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs
Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.
La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de