Skip to main content

El rector Josep-Eladi Baños defensa els models docents innovadors en medicina en la inauguració del curs acadèmic del Consorci Hospitalari de Vic

Jaume Portús lliura un diploma en agraïment per la seva participació a l'acte al rector Josep-Eladi Baños

El rector Josep-Eladi Baños defensa els models docents innovadors en medicina en la inauguració del curs acadèmic del Consorci Hospitalari de Vic

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) va inaugurar dimarts passat el seu curs acadèmic 2019-2020 amb el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, com a ponent convidat. En un acte que va tenir lloc a l’Hospital Universitari de Vic, el rector va impartir una conferència magistral sobre alguns avenços i tècniques mèdiques que han marcat la Medicina en el passat i en el present. Alhora va posar sobre la taula algunes especulacions de com serà aquesta disciplina en el futur, fent especial èmfasi en la realitat virtual, la telemedicina, els robots quirúrgics, la genòmica, la biotecnologia, la intel·ligència artificial o els aparells de tècnica d’imatge portàtils, entre d’altres.

A través de diverses referències bibliogràfiques, Josep-Eladi Baños també va apuntar els principals reptes de futur i els perills del nou escenari, així com l’impacte de totes aquestes innovacions en la forma d’educar les noves generacions de metges: “L’educació mèdica és tradicionalment conservadora i els canvis hi són difícils”, va afirmar. En aquest sentit, va assegurar que noves facultats de Medicina com la de Vic “ho tenen més fàcil per adaptar-se als nous temps i posar en pràctica models d’aprenentatge innovadors, centrats en casos i clínics i en el desenvolupament de competències com  ara tècniques, valors i actituds”.

Simbiosi entre hospital i universitat

En el transcurs del mateix acte, el president del CHV, Jaume Portús, va posar en valor la “simbiosi i la implicació cada vegada més estreta i notòria” entre la institució que presideix i la universitat, ressaltant el fet que cada vegada més professionals exerceixen la docència –més d’una vuitantena d’especialistes són professors a les diferents facultats de la UVic-UCC.

El curs acadèmic 2019-2020 es desenvoluparà dins el conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d’innovació, a través d’una major col·laboració entre l’àmbit assistencial i l’universitari. Cada dijous al llarg de tot l’any, s’oferiran a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca.

Reconeixements a les millors publicacions

En el transcurs de l’acte inaugural del curs acadèmic, també va tenir lloc el lliurament dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pels professionals del Consorci Hospitalari de Vic durant l’any 2018. En la categoria d’articles sorgits de projectes del CHV es va premiar un estudi liderat per Daniel Sevilla sobre prevalença i factors de risc de l’ús de fàrmacs anticolinèrgics en pacients amb malalties cròniques avançades.

En la categoria d’articles sorgits de projectes propis del CHV però en l’àmbit de la infermeria, es va reconèixer la investigació d’Esmeralda Molina sobre com afecta l’exercici físic i la intervenció educativa en el benestar i capacitat funcional de pacients en hemodiàlisi. Mentre en la categoria d’articles sorgits de col·laboracions en estudis multicèntrics es va premiar una investigació sobre esdeveniments adversos i insuficiència crònica aguda del fetge en pacients amb cirrosi, amb participació dels doctors Carlos Leal i Pere Roura.

En l’àmbit de la millor comunicació, els guardons van reconèixer un estudi de Sílvia Casas i altres professionals de Cures i del servei de Geriatria sobre el programa Activa’t, sobre cures infermeres, adreçat a pacients geriàtrics aguts per fomentar-ne la seva autonomia i funcionalitat. Finalment, es van reconèixer dos articles sobre casos clínics: un estudi sobre una infecció per parvovirus B19 en una pacient amb anèmia, liderat pel Dr. Javier Díez de los Ríos, i un cas de gastritis enfisematosa -infecció que forma el gas a la paret gàstrica-, liderat per la Dra. Júlia Gardenyes. En l’acte tambées va lliurar un diploma als tres professionals que l’últim curs ha completat la seva tesi doctoral: Ivanna Valverde, Fernando Ruiz i Carles Leal.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte